Știri

Fermierii români au protestat din cauza concurenței făcute de cerealele ucrainene ieftine și a compensațiilor insuficiente primite de la stat

Petre Daea, ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul unui consiliu european pentru agricultură și pescuit la Consiliul European de la Bruxelles, Belgia, 28 ianuarie 2019.
© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ   |   Petre Daea, ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul unui consiliu european pentru agricultură și pescuit la Consiliul European de la Bruxelles, Belgia, 28 ianuarie 2019.

Susține jurnalismul independent

Mii de fermieri români au protestat azi în țară din cauza importului de cereale ucrainene ieftine, care a dus la scăderea prețurilor produselor lor. Ei sunt nemulțumiți și de ajutoarele considerate insuficente obținute de stat de la Uniunea Europeană. Mai multe puncte vamale au fost blocate, iar autoritățile ucrainene au avertizat asupre cozilor formate la trecerea frontierei cu România.

Premierul cere măsuri, opoziția cere sancțiuni

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a chemat la Guvern pe ministrul agriculturii, Petre Daea căruia i-a cerut măsuri urgente în sprijinul fermierilor. Daea a spus că așteaptă în zilele următoare aprobarea Comisiei Europene pentru ajutorul destinat fermierilor afectaţi de secetă, iar în maximum 35 de zile de la obţinerea aprobării, banii vor intra în conturile agricultorilor. În privința cerealelor ucrainene, ministrul spune că acestea ar fi trebuit să meargă pe un culoar de tranzit și nu să rămână în țările limitrofe. Opoziția a cerut însă demiterea ministrului, pe care-l acuză de un ”eşec răsunător” în negocierile de la Bruxelles pe tema despăgubirilor acordate de Comisia Europeană.

Nemulțumiri similare și la polonezi

Proteste din aceleași cauze au avut loc și în Polonia și Bulgaria. Autoritățile de la Varșovia negociază însă cu cele de la Kiev pentru ca transportul grânelor ucrainene să tranziteze Polonia fără să fie descărcate. De asemenea, premierul polonez anunța la sfârșitul lunii trecute că vor fi impuse restricții importurilor ucrainene pentru ca piața să nu fie destabilizată.

Veridica News

Veridica News
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora
Ucrainenii și rușii au lansat zeci de drone unii contra altora

O rafinărie rusească de petrol a trebuit să-și oprească operațiunile.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Continuă luptele în Fâșia Gaza
Continuă luptele în Fâșia Gaza

Un atac aerian israelian a ucis douăzeci de oameni într-o casă din tabăra de refugiați Nuseirat.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol

Principalul suspect a fost plasat în arest preventiv.

Veridica News
Veridica News
19 May 2024