PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

Un localnic împreună cu fiul său se uită la o școală avariată care a fost o bază a trupelor ruse în satul Bohdanivka, nu departe de Brovary, zona Kievului, Ucraina, 12 aprilie 2022.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Un localnic împreună cu fiul său se uită la o școală avariată care a fost o bază a trupelor ruse în satul Bohdanivka, nu departe de Brovary, zona Kievului, Ucraina, 12 aprilie 2022.

Susține jurnalismul independent

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

ȘTIRE: „ONU dispune de date privind utilizarea în scopuri militare a clădirilor instituțiilor de învățământ de către forțele ucrainene, a declarat directorul general adjunct pentru programe UNICEF Omar Abdi.

„Școlile continuă să fie atacate și folosite în scopuri militare. Instituțiile de învățământ din întreaga țară au fost lovite de artileria grea, au fost supuse loviturilor aeriene [...]", a declarat Abdi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit diplomatului, școlile sunt folosite ca centre de informare, adăposturi, centre de aprovizionare sau în scopuri militare.

[…] Militanții ucraineni și mercenarii străini își amplasează centrele de reper și armamentul în instituțiile de învățământ din regiunile ucrainene Vinnița și Harkov”.

NARAȚIUNE: Militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scopuri ofensive.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În realitate, reprezentantul UNICEF din cadrul ONU nu a criticat Ucraina și nu a acuzat-o că bombardează propriile școli sau le transformă în capuri de pod pentru lansarea unor ofensive. În raportul lui  Omar Abdi se spune că în urma agresiunii ruse familiile ucrainene au nimerit „într-un adevărat iad”, iar copiii au fost nevoiți să bea apă din bălți, să se ascundă de tancuri și de bombardamente.

Raportul ONU susține că școlile ucrainene sunt atacate de armata rusă, în estul Ucrainei fiind distrusă fiecare a 6-a instituție de învățământ. Din acest motiv învățământul nu va putea fi reluat prea curând.

Presa rusă nu a amintit nimic despre acuzațiile la adresa Rusiei, ci a creat o narațiune de propagandă scoțând din context unele declarații ale lui Omar Abdi. Expertul ONU nu dă vina pe Ucraina, ci doar pe Rusia pentru catastrofa umanitară și crimele de război.

Aceleași argumente au fost folosite de șeful ONU António Guterres, care a declarat în timpul întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin că Rusia a declanșat un adevărat război împotriva Ucrainei sub pretextul „denazificării” și „dezarmării” acesteia, respingând argumentele despre „operațiunea specială”. Este și poziția Adunării Generale a ONU, care a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina. Veridica a demontat deja o narațiune de propagandă, potrivit căreia Vladimir Putin l-a convins pe secretarul general ONU, António Guterres, că naziștii ucraineni trebuie judecați la Tribunalul Penal Internațional.

De asemenea, potrivit unei alte narațiuni de propagandă demontate de Veridica și lansată la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, Kievul își dislocă militari în școli și spitale, iar Rusia este nevoită să îi atace oriunde s-ar afla ei.  

 • Publicație / Media:
  EADAILY
 • Data publicării:
  12/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele republici sovietice, dar și cititori din alte state
 • Amplificare:
  OREANDA.RU, TELEVIZIUNEA TVC, RIA NOVOSTI, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024