UPDATE: Visul Georgian, partid aflat la guvernare, a primit peste 54% din voturi la alegerile parlamentare, cu peste 99% din circumscripții numărate, a anunțat comisia electorală.
Rezultatele sunt o lovitură pentru georgienii pro-occidentali, care au prezentat scrutinul ca o alegere între adâncirea legăturilor cu Rusia și accelerarea integrării în Uniunea Europeană. Partidele de opoziție au declarat încă de ieri că nu vor recunoaște rezultatele, un lider al opoziției numindu-le „o lovitură de stat constituțională”.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Rezultatele parțiale ale alegerilor din Georgia indică o victorie clară a Visului Georgian, formațiune aflată la putere de 12 ani și condusă de oligarhul Bidzina Ivanișvili. După numărarea a70% din sufragii, Visul Georgian are 53% din voturi. Principalele patru partide de opoziție, pro-europene, au obținut împreună circa 38% din voturi, în timp ce restul sufragiilor au mers către formațiuni politice care, în acest moment, sunt departe de pragul electoral de 5%, astfel încât vor fi redistribuite partidelor care ajung în parlamentul de la Tbilisi. Rezultatele sunt pentru voturile exprimate în Georgia, nu și pentru cele ale diasporei. În ceea ce privește opțiunile de vot pe teritoriul Georgiei, opoziția pare să fi câștigat capitala Tbilisi, dar Visul Georgian domină zonele rurale și a obținut în unele sate chiar și 90% din voturi.
Exit-pollurile au arătat rezultate total diferite în funcție de cine le-a realizat. Astfel, o televiziune apropiată de Visul Georgian a transmis că acesta a fost preferat de 56% din alegători, în timp ce un exit-poll al opoziției o indică pe aceasta din urmă drept câștigătoare.
Victoria Visului Georgian ar pune în pericol integrarea europeană a Georgiei
Alegerile parlamentare din Georgia sunt considerate decisive în ceea ce privește viitorul acestei țări și orientarea sa geopolitică. Georgia este o țară candidat la Uniunea Europeană, dar în ultimii ani relațiile sale cu Bruxellesul și cele cu Statele Unite s-au deteriorat pe fondul mai multor derapaje antidemocratice ale puterii și al mai multor atacuri lansate de lideri ai Visului Georgian împotriva partenerilor occidentali ai țării. Printre inițiativele cele mai criticate ale Visului Georgian se numără și o lege privind agenții străini, similară cu cea existentă în Rusia, și a propus limitarea drepturilor comunității LGBTQ+
Tbilisiul are relații tensionate și cu Ucraina, în schimb și-a moderat semnificativ discursul față de Moscova. În campania electorală Bidzina Ivanișvili chiar a spus că țara sa ar trebui să își ceară scuze pentru războiul din 2008, când a fost agresată de Rusia. De altfel, rezultatele parțiale ale alegerilor au fost primite cu satisfacție la Moscova, iar Margarita Simonian, una dintre principalele voci ale propagandei pro-Kremlin, a comentat că „Georgienii au învins! Bună treabă!”