Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

Un localnic împreună cu fiul său se uită la o școală avariată care a fost o bază a trupelor ruse în satul Bohdanivka, nu departe de Brovary, zona Kievului, Ucraina, 12 aprilie 2022.
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Un localnic împreună cu fiul său se uită la o școală avariată care a fost o bază a trupelor ruse în satul Bohdanivka, nu departe de Brovary, zona Kievului, Ucraina, 12 aprilie 2022.

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

ȘTIRE: „ONU dispune de date privind utilizarea în scopuri militare a clădirilor instituțiilor de învățământ de către forțele ucrainene, a declarat directorul general adjunct pentru programe UNICEF Omar Abdi.

„Școlile continuă să fie atacate și folosite în scopuri militare. Instituțiile de învățământ din întreaga țară au fost lovite de artileria grea, au fost supuse loviturilor aeriene [...]", a declarat Abdi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit diplomatului, școlile sunt folosite ca centre de informare, adăposturi, centre de aprovizionare sau în scopuri militare.

[…] Militanții ucraineni și mercenarii străini își amplasează centrele de reper și armamentul în instituțiile de învățământ din regiunile ucrainene Vinnița și Harkov”.

NARAȚIUNE: Militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scopuri ofensive.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate, reprezentantul UNICEF din cadrul ONU nu a criticat Ucraina și nu a acuzat-o că bombardează propriile școli sau le transformă în capuri de pod pentru lansarea unor ofensive. În raportul lui  Omar Abdi se spune că în urma agresiunii ruse familiile ucrainene au nimerit „într-un adevărat iad”, iar copiii au fost nevoiți să bea apă din bălți, să se ascundă de tancuri și de bombardamente.

Raportul ONU susține că școlile ucrainene sunt atacate de armata rusă, în estul Ucrainei fiind distrusă fiecare a 6-a instituție de învățământ. Din acest motiv învățământul nu va putea fi reluat prea curând.

Presa rusă nu a amintit nimic despre acuzațiile la adresa Rusiei, ci a creat o narațiune de propagandă scoțând din context unele declarații ale lui Omar Abdi. Expertul ONU nu dă vina pe Ucraina, ci doar pe Rusia pentru catastrofa umanitară și crimele de război.

Aceleași argumente au fost folosite de șeful ONU António Guterres, care a declarat în timpul întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin că Rusia a declanșat un adevărat război împotriva Ucrainei sub pretextul „denazificării” și „dezarmării” acesteia, respingând argumentele despre „operațiunea specială”. Este și poziția Adunării Generale a ONU, care a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina. Veridica a demontat deja o narațiune de propagandă, potrivit căreia Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional.

De asemenea, potrivit unei alte narațiuni de propagandă demontate de Veridica și lansată la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, Kievul își dislocă militari în școli și spitale, iar Rusia este nevoită să îi atace oriunde s-ar afla ei.  

Tags: dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  EADAILY
 • Data publicării:
  12/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele republici sovietice, dar și cititori din alte state
 • Amplificare:
  OREANDA.RU, TELEVIZIUNEA TVC, RIA NOVOSTI, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
Alte articole
FAKE NEWS: Banca Națională a Moldovei este administrată din exterior

FAKE NEWS: Banca Națională a Moldovei este administrată din exterior

Occidentul impune controlul său asupra mai multor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Băncii Naționale, scrie portalul pro-socialist www.mejdurecie.md. Publicația folosește ca argument refuzul Băncii centrale a Republicii Moldova de a aloca bani din rezervele monetare pentru injecții în economie sau proiecte sociale, așa cum propune liderul socialiștilor, Igor Dodon. Experții atrag însă atenția asupra riscurilor unor asemenea decizii.

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, afirmă ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care reia o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

România trebuie să își proclame neutralitatea față de conflictul din Ucraina, afirmă controversatul fost-ministru de externe și condamnat penal, Adrian Severin. Într-o scrisoare adresată autorităților române, Severin, care în ultimii ani a promovat teze suveraniste și anti-occidentale similare cu cele care apar în narațiunile răspândite de Rusia, reia și unele teze ale propagandei de război a Rusiei.

Marin Gherman

17 May 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022