Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Știri

Criza din Ucraina Update: Bănci rusești și Nord Stream 2, vizate de Occident după recunoașterea DNR și LNR. Putin spune că în componența celor două intră și teritorii controlate de Ucraina

Vehicule blindate rusești stau pe drum în regiunea Rostov, Rusia, 22 februarie 2022.
©EPA-EFE/YURI KOCHETKOV  |   Vehicule blindate rusești stau pe drum în regiunea Rostov, Rusia, 22 februarie 2022.

UPDATE 2: Australia, Canada și Japonia au anunțat și ele sancțiuni împotriva Rusiei pentru recunoașterea republicilor separatiste din Donbass. Anterior, UE precizase că sancțiunile sale îi vor viza pe toți parlamentarii ruși care au votat pentru recunoașterea independenței celor două. Pachetul de sancțiuni europene țintește, totodată, 27 de indivizi și entități care amenință integritatea Ucrainei.   Sancțiunile americane vizează băncile VEB și Promsvyazbank, care face tranzacții legate de domeniul apărării. Washingtonul a precizat, totodată, că limitează accesul Rusiei la piețele de capital și că sancțiunile sale vizează și membri ai elitei rusești și familiile acestora.

UPDATE 1: Vladimir Putin a precizat că Rusia a recunoscut republicile separatiste în granițele pe care le revendică acestea. Este vorba de întreg teritoriul regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk; DNR și LNR ocupă doar o mica parte din teritoriul respectiv.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Marea Britanie a anunțat sancționarea a cinci bănci rusești și a trei miliardari apropiați de Vladimir Putin ca răspuns la recunoașterea, de către Moscova, a celor două entități separatiste din estul Ucrainei (DNR și LNR). Băncile sunt Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și de Black Sea Bank, iar persoanele sancționate sunt Ghenadi Timcenco și Boris și Igor Rotenberg. Premierul Boris Johnson a declarat că aceasta este doar o primă rundă de sancțiuni britanice la acțiunile Rusiei în această criză întrucât se așteaptă ca actualul comportament „irațional” al Moscovei să continue.

Anterior, cancelarul german, Olaf Scholz, anunțase că suspendă procesul de avizare a conductei de gaze Nord Stream 2, o investiție extrem de importantă pentru Rusia care spera să exporte, prin această conductă, direct către Germania, ocolind astfel Ucraina.

Și Uniunea Europeană ar urma să adopte în curând noi sancțiuni economice. Președinții Consiliului și Comisiei, Charles Michel și Ursula von der Leyen, au anunțat că sancțiunile propuse îi vizează pe toți cei implicați în recunoașterea DNR și LNR, băncile care finanțează operațiuni rusești în Donbass, capacitatea entităților și statului rus de a accesa piețele financiare și de capital ale Europei, comerțul cu regiunile separatiste.

La rândul său, Washingtonul va preciza care sunt sancțiunile pe care le impune în această etapă, după ce Casa Albă a anunțat aseară că președintele Joe Biden va semna un ordin executiv prin care li se interzice cetățenilor și companiilor americane să aibă relații cu republicile separatiste. Totodată, ordinul executiv prevede posibilitatea sancționării oricui lucrează cu DNR și LNR. 

Sancțiunile anunțate până acum sunt mult mai moderate decât cele cu care a amenințat Occidentul în cazul în care Rusia va lansa o invazie a Ucrainei.

Imediat după ce a semnat decretul de recunoaștere a independenței DNR și LNR, președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei să lanseze o „operațiune de menținere a păcii” în Donbass. Putin a semnat, totodată, tratate de prietenie cu cele două republici separatiste care prevăd posibilitatea ca Rusia să coopereze în domeniul securității cu republicile separatiste și să își înființeze baze militare pe teritoriul acestora. Atât decretul de recunoaștere a DNR și LNR, cât și tratatele de prietenie au fost ratificate astăzi de legislativul de la Moscova.

Totuși, faptul că Rusia trimite oficial trupe în regiunile separatiste nu pare a fi considerată de Occident drept o nouă invazie a Ucrainei, dat fiind că DNR și LNR nu mai sunt de ani de zile sub controlul Kievului iar Rusia este acuzată încă din 2014 că le susține inclusiv cu militari aflați la fața locului – lucru pe care l-a negat până acum.

