Știri

100 de milioane de euro pentru fermierii din România și din alte patru țări est-europene

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbește în timpul unei sesiuni despre „Necesitatea unei strategii coerente pentru relațiile UE-China” la Parlamentul European de la Strasbourg, Franța, 18 aprilie 2023. Sesiunea Parlamentului European se desfășoară între 17 și 20 aprilie.
© EPA-EFE/JULIEN WARNAND   |   Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbește în timpul unei sesiuni despre „Necesitatea unei strategii coerente pentru relațiile UE-China” la Parlamentul European de la Strasbourg, Franța, 18 aprilie 2023. Sesiunea Parlamentului European se desfășoară între 17 și 20 aprilie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a propus azi alocarea unei sume suplimentare de 100 de milioane de euro pentru a sprijini fermierii din Europa de Est, cei mai afectați de scăderea prețurilor la cereale legată de războiul din Ucraina.
”Ne pregătim acum să prezentăm un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro, ca parte a unei abordări europene comune”, a spus doamna von der Leyen într-o scrisoare adresată liderilor celor cinci țări în cauză: Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria.
Această sumă completează un pachet inițial de 56,3 milioane de euro acordat luna trecută pentru sprijinirea celor mai afectați fermieri, a spus oficialul comunitar.
Ca urmare a războiului condus de Rusia în Ucraina, UE a suspendat în mai 2022, timp de un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina. Blocul european se organizase pentru a permite Kievului să-și exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor maritime de către Marea Neagră cauzată de invazia rusă.
Dar în loc de un simplu tranzit, statele europene învecinate au văzut acumularea grânelor ucrainene pe teritoriile lor din cauza problemelor logistice, ceea ce a făcut ca prețurile locale să scadă. Acest fenomen a determinat în special Polonia, Ungaria și Slovacia să interzică importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja fermierii.
Ungaria, care anunţase deja interzicerea importurilor de cereale ucrainene pentru destabilizarea pieţei naţionale, va aplica măsura şi la zeci de produse agroalimentare, potrivit unui decret publicat peste noapte de guvernul lui Viktor Orban.
Comisia încearcă însă să evite măsuri unilaterale de acest tip. Accesul la piețele externe oferit Ucrainei de către UE este ”esențial pentru rezistența acesteia în fața războiului de agresiune al Rusiei”, susține doamna von der Leyen în scrisoarea sa. Ea a amintit, de asemenea, că tranzitul exporturilor ucrainene prin statele UE a făcut posibilă aprovizionarea țărilor în curs de dezvoltare aflate în nevoie.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind un livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023