Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a criticat, marți, regimul interceptărilor telefonice și electronice din Polonia, apreciind că acesta constituie un risc de supraveghere excesivă a cetățenilor.
Respectarea vieții private și de familie
Sesizată în 2017 și 2018 de cinci cetățeni polonezi, CEDO consideră că legile din 2016 privind poliția și terorismul contravin articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Acest articol garantează dreptul la respectarea vieții private și de familie și a corespondenței.
Amestec nejustificat
„Legislația națională nu oferă suficiente garanții pentru a preveni orice utilizare excesivă a supravegherii și orice amestec nejustificat în viața privată a persoanelor” - spun judecătorii de la Strasbourg, citați de agențiile internaționale de presă.
Ei mai afirmă că absența acestor garanții „nu este suficient contrabalansată de mecanismul actual de control judiciar” și că, „practic, oricărui utilizator al serviciilor de telecomunicații și internet îi pot fi interceptate comunicațiile, fără a fi niciodată informat cu privire la supravegherea care îi privește”.
Moștenirea PiS
Legile din 2016 au fost adoptate când Polonia era condusă de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), învins la alegerile legislative din octombrie 2023.
Polonia este una dintre cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei, iar CEDO este brațul juridic al acestuia, responsabil pentru aplicarea Convenției privind drepturile omului.