PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina vrea să masacreze rușii din Crimeea

Un elicopter de pompieri încearcă să stingă o parte a podului peste strâmtoarea Kerci din Crimeea, 8 octombrie 2022.
© EPA-EFE/Stringer   |   Un elicopter de pompieri încearcă să stingă o parte a podului peste strâmtoarea Kerci din Crimeea, 8 octombrie 2022.

Ucraina pregătește masacrarea rușilor din Crimeea, potrivit propagandei pro-Kremlin care interpretează intenționat greșit cuvintele șefului spionajului ucrainean. 

Propagandă:  Armata ucraineană îi va ucide pe cetățenii rusofoni din Crimeea

ȘTIRE: „Forțele Armate ale Ucrainei pot atinge orice țintă din peninsula Crimeea pentru distrugerea inamicului, a declarat pentru presa care îndeplinește funcția de agent străin Kiril Budanov, șeful Direcției Generale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărări […]. „El are de gând să deschidă focul asupra propriilor cetățeni? Ei consideră Crimeea a lor, ceea ce înseamnă că acolo sunt cetățenii lor. Poate ei au o cu totul altă logică”, a reacționat unul dintre utilizatorii rețelei. 

Șeful Direcției Generale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărări a mai promis că va fi organizat un nou atentat terorist în aceasta vară pe podul Crimeii”, scrie Ukraina.ru, menționând planul Kievului de a se răzbuna pe toți rușii din peninsulă.

„Potrivit teroristului ucrainean, cu scopul de a ocupa peninsula, autoritățile ucrainene vor organiza evenimentele propagandistice asemănătoare cu Platforma Crimeea”, menționează și portalul CRIMEA NEWS în articolul „Budanov amenință că-i va ucide pe rușii din Crimeea”.

NARAȚIUNE: Ucraina anunță un masacru al rușilor din Crimeea.

Realitate: Kiril Budanov s-a referit doar la ținte militare rusești, vizate în cadrul eforturilor de eliberare a Crimeii

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, în interviul acordat Radio Europa Liberă, Kiril Budanov, șeful Direcției Generale de Informații a Ministerului Apărări de la Kiev a declarat că orice țintă din Crimeea poate fi atinsă de militarii ucraineni, subliniind consolidarea pozițiilor armatei țării sale. Budanov s-a referit la țintele militare, fiind discutat subiectul distrugerii de către armata ucraineană cu ajutorul unor drone a sistemelor de apărare antiaeriană din vestul Crimeii. În contextul neutralizării unor capacități militare ale Rusiei de a doborâ rachetele sau dronele Ucrainei, șeful spionajului ucrainean a declarat că „în momentul de față putem lovi orice parte a Republicii Autonome Crimeea temporar ocupate. În orice zonă putem lovi inamicul”. 

Kiril Budanov s-a adresat colaboratorilor rușilor și reprezentanților organelor de ocupație să se pregătească de evacuare pentru a nu fi judecați potrivit legilor militare din Ucraina. „Cei care au făcut suficiente greșeli mai bine să părăsească peninsula”, a spus oficialul ucrainean, adăugând că este adeptul unei „eliberări mai puțin sângeroase” a Crimeii. 

Propaganda rusă a scos din context aceste cuvinte și le-a interpretat greșit, scriind că autoritățile ucrainene vor masacra rușii din Crimeea. Budanov nu i-a amenințat cu nimic pe rușii sau rusofonii din Crimeea, ci s-a referit doar la colaboratorii organelor de ocupație, militarii sosiți din Rusia și cei care au comis crime de război în regiunile ucrainene și se află momentan pe teritoriul peninsulei.

Ukraina.ru citează un comentariu dintr-o rețea de socializare pe care nu o numește, în care Budanov este acuzat că se pronunță pentru uciderea propriilor cetățeni. Presa pro-Kremlin din Crimeea l-a numit pe șeful spionajului ucrainean „un terorist” care coordonează diverse atentate împotriva rușilor. Majoritatea acestor aprecieri nu se bazează pe fapte sau dovezi, ci sunt comentarii ale redacțiilor făcute cu scopul de a genera atitudini anti-ucrainene. În realitate, lovirea unor poduri sau noduri feroviare din Crimeea are ca scop să neutralizeze capacitățile militare ale Rusiei și să-i creeze probleme logistice. Armata ucraineană nu are ca scop să ucidă civili, ci să pregătească terenul pentru operațiunile de eliberare a teritoriilor sale ocupate de armata rusă.

Veridica a demontat, de altfel, și alte narațiuni false rusești privind eforturile ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate. Potrivit propagandei ruse, autoritățile ucrainene vor organiza un genocid de proporții al poporului rus și planifică să ucidă zilnic 5000 de persoane. Presa rusă a mai scris că experții americani consideră că știrile despre atrocitățile militarilor ruși în Ucraina sunt o invenție a propagandei ucrainene. A fost demontată și narațiunea de propagandă, potrivit căreia ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  28/08/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  CRIMEA-NEWS.COM, RIA.RU, SMI.TODEY, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina anunță un masacru al rușilor din Crimeea

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Jun 2024
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei

Legea care reglementează dreptul pacientului la servicii medicale pentru terapia durerii va duce la legalizarea eutanasiei, potrivit unui cunoscut site conspiraționist.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Jun 2024
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO

Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor militare comune cu NATO, a „constatat” purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Maria Zaharova pare să nu cunoască durată unei sarcini umane și să acorde mult prea mult credit potențialului câtorva sute de militari de a contribui la creșterea demografică.

Veridica
Veridica
06 Jun 2024
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat expulzarea a peste un milion de refugiaţi ucraineni, susţine o naraţiune falsă, promovată de propaganda rusă și preluată în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Jun 2024