
UPDATE 2: Australia, Canada și Japonia au anunțat și ele sancțiuni împotriva Rusiei pentru recunoașterea republicilor separatiste din Donbass. Anterior, UE precizase că sancțiunile sale îi vor viza pe toți parlamentarii ruși care au votat pentru recunoașterea independenței celor două. Pachetul de sancțiuni europene țintește, totodată, 27 de indivizi și entități care amenință integritatea Ucrainei. Sancțiunile americane vizează băncile VEB și Promsvyazbank, care face tranzacții legate de domeniul apărării. Washingtonul a precizat, totodată, că limitează accesul Rusiei la piețele de capital și că sancțiunile sale vizează și membri ai elitei rusești și familiile acestora.
UPDATE 1: Vladimir Putin a precizat că Rusia a recunoscut republicile separatiste în granițele pe care le revendică acestea. Este vorba de întreg teritoriul regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk; DNR și LNR ocupă doar o mica parte din teritoriul respectiv.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Marea Britanie a anunțat sancționarea a cinci bănci rusești și a trei miliardari apropiați de Vladimir Putin ca răspuns la recunoașterea, de către Moscova, a celor două entități separatiste din estul Ucrainei (DNR și LNR). Băncile sunt Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și de Black Sea Bank, iar persoanele sancționate sunt Ghenadi Timcenco și Boris și Igor Rotenberg. Premierul Boris Johnson a declarat că aceasta este doar o primă rundă de sancțiuni britanice la acțiunile Rusiei în această criză întrucât se așteaptă ca actualul comportament „irațional” al Moscovei să continue.
Anterior, cancelarul german, Olaf Scholz, anunțase că suspendă procesul de avizare a conductei de gaze Nord Stream 2, o investiție extrem de importantă pentru Rusia care spera să exporte, prin această conductă, direct către Germania, ocolind astfel Ucraina.
Și Uniunea Europeană ar urma să adopte în curând noi sancțiuni economice. Președinții Consiliului și Comisiei, Charles Michel și Ursula von der Leyen, au anunțat că sancțiunile propuse îi vizează pe toți cei implicați în recunoașterea DNR și LNR, băncile care finanțează operațiuni rusești în Donbass, capacitatea entităților și statului rus de a accesa piețele financiare și de capital ale Europei, comerțul cu regiunile separatiste.
La rândul său, Washingtonul va preciza care sunt sancțiunile pe care le impune în această etapă, după ce Casa Albă a anunțat aseară că președintele Joe Biden va semna un ordin executiv prin care li se interzice cetățenilor și companiilor americane să aibă relații cu republicile separatiste. Totodată, ordinul executiv prevede posibilitatea sancționării oricui lucrează cu DNR și LNR.
Sancțiunile anunțate până acum sunt mult mai moderate decât cele cu care a amenințat Occidentul în cazul în care Rusia va lansa o invazie a Ucrainei.
Imediat după ce a semnat decretul de recunoaștere a independenței DNR și LNR, președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei să lanseze o „operațiune de menținere a păcii” în Donbass. Putin a semnat, totodată, tratate de prietenie cu cele două republici separatiste care prevăd posibilitatea ca Rusia să coopereze în domeniul securității cu republicile separatiste și să își înființeze baze militare pe teritoriul acestora. Atât decretul de recunoaștere a DNR și LNR, cât și tratatele de prietenie au fost ratificate astăzi de legislativul de la Moscova.
Totuși, faptul că Rusia trimite oficial trupe în regiunile separatiste nu pare a fi considerată de Occident drept o nouă invazie a Ucrainei, dat fiind că DNR și LNR nu mai sunt de ani de zile sub controlul Kievului iar Rusia este acuzată încă din 2014 că le susține inclusiv cu militari aflați la fața locului – lucru pe care l-a negat până acum.
Situația s-ar putea complica în continuare dat fiind că separatiștii revendică în întregime regiunile ucrainene Donețk și Luhansk. Doar o parte din teritoriul acestora face parte din DNR și LNR, restul fiind sub controlul forțelor guvernamentale de la Kiev. Liderul DNL, Denis Pușilin, a declarat astăzi la o televiziune rusă că Vladimir Putin a recunoscut independența întregii regiunii Donețk, nu doar a părții controlate de rebeli și că situația „frontierei” va fi reglementată la o dată ulterioară. Este de văzut însă dacă se va încerca obținerea pe cale militară a teritoriilor revendicate de separatiști.
Rusia are forțe semnificative mobilizate în jurul Ucrainei și în interiorul acesteia, în Donbass și Crimeea, iar acestea sunt capabile să lanseze o ofensivă masivă care ar putea viza inclusiv capitala Kiev. Ucraina afirmă că nu își dorește un război și că va continua să caute o reglementare diplomatică a crizei, dar că nu va renunța la teritoriile sale. Președintele Volodimir Zelenski a declarat și că ia în calcul ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia ca răspuns la ultimele mișcări ale Moscovei.