PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina vrea să masacreze rușii din Crimeea

Un elicopter de pompieri încearcă să stingă o parte a podului peste strâmtoarea Kerci din Crimeea, 8 octombrie 2022.
© EPA-EFE/Stringer   |   Un elicopter de pompieri încearcă să stingă o parte a podului peste strâmtoarea Kerci din Crimeea, 8 octombrie 2022.

Ucraina pregătește masacrarea rușilor din Crimeea, potrivit propagandei pro-Kremlin care interpretează intenționat greșit cuvintele șefului spionajului ucrainean. 

Propagandă:  Armata ucraineană îi va ucide pe cetățenii rusofoni din Crimeea

ȘTIRE: „Forțele Armate ale Ucrainei pot atinge orice țintă din peninsula Crimeea pentru distrugerea inamicului, a declarat pentru presa care îndeplinește funcția de agent străin Kiril Budanov, șeful Direcției Generale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărări […]. „El are de gând să deschidă focul asupra propriilor cetățeni? Ei consideră Crimeea a lor, ceea ce înseamnă că acolo sunt cetățenii lor. Poate ei au o cu totul altă logică”, a reacționat unul dintre utilizatorii rețelei. 

Șeful Direcției Generale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărări a mai promis că va fi organizat un nou atentat terorist în aceasta vară pe podul Crimeii”, scrie Ukraina.ru, menționând planul Kievului de a se răzbuna pe toți rușii din peninsulă.

„Potrivit teroristului ucrainean, cu scopul de a ocupa peninsula, autoritățile ucrainene vor organiza evenimentele propagandistice asemănătoare cu Platforma Crimeea”, menționează și portalul CRIMEA NEWS în articolul „Budanov amenință că-i va ucide pe rușii din Crimeea”.

NARAȚIUNE: Ucraina anunță un masacru al rușilor din Crimeea.

Realitate: Kiril Budanov s-a referit doar la ținte militare rusești, vizate în cadrul eforturilor de eliberare a Crimeii

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, în interviul acordat Radio Europa Liberă, Kiril Budanov, șeful Direcției Generale de Informații a Ministerului Apărări de la Kiev a declarat că orice țintă din Crimeea poate fi atinsă de militarii ucraineni, subliniind consolidarea pozițiilor armatei țării sale. Budanov s-a referit la țintele militare, fiind discutat subiectul distrugerii de către armata ucraineană cu ajutorul unor drone a sistemelor de apărare antiaeriană din vestul Crimeii. În contextul neutralizării unor capacități militare ale Rusiei de a doborâ rachetele sau dronele Ucrainei, șeful spionajului ucrainean a declarat că „în momentul de față putem lovi orice parte a Republicii Autonome Crimeea temporar ocupate. În orice zonă putem lovi inamicul”. 

Kiril Budanov s-a adresat colaboratorilor rușilor și reprezentanților organelor de ocupație să se pregătească de evacuare pentru a nu fi judecați potrivit legilor militare din Ucraina. „Cei care au făcut suficiente greșeli mai bine să părăsească peninsula”, a spus oficialul ucrainean, adăugând că este adeptul unei „eliberări mai puțin sângeroase” a Crimeii. 

Propaganda rusă a scos din context aceste cuvinte și le-a interpretat greșit, scriind că autoritățile ucrainene vor masacra rușii din Crimeea. Budanov nu i-a amenințat cu nimic pe rușii sau rusofonii din Crimeea, ci s-a referit doar la colaboratorii organelor de ocupație, militarii sosiți din Rusia și cei care au comis crime de război în regiunile ucrainene și se află momentan pe teritoriul peninsulei.

Ukraina.ru citează un comentariu dintr-o rețea de socializare pe care nu o numește, în care Budanov este acuzat că se pronunță pentru uciderea propriilor cetățeni. Presa pro-Kremlin din Crimeea l-a numit pe șeful spionajului ucrainean „un terorist” care coordonează diverse atentate împotriva rușilor. Majoritatea acestor aprecieri nu se bazează pe fapte sau dovezi, ci sunt comentarii ale redacțiilor făcute cu scopul de a genera atitudini anti-ucrainene. În realitate, lovirea unor poduri sau noduri feroviare din Crimeea are ca scop să neutralizeze capacitățile militare ale Rusiei și să-i creeze probleme logistice. Armata ucraineană nu are ca scop să ucidă civili, ci să pregătească terenul pentru operațiunile de eliberare a teritoriilor sale ocupate de armata rusă.

Veridica a demontat, de altfel, și alte narațiuni false rusești privind eforturile ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate. Potrivit propagandei ruse, autoritățile ucrainene vor organiza un genocid de proporții al poporului rus și planifică să ucidă zilnic 5000 de persoane. Presa rusă a mai scris că experții americani consideră că știrile despre atrocitățile militarilor ruși în Ucraina sunt o invenție a propagandei ucrainene. A fost demontată și narațiunea de propagandă, potrivit căreia ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  28/08/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  CRIMEA-NEWS.COM, RIA.RU, SMI.TODEY, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina anunță un masacru al rușilor din Crimeea
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023