Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: La comanda SUA, Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie

O fotografie făcută în timpul unei vizite la Mariupol organizată de armata rusă prezintă militari ruși de gardă în fața intrării principale a centralei nucleare Zaporojie din Enerhodar, sud-estul Ucrainei, 01 mai 2022.
©EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY  |   O fotografie făcută în timpul unei vizite la Mariupol organizată de armata rusă prezintă militari ruși de gardă în fața intrării principale a centralei nucleare Zaporojie din Enerhodar, sud-estul Ucrainei, 01 mai 2022.

Ucraina ar putea cauza un dezastru nuclear dacă va continua să bombardeze la comanda SUA centrala de la Zaporojie, potrivit unei narațiuni de propagandă lansată de MAE al Rusiei și distribuită de presa guvernamentală. În realitate, Rusia amplasează armament și tehnică militară pe teritoriul centralei, punând în pericol securitatea nucleară a Europei. 

ȘTIRE: „Bombardarea centralei nucleare din Zaporojie de către militarii ucraineni ar putea să cauzeze un dezastru nuclear. Potrivit directorului adjunct al Departamentului de Informații și Tipar al MAE al Rusiei, Ivan Neciaev, Kievul face conștient acest lucru.

El a subliniat că dezastrul nuclear de mari proporții este în interesul SUA și aliaților săi. „Forțele Armate ale Ucrainei bombardează cu o insistență maniacală cea mai mare centrală nucleară din Europa – CAE Zaporojie, fără să se gândească la consecințe, încălcând rezoluția și deciziile conferinței generale AIEA”.  

[…]

Anterior Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea de către Kiev a situației din jurul centralei nucleare Zaporojie. În comentariul distribuit de minister se spune că Federația Rusă a tot avertizat autoritățile Ucrainei să nu mai continue provocările față de centrala nucleară pentru că poate fi provocat un dezastru industrial.

Este subliniat faptul că Rusia are un comportament „foarte responsabil față de obiectivele nucleare din Ucraina” și face tot posibilul pentru asigurarea securității lor”.

NARAȚIUNE: Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie la comanda SUA.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de militarii ruși la 4 martie a.c. Autoritățile ucrainene au acuzat în repetate rânduri Rusia că transformă centrala într-o „bază militară”.

Compania ucraineană „Energoatom” a comunicat în iulie a.c. că militarii ruși au adus pe teritoriul centralei nucleare cel puțin 14 unități de tehnică militară (lansatoare de rachete, tancuri, blindate ș.a.). Obiectivul nuclear este folosit ca un scut pentru militarii ruși, care sunt conștienți de faptul că Ucraina nu va risca să tragă asupra centralei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat pe 1 august a.c. că trupele ruse bombardează armata ucraineană din pozițiile din apropierea centralei nucleare, confirmând informațiile autorităților ucrainene. El a calificat această „tactică” drept „apogeul iresponsabilității”. „Bineînțeles că ucrainenii nu pot trage înapoi fără să riște un teribil accident care implică centrala nucleară”, le-a spus Blinken reporterilor după încheierea discuțiilor din cadrul ONU de la New York pe tema neproliferării nucleare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) i-a solicitat în repetate rânduri Rusiei să nu desfășoare acțiuni militare în apropierea centralelor nucleare. Directorul AIEA, Rafael Grossi, a avertizat în legătură cu faptul că situația de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experților agenției pentru a se evita o tragedie.

Potrivit Inspecției de stat pentru Reglementarea Nucleară din Ucraina, misiunea AIEA nu poate vizita centrala nucleară din Zaporojie din motive de securitate. „Cât timp centrala este ocupată de Rusia – nu putem asigura securitatea membrilor misiunii”, potrivit autorităților ucrainene.

În iulie, directorul adjunct al Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina, Maksim Șevciuk, i-a solicitat AIEA să pună presiune mai mare pe Rusia pentru ca aceasta să părăsească centrala. El a declarat că cele șase reactoare ale centralei au foarte mult combustibil nuclear. De asemenea, se acumulează cantități mari de deșeuri nucleare.

Armata ucraineană a publicat un material video din dronă  care arată că nu au fost bombardate pozițiile Rusiei pe teritoriul centralei nucleare. Oficialii ucraineni susțin că nu pot să-și permită să bombardeze o centrală nucleară pentru că riscurile sunt prea mari.

Miniștrii de Externe ai UE au discutat la mijlocul lunii iulie despre o posibilă înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru desfășurarea de lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară.  În timp ce comunitatea internațională avertizează Rusia în legătură cu pericolul unui dezastru nuclear, presa rusă, fără să prezinte vreo probă, acuză Kievul și SUA că își doresc acest lucru.

În 2016 ONU a adoptat o rezoluție, votată de SUA, statele membre UE ș.a., potrivit căreia comunitatea internațională se angajează să nu mai repete vreodată dezastrul nuclear de la Cernobîl, care a avut loc pe teritoriul Ucrainei la 26 aprilie 1986. Orice dezastru nuclear va aduce daune întregii lumi, și nu doar unui stat aparte, potrivit rezoluției.

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  REN TV
 • Data publicării:
  27/07/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  ZP-NEWS.RU, UKRAINA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  La comanda SUA, Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

UE va intra în recesiune din cauza Ucrainei și cu greu va trece de iernile grele, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei ruse, care o citează intenționat greșit pe șefa FMI Kristalina Georgieva. În realitate, ea a încurajat aspirația spre independența energetică a statelor occidentale, precizând că UE riscă să intre în recesiune din cauza agresiunii ruse, dar și a altor factori.

FAKE NEWS: NATO a furat Sărbătoarea Naţională a României, lăsând în acelaşi timp ţara fără armată

FAKE NEWS: NATO a furat Sărbătoarea Naţională a României, lăsând în acelaşi timp ţara fără armată

Conflictul militar din apropierea graniţelor ţării a readus în atenţie discuţia despre capacităţile defensive ale României, iar odată cu apropierea sărbătoririi Zilei Naţionale a României, propaganda suveranistă a revenit la discursul prin care anunţă pierderea sistematică a independenţei de stat, simbolizat de data aceasta de faptul că la parada de 1 Decembrie ar participa doar militari străini. În realitate, la paradă sunt invitate în mod constant unităţi ale armatelor partenere, nu doar din cadrul NATO, ci chiar şi din spaţiul ex-sovietic.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: 95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia, afirmă liderul separatist din Luhansk, Marat Bașirov

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: 95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia, afirmă liderul separatist din Luhansk, Marat Bașirov

Majoritatea ucrainenilor așteaptă să fie eliberați de Rusia, care a fost silită să lanseze o operațiune specială și este victima agresiunii ucrainenilor, afirmă liderul separatist din Luhansk. Narațiunile false sunt amplificate de presa din Rusia.

Marin Gherman

02 Aug 2022

Actualizat la: 05 Aug 2022 12:16:03
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023