PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”

O femeie reacționează lângă o groapă comună din orașul Bucea, care a fost recucerit de armata ucraineană, zona Kiev, Ucraina, 07 aprilie 2022.
© EPA-EFE/OLEG PETRASYUK   |   O femeie reacționează lângă o groapă comună din orașul Bucea, care a fost recucerit de armata ucraineană, zona Kiev, Ucraina, 07 aprilie 2022.

Daruieste Viata

Presa din Rusia distribuie narațiuni false despre atrocitățile de la Bucea, utilizând diverși „experți” din SUA pentru a-și ilustra argumentele despre „o provocare înscenată de Ucraina”.

ȘTIRE:  Evenimentele din Bucea sunt un episod al propagandei ucrainene, a declarat fostul consilier pentru politică externă al conducerii Partidului Republican din Senatul SUA, James Jatras. „Nu trebuie să avem încredere în informațiile Kievului […]”. Potrivit lui, orice declarație despre atrocități nu trebuie să fie luată în serios fără o anchetă oficială. Este paradoxal faptul că anume Kievul nu este interesat în desfășurarea unei anchete. „Ucrainei îi este mai convenabil să obțină unele rezultate imediate și să continue acțiunile propagandistice”, a spus Jatras.

[…] După ce în oraș au sosit reprezentanții SBU [Serviciul de Securitate al Ucrainei] și jurnaliștii din Occident au început să promoveze acest fake news despre masacrul civililor de către militarii ruși.  

NARAȚIUNE: Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  O serie de publicații din Rusia (Novostivl.ru, Izvestia, Vm.ru, 9111.ru, 36on.ru ș.a.) îl citează pe James Jatras și generalizează afirmând că poziția exprimată de acesta față de masacrul din Bucea, care coincide cu cea a Kremlinului, este cea a experților din SUA.

Întreaga comunitate internațională a fost șocată de atrocitățile de la Bucea, documentate de zeci de jurnaliști din statele din Occident.

Localitatea din regiunea Kiev a fost eliberată de armata ucraineană, care a descoperit un număr mare de cadavre îmbrăcate în civil, multe prezentând semne de execuții sumare și de tortură. Președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat la Bucea și a denunțat de acolo faptele rușilor: „Sunt crime de război şi vor fi recunoscute de lume ca genocid”. Zelenski a adăugat: „Sunteţi aici şi puteţi vedea ce s-a întâmplat. Ştim că mii de persoane au fost ucise şi torturate, membre rupte, femei au fost violate şi copii ucişi”.

Rusia neagă că ar fi comis crime de război la Bucea, subliniind că imaginile din regiunea Kiev sunt trucate, iar știrile despre masacrarea civililor sunt elemente ale „propagandei ucrainene”. Pentru a convinge opinia publică din Rusia că Moscova nu a comis crime de război în Ucraina, propaganda rusă recurge la citarea unor experți convenabili din străinătate, ale căror opinii sau sunt prezentate ca opinia tuturor oamenilor de știință sau ca poziția oficială a unui stat.

De data aceasta a fost citat James Jatras, care a fost invitat la Ren TV pentru a crea iluzia că Occidentul susține versiunea rusă a prezentării evenimentelor din Ucraina. Acest politolog este invitat permanent la posturile guvernamentale ruse ca RT sau Sputnik, promovând în mod deschis narațiunile Kremlinului. James Jatras este folosit de propaganda rusă pentru a-și ilustra propriile narațiuni ca și în cazul altor „experți” occidentali, care au slujit Kremlinului în ultimii ani.

Analizând imaginile din satelit, The New York Times a ajuns la concluzia că mulți civili au fost uciși cu 3 săptămâni înainte de eliberarea orașului Bucea de ucraineni. Jurnaliștii americani au arătat cum cadavrele au apărut la Bucea la mijlocul lunii martie și s-au aflat acolo până la sosirea armatei ucrainene. Presa rusă ignoră astfel de analize ale marilor publicații și citează doar un expert american convenabil, prezentându-l ca o voce analitică incontestabilă.

Nu este adevărat nici că Ucraina nu ar dori o anchetă. Veridica a scris deja despre inițiativa ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a cerut Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să-și trimită cât mai repede investigatorii la Bucea pentru a strânge dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de trupele ruse.

Despre crimele comise de militarii ruși a scris pe pagina oficială de Facebook și primăria orașului Bucea la 6 martie: „inamicul continuă să atace casele, mașinile, să ucidă civilii, chiar și copiii, jefuiește magazinele”.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva omologului rus, Vladimir Putin, în urma asasinatelor din Bucea. „S-ar putea să vă amintiți că am fost criticat în trecut pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este că ați văzut ce s-a întâmplat în Bucea. Este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm mai multe informații”, a spus Biden.

 • Publicație / Media:
  REN TV
 • Data publicării:
  04/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Izvestia, Novostivl.ru, Izvestia, Vm.ru, 9111.ru, 36on.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023