Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei

Ruinele Bisericii Înălțarea Domnului, construită în 1913 și distrusă în timpul ocupației ruse a satului Lukashivka, regiunea Cernihiv, 27 aprilie 2022.
©EPA-EFE/OLEG PETRASYUK  |   Ruinele Bisericii Înălțarea Domnului, construită în 1913 și distrusă în timpul ocupației ruse a satului Lukashivka, regiunea Cernihiv, 27 aprilie 2022.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse a fost condamnată la moarte pe teritoriul Ucrainei. Narațiunea de propaganda, care a fost distribuită de presa din Rusia, denaturează conținutul unei decizii a Direcției principale de spionaj a Ministerului Apărării al Ucrainei.

ȘTIRE: Membrii Conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse sunt considerați inamici ai Ucrainei, „propovăduitori ai genocidului poporului ucrainean”, potrivit Direcției principale de spionaj a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Fiecare mitropolit, arhiepiscop și episcop din Rusia este dat în căutare, potrivit Direcției principale de spionaj. În Ucraina preoții vor fi pedepsiți, potrivit legilor stării de război, susține șeful Direcției principale de spionaj, Kirilo Budanov. Autoritățile de la Kiev au stabilit și o pedeapsă pentru arhiereii din Rusia – executare prin împușcare. 

[…]

În componența Bisericii Ortodoxe Ruse este și Biserica Ortodoxă Ucraineană care ține de Patriarhia Moscovei, condusă de mitropolitul Kievului Onufrie (Berezovski). El nu a fost condamnat la moarte ca „dușman al Ucrainei” pentru că se pronunță împotriva operațiunii speciale a Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

[…]

În bisericile din Rusia la liturghia pascală a fost citită Evanghelia în limba ucraineană.

NARAȚIUNE: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  Direcția principală de spionaj a Ministerului Apărării al Ucrainei a publicat la finele lui aprilie o listă a slujitorilor Bisericii Ortodoxe Ruse care susțin propaganda rusă și participă la „operațiunile informațional-psihologice”. Potrivit informațiilor postate pe website-ul Direcției principale de spionaj, fețele bisericești au primit indicații de la conducerea Rusiei să-i convingă pe tineri să încheie contracte cu forțele armate.

Direcția principală de spionaj de la Kiev susține că preoții ruși „se pronunță pentru agresiunea rusă și susțin genocidul împotriva poporului ucrainean”. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse vor fi trași la răspundere, potrivit legislației ucrainene.

Pe website-ul Direcției principale de spionaj a Ministerului Apărării al Ucrainei nu se amintește nimic de pedeapsa cu moartea – un mesaj de bază al narațiunilor de propagandă promovată de presa rusă.

În Ucraina pedeapsa cu moartea este interzisă din 2000, fiind înlocuită în Codul Penal cu închisoarea pe viață. Potrivit art. 64-81 al Codului Penal al Ucrainei, după executarea a 20 de ani de pedeapsă, persoanele care au primit astfel de sentințe îi pot solicita Președintelui grațiere. Pedeapsa cu moartea nu există nici în perioada legii marțiale, în ciuda afirmațiilor contrare ale propagandiștii ruși.

Mitropolitul Onufrie al Kievului, întâistătătorul bisericii ucrainene ce aparține de Patriarhia Moscovei, l-a criticat în martie pe președintele rus Vladimir Putin, rugându-l „să pună imediat capăt războiului fratricid”.

Rusia nu a reacționat o perioadă la acest mesaj al Mitropolitului Onufrie al Kievului pentru că venea în contradicție cu narațiunile oficiale privind persecutarea rusofonilor și ortodocșilor de către Ucraina. Acum, reacția critică a mitropolitului este explicată prin frica acestuia de a nu fi executat de autoritățile ucrainene.

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Eadaily
 • Data publicării:
  28/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram ale presei din Rusia și ale politicienilor ruși
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei.
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

Ucraina ar putea pierde teritorii pentru că a interzis emisia a trei posturi de televiziune pro-rusești, ar fi afirmat fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, potrivit Ria Novosti. Știrea este falsă: Saakașvili nu a vorbit de pierderea teritoriilor, ci doar a spus că închiderea televiziunilor ar putea fi folosită de Rusia ca pretext pentru noi agresiuni.

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasadei, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații. Este o narațiune falsă, menită să justifice faptul că locul lui Dodon pe cursa aeriană către Moscova a fost rezervat de ambasada Rusiei la Chișinău.

FAKE NEWS: Occidentul a declarat război Federației Ruse, iar Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei

FAKE NEWS: Occidentul a declarat război Federației Ruse, iar Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei

Occidentul i-a declarat de fapt război Federației Ruse prin sprijinul pe care îl acordă Ucrainei, iar guvernarea de la Chișinău s-a aliat cu Vestul, ceea ce poate avea consecințe grave, scrie Mejdurecie.md. Articolul de analiză încearcă să justifice o eventuală repetare a situației din Ucraina și în Republica Moldova, dacă aceasta își va menține abordarea pe care o are în prezent față de Rusia și de Occident.

Marin Gherman

11 May 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022