Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a descoperit lagăre naționaliste de concentrare în estul Ucrainei

O femeie plânge lângă o clădire avariată de bombardamente la Kiev, în timp ce atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă, Kiev, Ucraina, 18 martie 2022.
©EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES  |   O femeie plânge lângă o clădire avariată de bombardamente la Kiev, în timp ce atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă, Kiev, Ucraina, 18 martie 2022.

În regiunea Luhansk a fost descoperit un lagăr de concentrare, în care erau torturați rusofonii, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. Aceasta prezintă Rusia drept un stat care, prin „operațiunea militară specială” din Donbass a eliberat populația locală și a alungat „naziștii” și „naționaliștii”.

ȘTIRE: „Corespondentul ,Izvestia’, Ivan Litomin, a fost în lagărul de concentrare al batalionului naționalist ,Aidar’ (organizație interzisă în Federația Rusă) și a filmat închisoarea secretă a naționaliștilor ucraineni.

Lagărul de concentrare se află în satul Polovinkovo, raionul Starobelsk, LNR. Pentru torturi și interogatorii ‚aidaroviștii’ au ales o fabrică de mezeluri cu un gard înalt de beton […] Practic nimeni nu a supraviețuit.

REN TV a mai publicat imagini din această închisoare secretă a batalionului ‚Aidar’. Potrivit martorilor, oamenii nu numai că erau ținuți aici în încăperi reci și umede, ci și erau stropiți cu apă rece ca gheața pentru a reduce la minimum șansa lor la supraviețuire. Aici erau aduși nu numai prizonieri de război din Republica Populară Donețk, ci și civili care simpatizau republicile independente.”

NARAȚIUNE:  Rusia a descoperit lagăre de concentrare în estul Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Batalionul „Aidar”, format inițial din voluntari și acționând ca un grup paramilitar, a luptat împotriva forțelor pro-ruse din republicile autoproclamate Donețk și Luhansk în anii 2014-2015. Prezența acestui batalion în Donbass a fost notată și monitorizată de observatorii OSCE, ONU și alte organizații internaționale; unele dintre acestea au atras atenția că diverse grupuri paramilitare nu făceau parte din Forțele Armate regulate ale Kievului. Din 2016 Ucraina a luat măsuri și a încadrat toate unitățile paramilitare în sistemul național de apărare.

În timp ce prezența Aidar în Donbass a fost confirmată, nicio organizație internațională care avea observatori în regiune nu a constatat și existența unor lagăre de concentrare în estul Ucrainei, dovadă fiind rapoartele publicate trimestrial de OSCE.

În plus, presa rusă se contrazice singură: pe de-o parte scrie că nimeni nu a reușit să supraviețuiască în urma torturilor insuportabile, însă unele ziare online, inclusiv Izvestia, au publicat o serie de interviuri cu supraviețuitorii acestui lagăr de concentrare, organizat, chipurile, după modelul nazist.

Cu alte cuvinte, pe de o parte, lagărele erau secrete, nimeni nu știa de ele și nimeni nu le-a supraviețuit, iar, pe de altă parte, sunt mulți martori și supraviețuitori din 2014, unii dintre ei refugiați în Rusia, dar Moscova a aflat abia acum de ei și de mărturiile lor.

De notat și că niciun post de televiziune sau portal de știri nu a publicat imagini ale supraviețuitorilor lagărelor de concentrare. Le sunt citate doar numele și mărturiile, ceea ce ridică o serie de întrebări privind veridicitatea informației.

În sfârșit, amplasarea unor lagăre de concentrare în apropierea liniei de demarcație nu este logică. De obicei, închisorile secrete nu sunt înființate în apropierea frontului, ci în locuri mai greu accesibile.

În realitate, posturile TV din Rusia au găsit foste centre de antrenament ale grupurilor de voluntari din Donbass din anii 2014-2015 și au construit narațiuni de propagandă pentru a găsi justificări noi în fața opiniei publice interne pentru invadarea Ucrainei.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , fake news , dezinformare , Criza din Ucraina , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  REN TV, RISA NOVOSTI
 • Data publicării:
  10/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  TASS, IZ.RU, rețelele de socializare din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia a descoperit lagăre naționaliste de concentrare în estul Ucrainei
Alte articole
FAKE NEWS: Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația

FAKE NEWS: Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația

Noua guvernare prooccidentală de la Chişinău îşi doreşte relaţii bune cu Rusia deoarece aceasta este cel mai important partener economic al Republicii Moldova, se arată într-un comentariu publicat de portavocea Kremlinului, Sputnik. Occidentul ar fi incapabil să susțină Moldova, care are nevoie de Rusia pentru a supraviețui, se mai afirmă în comentariul care continuă seria de narațiuni false lansate în campania electorală.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

UE va intra în recesiune din cauza Ucrainei și cu greu va trece de iernile grele, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei ruse, care o citează intenționat greșit pe șefa FMI Kristalina Georgieva. În realitate, ea a încurajat aspirația spre independența energetică a statelor occidentale, precizând că UE riscă să intre în recesiune din cauza agresiunii ruse, dar și a altor factori.

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

FAKE NEWS: Sovieticii nu au invadat Europa de Est împreună cu Germania nazistă. Invazia nu a fost urmată de ocupație militară. SUA mențin trupe de ocupație în Europa

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, reintepretează istoria din perspectiva tezelor kominterniste din vremea URSS-ului și acuză SUA de invazie a Europei până în ziua de azi.

Marin Gherman

20 Mar 2022

Actualizat la: 20 Mar 2022 15:22:53
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023