Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a generat temeri privind modul în care va aborda Rusia și conflictul din Ucraina, precum și relația economică cu Uniunea Europeană. Echipa Veridica a analizat cum se vede preluarea puterii de Trump și echipa sa la Bruxelles și în țări vecine Rusiei – unele dintre ele ex-sovietice sau ex-comuniste, majoritatea membre UE sau NATO ori cu aspirații euro-atlantice.
Ungaria i-a acordat azil politic unui adjunct al ministrului Justiției din fostul guvernul naționalist polonez, Marcin Romanowski, fiindcă există „dovezi concrete ale deficiențelor procesului judiciar” intentat contra lui.
Multe dintre schimbările promise de reformiștii pro-UE din Polonia se lasă așteptate. În schimb, premierul Donald Tusk a început să vorbească în termeni care amintesc de conservatorii pe care coaliția sa i-a învins.
În perioada când Lege și Justiție (PiS) s-a aflat la putere, autoritățile au direcționat bani publici către partid, Biserică și diferite grupuri de extremă dreaptă. Printre beneficiarii acestor alocări bugetare se numără mai multe entități vădit pro-ruse.
„Cei aflați la putere în Germania nu au de ce să fie mulțumiți. Cei aflați la putere în Franța au motive să fie teribil de triști" - a declarat Tusk, fost șef al Consiliului European.
„Practic, oricărui utilizator al serviciilor de telecomunicații și internet îi pot fi interceptate comunicațiile, fără a fi niciodată informat cu privire la supravegherea care îi privește”.
Formațiunea de centru a premierului Donald Tusk și naționaliștii aflați până de curând la putere sunt în fruntea cursei, cu intenții de vot de aproape 30%.
Conservatorii polonezi au pierdut alegerile, dar își mențin pârghiile în stat prin oamenii numiți și legile adoptate cât timp s-au aflat la putere. PiS vrea să profite și de fracționarea adversarilor săi.
Rusia lui Vladimir Putin a trecut de la democratică în proporție de 5% la numai două procente.
Guvernarea conservatoare a Poloniei se arată tot mai critică față de Germania, în virtutea unui conflict „istoric” care, în cea mai mare măsură, este imaginar. Sentimentele anti-germane se confundă, uneori, cu cele anti-UE, și chiar și Rusia, inamicul tradițional al Poloniei, e privită cu mai multă îngăduință. Să fie acesta un prim semn că se pregătește un Polexit?
Postul său va fi preluat de ministrului Apărării, Mariusz Blaszczak.
Unii salariați au primit în ianuarie mai puțini bani, pe fondul unei puteri de cumpărare deja diminuată de o inflație de 8,6%.
Actul normativ, promovat tocmai de partenerii politici ai președintelui de dreapta, ar fi putut reduce la tăcere canalul TVN24, foarte critic la adresa puterii, deținut de grupul american Discovery.
Partidul lui Orban, FIDESZ, se confruntă, în premieră, cu un cartel al opoziției unite înaintea alegerilor parlamentare, iar pe culoarul potențialilor prezidențiabili de extremă dreapta din Franța Le Pen pare eclipsată de ceva timp de publicistul Eric Zemmour.
Anterior, Varşovia i-a acuzat pe europeni de şantaj, după apariţia sugestiilor că Uniunea ar putea bloca fondurile de relansare post-pandemie până când Varşovia acceptă primatul dreptului comunitar asupra celui autohton.
Reacţia celui care conduce guvernul naţionalist conservator de la Varşovia survine pe fondul tensiunilor majore cu Bruxellesul, despre care presa scrie că ar fi prefigurarea unui posibil "Polexit".
Bruxellesul a apreciat că modalitatea de desemnare a membrilor acesteia nu le garantează nici imparţialitatea, nici independenţa faţă de factorul politic.
Următorul scrutin parlamentar din Polonia e programat în 2023, iar în sondajele privind intenţiile de vot lider rămâne principalul partid de guvernământ, cu 34 de procente.
Analiştii notează că acesta e doar unul dintre numeroasele litigii în curs între Bruxelles şi Varşovia.
El și-a făcut, luna aceasta, reintrarea în viața politică poloneză, preluând conducerea Platformei Civice (PO), formațiune de opoziție în Parlamentul de la Varșovia.
Crearea, printr-o lege adoptată în 2017, a unei camere disciplinare, Izba Dyscyplinarna în polonă, în cadrul Curţii Supreme de la Varşovia a fost, anterior, denunţată de Comisia Europeană.
Camera inferioară a parlamentului polonez, dominată de partidul conservator al lui Kaczynski Lege și Ordine (PiS), a adoptat un proiect de lege care, în esență, limitează la 30 de ani termenul până la care bunurile evreiești spoliate de naziști pot fi revendicate și returnate.
Mare iubitor de fotbal în tinereţe - la limita huliganismului, după propria-i mărturisire -, Tusk a crescut în marele oraş port Gdansk, la Marea Baltică, în nordul Poloniei, leagănul sindicatului anticomunist Solidaritatea, din care a făcut parte.
Semnatarii acuză Uniunea Europeană că n-a încetat să-și urmeze calea federalistă și că se îndepărtează de popoarele țărilor membre.
De la Bruxelles, el n-a obosit să critice actuala putere naţionalist-conservatoare de la Varşovia, a partidului Lege şi Justiţie (PiS).
Analiștii nu dau multe șanse demersului, fiindcă acesta trebuie avizat de ministrul Justiției, care, în urma reformelor întreprinse de conservatorii naționaliști la putere, ocupă și postul de procuror general.
Săptămâna trecută, şi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), bulgarul Evgeni Tanchev, a apreciat că regimul disciplinar al judecătorilor polonezi contravine legislaţiei comunitare.
Sesizată de executivul comunitar, CJUE a cerut Poloniei să supende imediat funcţionarea aşa-numitei camere disciplinare din cadrul Curţii Supreme, iar acum a estimat că modul de constituire a acesteia minează încrederea publicului în justiţia poloneză.
Brandul cel mai important din portofoliul Agora e celebra Gazeta Wyborcza, apărută în mai 1989 ca prim cotidian independent după căderea comunismului, iar azi un critic vehement al guvernului conservator.
Protestele femeilor și tinerilor din Polonia durează, deja, de trei luni. Poliția și-a intensificat acțiunile împotriva lor și a trimis în stradă agenți care, de obicei, sunt folosiți împotriva celor mai periculoși infractori ai țării. Guvernul, pe de altă parte, a pregătit o lege care le impune manifestanților să accepte amenzi penale. Efecte: mâini și picioare rupte, arestări abuzive, instanțe super-aglomerate și ineficiente și o și mai mare furie în societate.