Situația s-ar putea complica în continuare dat fiind că separatiștii revendică în întregime regiunile ucrainene Donețk și Luhansk. Doar o parte din teritoriul acestora face parte din DNR și LNR, restul fiind sub controlul forțelor guvernamentale de la Kiev. Liderul DNL, Denis Pușilin, a declarat astăzi la o televiziune rusă că Vladimir Putin a recunoscut independența întregii regiunii Donețk, nu doar a părții controlate de rebeli și că situația „frontierei” va fi reglementată la o dată ulterioară. Este de văzut însă dacă se va încerca obținerea pe cale militară a teritoriilor revendicate de separatiști.

Rusia are forțe semnificative mobilizate în jurul Ucrainei și în interiorul acesteia, în Donbass și Crimeea, iar acestea sunt capabile să lanseze o ofensivă masivă care ar putea viza inclusiv capitala Kiev. Ucraina afirmă că nu își dorește un război și că va continua să caute o reglementare diplomatică a crizei, dar că nu va renunța la teritoriile sale. Președintele Volodimir Zelenski a declarat și că ia în calcul ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia ca răspuns la ultimele mișcări ale Moscovei.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , război , Statele Unite , Criza din Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte știri
București: Aproape 11 ani de pușcărie pentru fostul primar Sorin Oprescu, acuzat de luare de mită

București: Aproape 11 ani de pușcărie pentru fostul primar Sorin Oprescu, acuzat de luare de mită

Patru ani ar urma să stea după gratii, pentru abuz în serviciu, și fostul primar de sector Cristian Popescu-Piedone.

Preşedintele ceh, Milos Zeman, le-a cerut iertare sârbilor pentru loviturile aeriene ale NATO asupra fostei Iugoslavii, din 1999, la care ţara sa a participat când el era premier

Preşedintele ceh, Milos Zeman, le-a cerut iertare sârbilor pentru loviturile aeriene ale NATO asupra fostei Iugoslavii, din 1999, la care ţara sa a participat când el era premier

Experţii spun că doar campania aeriană, condusă de Statele Unite, prima purtată contra unui stat suveran în jumătate de secol de la fondarea NATO, a putut pune capăt conflictului din Kosovo, ultimul capitol sângeros al dezmembrării fostei Iugoslavii.

CARNEGIE.RU: Nur-Sultan fără Nazarbaiev. Cauzele și consecințele crizei din Kazahstan

CARNEGIE.RU: Nur-Sultan fără Nazarbaiev. Cauzele și consecințele crizei din Kazahstan

Protestele din Kazahstan au demonstrat că modelul kazah actual are o mulțime de carențe, care duc la acumularea nemulțumirilor în rândul a milioane de oameni, nedreptățiți în procesul împărțirii resurselor. Acest model a concrescut, însă, într-atât de mult cu structura economică și politică a statului, încât noul lider ar putea cu greu schimba ceva, chiar dacă ar dori acest lucru, scrie Carnegie.ru.

Cătălin Gomboș

22 Feb 2022

Actualizat la: 22 Feb 2022 16:23:53
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Israelul i-ar putea oferi Kievului sistemul său de apărare aeriană Iron Dome
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Israelul i-ar putea oferi Kievului sistemul său de apărare aeriană Iron Dome

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, se declară dispus să medieze între ucraineni și ruși.

Veridica News
Veridica News
01 Feb 2023
Rusia, condamnată, din nou, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Rusia, condamnată, din nou, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Activiști ecologiști din organizația non-guvernamentală Greenpeace au fost atacați de bărbați îmbrăcați în uniforme paramilitare de cazaci, care i-au acuzat că sunt „agenți americani”.

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Ucraina, suspectată că utilizează mine antipersonal
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Ucraina, suspectată că utilizează mine antipersonal

„Forțele ruse (…) au comis atrocități în toată țara, dar acest lucru nu justifică utilizarea de către Ucraina a acestor arme interzise” – apreciază organizația non-guvernamentală Human Rights Watch

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Zona euro scapă de recesiune
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Zona euro scapă de recesiune

Economia europeană, conchid comentatorii, pare să reziste bine la consecințele negative ale războiului din Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
31 Jan 2023