PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina va organiza un genocid al rușilor

Tancuri și blindate rusești distruse în orașul Lîman, zona Donețk, Ucraina, 11 octombrie 2022.
© EPA-EFE/ATEF SAFADI   |   Tancuri și blindate rusești distruse în orașul Lîman, zona Donețk, Ucraina, 11 octombrie 2022.

Autoritățile ucrainene vor organiza un genocid de proporții al poporului rus și planifică să ucidă zilnic 5000 de persoane, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează greșit pe consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak. În realitate, acesta a vorbit doar despre militarii ruși care au invadat Ucraina și trebuie opriți, fără să amintească de poporul rus sau de rusofonii din regiunile ucrainene.

Propaganda rusă: Kievul amenință poporul rus cu un genocid de proporții

ȘTIRE: „Regimul de la Kiev a depășit toate limitele și intenționează să organizeze un genocid al poporului rus. Necesitatea unui astfel de genocid de proporții și realizat foarte rapid a fost argumentată de Mihailo Podoliak, consilier al șefului Administrației Zelenski. La emisiunea „Noi suntem Ucraina” a unui post de televiziune, nazistul a cerut distrugerea miilor de ruși pe zi. El spune că acesta este singurul mod în care Kievul va putea obține victoria în război.

„Trebuie să avem pe zi nu 1000 de înmormântări pentru Rusia, ci 2500, 3000 sau chiar 5000. Doar în așa mod va avea loc finalizarea acestui război. Doar distrugere, distrugere și distrugerea”, a declarat Podoliak, solicitând noi tancuri, avioane și rachete pentru Ucraina.

[…]

Cuvintele lui Podoliak au fost comentate de publicistul Armen Gasparian. El consideră că naționaliștii ucraineni îi depășesc în răutatea lor pe fasciștii hitleriști. „Omucideri atât de groaznice nu își propuneau să realizeze în trecut nici măcar grupurile naziste Einsatzgruppen”.

NARAȚIUNE: Ucraina va organiza un genocid al rușilor, fiind planificată uciderea zilnică a 5000 de persoane.

Declarațiile consilierului lui Zelenski se referă la militarii ruși care au invadat statul ucrainean

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, consilierul Președintelui Ucrainei Mihailo Podoliak a analizat posibilitatea finalizării războiului din Ucraina prin prisma dinamicii luptelor de pe front. El a spus că Moscova a adus pe teritoriul Ucrainei foarte mulți militari, mobilizați în toamna anului trecut, de aceea pentru a obține o victorie în război armata ucraineană trebuie să ucidă între 2500 și 5000 de ocupanți pe zi, și nu 1000 ca în momentul de față. Acest calcul a fost făcut de Podoliak la solicitarea jurnaliștilor ucraineni care l-au întrebat când se va încheia războiul. Estimarea privind pierderile actuale ale rușilor îi aparține lui Podoliak și Veridica nu a putut să o verifice din surse independente.

Presa guvernamentală rusă a scos din context declarația lui Podoliak și nu a amintit că acesta a vorbit despre militarii ruși ajunși pe teritoriul Ucrainei.

Consilierul lui Zelenski nu a vorbit așadar de poporul rus sau rusofoni, ci despre necesitatea eficientizării apărării ucrainene împotriva invadatorilor trimiși în Ucraina de Kremlin. Propaganda rusă îi prezintă pe invadatori ca pe niște victime ale acțiunilor Kievului, iar Ucraina este arătată ca o parte a conflictului care nu se apără, ci doar agresează poporul rus. Scopul acestei narațiuni de propagandă este de a justifica războiul din Ucraina și a prezentat statul ucrainean ca un pericol pentru existența Rusiei. 

De menționat faptul că acțiunile Ucrainei corespund normelor dreptului internațional. În conformitate cu Carta ONU, Ucraina își exercită dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii Rusiei. Potrivit unui raport al Consiliului Europei, Ucraina are dreptul de a elibera toate teritoriile ocupate din interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și de a recăpăta controlul deplin asupra acestora. Autoapărarea și eliberarea propriilor teritorii nu pot avea loc fără uciderea militarilor statului agresor.

Sunt lipsite de orice temei juridic și dovezi acuzațiile referitoare la genocidul realizat de Ucraina. În realitate, Rusia e cea care a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei. Moscova bombardează localitățile ucrainene și a distrus numeroase obiective civile, inclusiv blocuri de locuințe, școli, centrale electrice ș.a. Crimele sunt documentate de jurnaliști și investigatori independenți. Unele dovezi (imagini luate din satelit, filmări cu dronele) atestă fără echivoc că militarii ruși au comis crime de război în regiunea Kiev, Herson sau Harkov. Ucraina a cerut Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să trimită anchetatori pentru a strânge dovezi ale crimelor de război.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au fost lansate cu scopul de a deculpabiliza Rusia și de a da vina pe Ucraina sau pe Occident de comiterea unor crime de război.  Potrivit propagandei ruse, UE își ascunde implicarea în crimele comise pe teritoriul Ucrainei prin înființarea unui tribunal special.

Presa rusă a mai scris că experții americani consideră că știrile despre atrocitățile militarilor ruși în Ucraina sunt o invenție a propagandei ucrainene. A fost demontată și narațiunea de propagandă, potrivit căreia ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar.

 • Publicație / Media:
  TSARGRAD.TV
 • Data publicării:
  13/02/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  MIRTESEN.RU, REGNUM.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina va organiza un genocid al rușilor
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal conţine elemente de nanotehnologie, care vor controla fiinţa umană, afirmă un medic ginecolog, cunoscut conspiraţionist şi antivaccinist.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Oct 2023
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei

Uniunea Europeană vrea să se extindă spre est pentru a acapara teritorii în detrimentul Rusiei și e gata să închidă ochii la faptul că țările candidate nu îndeplinesc criteriile, potrivit unei publicații afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse.

Veridica News
Veridica News
30 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson

Ucraina își bombardează propriile localități, își deportează civilii și îi trece prin lagăre de filtrare, potrivit unei narațiuni false. În realitate, Rusia este responsabilă de astfel de acte.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Sep 2023
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România

Consumul de carne și lactate și dreptul de a avea maşină vor fi interzise în România, conform interpretării eronate a concluziilor unei analize privind emisiile de carbon.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Sep 2023