Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a propus azi alocarea unei sume suplimentare de 100 de milioane de euro pentru a sprijini fermierii din Europa de Est, cei mai afectați de scăderea prețurilor la cereale legată de războiul din Ucraina.
”Ne pregătim acum să prezentăm un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro, ca parte a unei abordări europene comune”, a spus doamna von der Leyen într-o scrisoare adresată liderilor celor cinci țări în cauză: Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria.
Această sumă completează un pachet inițial de 56,3 milioane de euro acordat luna trecută pentru sprijinirea celor mai afectați fermieri, a spus oficialul comunitar.
Ca urmare a războiului condus de Rusia în Ucraina, UE a suspendat în mai 2022, timp de un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina. Blocul european se organizase pentru a permite Kievului să-și exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor maritime de către Marea Neagră cauzată de invazia rusă.
Dar în loc de un simplu tranzit, statele europene învecinate au văzut acumularea grânelor ucrainene pe teritoriile lor din cauza problemelor logistice, ceea ce a făcut ca prețurile locale să scadă. Acest fenomen a determinat în special Polonia, Ungaria și Slovacia să interzică importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja fermierii.
Ungaria, care anunţase deja interzicerea importurilor de cereale ucrainene pentru destabilizarea pieţei naţionale, va aplica măsura şi la zeci de produse agroalimentare, potrivit unui decret publicat peste noapte de guvernul lui Viktor Orban.
Comisia încearcă însă să evite măsuri unilaterale de acest tip. Accesul la piețele externe oferit Ucrainei de către UE este ”esențial pentru rezistența acesteia în fața războiului de agresiune al Rusiei”, susține doamna von der Leyen în scrisoarea sa. Ea a amintit, de asemenea, că tranzitul exporturilor ucrainene prin statele UE a făcut posibilă aprovizionarea țărilor în curs de dezvoltare aflate în nevoie.
Știri
100 de milioane de euro pentru fermierii din România și din alte patru țări est-europene
