Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”

O femeie reacționează lângă o groapă comună din orașul Bucea, care a fost recucerit de armata ucraineană, zona Kiev, Ucraina, 07 aprilie 2022.
©EPA-EFE/OLEG PETRASYUK  |   O femeie reacționează lângă o groapă comună din orașul Bucea, care a fost recucerit de armata ucraineană, zona Kiev, Ucraina, 07 aprilie 2022.

Presa din Rusia distribuie narațiuni false despre atrocitățile de la Bucea, utilizând diverși „experți” din SUA pentru a-și ilustra argumentele despre „o provocare înscenată de Ucraina”.

ȘTIRE:  Evenimentele din Bucea sunt un episod al propagandei ucrainene, a declarat fostul consilier pentru politică externă al conducerii Partidului Republican din Senatul SUA, James Jatras. „Nu trebuie să avem încredere în informațiile Kievului […]”. Potrivit lui, orice declarație despre atrocități nu trebuie să fie luată în serios fără o anchetă oficială. Este paradoxal faptul că anume Kievul nu este interesat în desfășurarea unei anchete. „Ucrainei îi este mai convenabil să obțină unele rezultate imediate și să continue acțiunile propagandistice”, a spus Jatras.

[…] După ce în oraș au sosit reprezentanții SBU [Serviciul de Securitate al Ucrainei] și jurnaliștii din Occident au început să promoveze acest fake news despre masacrul civililor de către militarii ruși.  

NARAȚIUNE: Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  O serie de publicații din Rusia (Novostivl.ru, Izvestia, Vm.ru, 9111.ru, 36on.ru ș.a.) îl citează pe James Jatras și generalizează afirmând că poziția exprimată de acesta față de masacrul din Bucea, care coincide cu cea a Kremlinului, este cea a experților din SUA.

Întreaga comunitate internațională a fost șocată de atrocitățile de la Bucea, documentate de zeci de jurnaliști din statele din Occident.

Localitatea din regiunea Kiev a fost eliberată de armata ucraineană, care a descoperit un număr mare de cadavre îmbrăcate în civil, multe prezentând semne de execuții sumare și de tortură. Președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat la Bucea și a denunțat de acolo faptele rușilor: „Sunt crime de război şi vor fi recunoscute de lume ca genocid”. Zelenski a adăugat: „Sunteţi aici şi puteţi vedea ce s-a întâmplat. Ştim că mii de persoane au fost ucise şi torturate, membre rupte, femei au fost violate şi copii ucişi”.

Rusia neagă că ar fi comis crime de război la Bucea, subliniind că imaginile din regiunea Kiev sunt trucate, iar știrile despre masacrarea civililor sunt elemente ale „propagandei ucrainene”. Pentru a convinge opinia publică din Rusia că Moscova nu a comis crime de război în Ucraina, propaganda rusă recurge la citarea unor experți convenabili din străinătate, ale căror opinii sau sunt prezentate ca opinia tuturor oamenilor de știință sau ca poziția oficială a unui stat.

De data aceasta a fost citat James Jatras, care a fost invitat la Ren TV pentru a crea iluzia că Occidentul susține versiunea rusă a prezentării evenimentelor din Ucraina. Acest politolog este invitat permanent la posturile guvernamentale ruse ca RT sau Sputnik, promovând în mod deschis narațiunile Kremlinului. James Jatras este folosit de propaganda rusă pentru a-și ilustra propriile narațiuni ca și în cazul altor „experți” occidentali, care au slujit Kremlinului în ultimii ani.

Analizând imaginile din satelit, The New York Times a ajuns la concluzia că mulți civili au fost uciși cu 3 săptămâni înainte de eliberarea orașului Bucea de ucraineni. Jurnaliștii americani au arătat cum cadavrele au apărut la Bucea la mijlocul lunii martie și s-au aflat acolo până la sosirea armatei ucrainene. Presa rusă ignoră astfel de analize ale marilor publicații și citează doar un expert american convenabil, prezentându-l ca o voce analitică incontestabilă.

Nu este adevărat nici că Ucraina nu ar dori o anchetă. Veridica a scris deja despre inițiativa ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a cerut Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să-și trimită cât mai repede investigatorii la Bucea pentru a strânge dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de trupele ruse.

Despre crimele comise de militarii ruși a scris pe pagina oficială de Facebook și primăria orașului Bucea la 6 martie: „inamicul continuă să atace casele, mașinile, să ucidă civilii, chiar și copiii, jefuiește magazinele”.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva omologului rus, Vladimir Putin, în urma asasinatelor din Bucea. „S-ar putea să vă amintiți că am fost criticat în trecut pentru că l-am numit pe Putin criminal de război. Ei bine, adevărul este că ați văzut ce s-a întâmplat în Bucea. Este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm mai multe informații”, a spus Biden.

Tags: Criza din Ucraina , Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  REN TV
 • Data publicării:
  04/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Izvestia, Novostivl.ru, Izvestia, Vm.ru, 9111.ru, 36on.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul va ordona Poloniei să atace Belarusul și să ocupe Liovul

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul va ordona Poloniei să atace Belarusul și să ocupe Liovul

Polonia va ataca Belarusul și va anexa regiunea ucraineană Liov când va primi un astfel de ordin din partea SUA și Marii Britanii, care au cauzat războiul din Ucraina, potrivit unei narațiuni false a presei guvernamentale ruse. În realitate, Varșovia sprijină eforturile de apărare ale Ucrainei de invazia la scară largă a Rusiei, realizată cu sprijinul direct al Minskului.

FAKE NEWS: Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria

FAKE NEWS: Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria

Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria cu tancuri Leopard și să terorizeze populația rusă a acesteia, potrivit unei narațiuni false preluate în Republica Moldova. Teza declanșării unui război în Transnistria este una dintre cele mai frecvent utilizate de propaganda (pro) rusă cu scopul de a speria populația Republicii Moldova și a submina politica pro-occidentală a țării.

Marin Gherman

08 Apr 2022

Actualizat la: 08 Apr 2022 08:28:55
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici

Lucrătorii asiatici colonizează România, potrivit unei narațiuni false care circulă în spațiul public. În realitate, cetăţenii străini sunt aduși pentru a suplini lipsa forţei de muncă din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde

Un fost general NATO spune că Occidentul crede că Ucraina va pierde și ar putea să își anuleze contraofensiva, scrie presa pro-Kremlin. Declarația generalului Ben Hodges a fost de fapt modificată.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 May 2023
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
24 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

Continuarea războiului este în interesul lui Volodimir Zelenski, care îndeplinește ordinele venite din Occident cu scopul de a distruge Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate de presa guvernamentală rusă.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 May 2023