Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”

O femeie reacționează lângă o groapă comună din orașul Bucea, care a fost recucerit de armata ucraineană, zona Kiev, Ucraina, 07 aprilie 2022.
©EPA-EFE/OLEG PETRASYUK  |   O femeie reacționează lângă o groapă comună din orașul Bucea, care a fost recucerit de armata ucraineană, zona Kiev, Ucraina, 07 aprilie 2022.

Presa din Rusia distribuie narațiuni false despre atrocitățile de la Bucea, utilizând diverși „experți” din SUA pentru a-și ilustra argumentele despre „o provocare înscenată de Ucraina”.

ȘTIRE:  Evenimentele din Bucea sunt un episod al propagandei ucrainene, a declarat fostul consilier pentru politică externă al conducerii Partidului Republican din Senatul SUA, James Jatras. „Nu trebuie să avem încredere în informațiile Kievului […]”. Potrivit lui, orice declarație despre atrocități nu trebuie să fie luată în serios fără o anchetă oficială. Este paradoxal faptul că anume Kievul nu este interesat în desfășurarea unei anchete. „Ucrainei îi este mai convenabil să obțină unele rezultate imediate și să continue acțiunile propagandistice”, a spus Jatras.

[…] După ce în oraș au sosit reprezentanții SBU [Serviciul de Securitate al Ucrainei] și jurnaliștii din Occident au început să promoveze acest fake news despre masacrul civililor de către militarii ruși.  

NARAȚIUNE: Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  O serie de publicații din Rusia (Novostivl.ru, Izvestia, Vm.ru, 9111.ru, 36on.ru ș.a.) îl citează pe James Jatras și generalizează afirmând că poziția exprimată de acesta față de masacrul din Bucea, care coincide cu cea a Kremlinului, este cea a experților din SUA.

Întreaga comunitate internațională a fost șocată de atrocitățile de la Bucea, documentate de zeci de jurnaliști din statele din Occident.

Localitatea din regiunea Kiev a fost eliberată de armata ucraineană, care a descoperit un număr mare de cadavre îmbrăcate în civil, multe prezentând semne de execuții sumare și de tortură. Președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat la Bucea și a denunțat de acolo faptele rușilor: „Sunt crime de război şi vor fi recunoscute de lume ca genocid”. Zelenski a adăugat: „Sunteţi aici şi puteţi vedea ce s-a întâmplat. Ştim că mii de persoane au fost ucise şi torturate, membre rupte, femei au fost violate şi copii ucişi”.

Rusia neagă că ar fi comis crime de război la Bucea, subliniind că imaginile din regiunea Kiev sunt trucate, iar știrile despre masacrarea civililor sunt elemente ale „propagandei ucrainene”. Pentru a convinge opinia publică din Rusia că Moscova nu a comis crime de război în Ucraina, propaganda rusă recurge la citarea unor experți convenabili din străinătate, ale căror opinii sau sunt prezentate ca opinia tuturor oamenilor de știință sau ca poziția oficială a unui stat.

De data aceasta a fost citat James Jatras, care a fost invitat la Ren TV pentru a crea iluzia că Occidentul susține versiunea rusă a prezentării evenimentelor din Ucraina. Acest politolog este invitat permanent la posturile guvernamentale ruse ca RT sau Sputnik, promovând în mod deschis narațiunile Kremlinului. James Jatras este folosit de propaganda rusă pentru a-și ilustra propriile narațiuni ca și în cazul altor „experți” occidentali, care au slujit Kremlinului în ultimii ani.

Analizând imaginile din satelit, The New York Times a ajuns la concluzia că mulți civili au fost uciși cu 3 săptămâni înainte de eliberarea orașului Bucea de ucraineni. Jurnaliștii americani au arătat cum cadavrele au apărut la Bucea la mijlocul lunii martie și s-au aflat acolo până la sosirea armatei ucrainene. Presa rusă ignoră astfel de analize ale marilor publicații și citează doar un expert american convenabil, prezentându-l ca o voce analitică incontestabilă.

Nu este adevărat nici că Ucraina nu ar dori o anchetă. Veridica a scris deja despre inițiativa ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a cerut Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să-și trimită cât mai repede investigatorii la Bucea pentru a strânge dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de trupele ruse.

Despre crimele comise de militarii ruși a scris pe pagina oficială de Facebook și primăria orașului Bucea la 6 martie: „inamicul continuă să atace casele, mașinile, să ucidă civilii, chiar și copiii, jefuiește magazinele”.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva omologului rus, Vladimir Putin, în urma asasinatelor din Bucea. „S-ar putea să vă amintiți că am fost criticat în trecut pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este că ați văzut ce s-a întâmplat în Bucea. Este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm mai multe informații”, a spus Biden.

Tags: Criza din Ucraina , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  REN TV
 • Data publicării:
  04/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Izvestia, Novostivl.ru, Izvestia, Vm.ru, 9111.ru, 36on.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”
Alte articole
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

FAKE NEWS: România va fi atrasă de Ucraina într-un război cu Rusia

FAKE NEWS: România va fi atrasă de Ucraina într-un război cu Rusia

România va fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia de către Ucraina, stat care vrea să recupereze peninsula Crimeea. Totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră.

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

FAKE NEWS: Marea Britanie vrea ca statele NATO să admită că sunt responsabile de criza din Ucraina

Marea Britanie a cerut ca NATO să admită responsabilitatea pentru criza din Ucraina și a admis acțiunile destabilizatoare ale Occidentului, afirmă presa guvernamentală rusă. Narațiunea falsă pleacă de la o publicație britanică obscură, fără vreo legătură cu surse guvernamentale.

Marin Gherman

08 Apr 2022

Actualizat la: 08 Apr 2022 08:28:55
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023