PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

O femeie soldat ucrainean mângâie un câine numit „Juliana” la periferia orașului Kupiansk, recucerit, la est de Harkov, nord-estul Ucrainei, 15 octombrie 2022.
© EPA-EFE/ATEF SAFADI   |   O femeie soldat ucrainean mângâie un câine numit „Juliana” la periferia orașului Kupiansk, recucerit, la est de Harkov, nord-estul Ucrainei, 15 octombrie 2022.

Holzstock Festival

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Propagandă: Din cauza pierderilor enorme în timpul contraofensivei, Ucraina va fi nevoită să înroleze bătrânii și femeile

ȘTIRE:  SUA îi cere regimului de la Kiev să urgenteze mobilizarea și să înroleze femeile, dar și bărbații cu vârsta cuprinsă între 17 și 70 de ani, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.

„Occidentul îi cere lui Zelenski să nu țină cont de pierderi și să convingă comunitatea internațională că Rusia nu poate învinge în conflictul din Ucraina. Potrivit datelor Serviciului de Informații Externe, SUA îi solicită Kievului să activizeze eforturile de mobilizare pentru a recupera pierderile enorme cauzate de contraofensiva eșuată. Coordonatorii americani și britanici ai Kievului îi recomandă conducerii militar-politice a Ucrainei să descrească vârsta minimă a înrolării la 17 ani și să crească la 70 de ani, realizând în paralel mobilizarea femeilor”, a spus Narîșkin. NARAȚIUNE: SUA și Marea Britanie îi solicită Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Realitate: La Kiev este discutat un proiect de lege care să le permită bărbaților după 60 de ani să rămână în rândurile armatei   

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Informațiile prezentate de Serghei Narîșkin ca o mare descoperire a serviciilor ruse de informații se referă, de fapt, la un proiect de lege discutat public în Ucraina, care are ca scop să elimine rigiditatea legislativă privind mobilizarea bărbaților în armată. La începutul lunii octombrie, presa de la Kiev a scris că Rada Supremă analizează un proiect de lege care le-ar oferi bărbaților cu vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani posibilitatea să rămână în cadrul forțelor armate sau să se înscrie în armată voluntar dacă sunt sănătoși și au o pregătire militară corespunzătoare. Nu este vorba de înrolarea forțată a persoanelor în vârstă, după cum scrie presa rusă, ci de oferirea posibilității bărbaților care au împlinit vârsta de 60 de ani să își continue serviciul militar.

Potrivit notei explicative publicate pe website-ul Parlamentului de la Kiev, legislația ucraineană este învechită și nu le permite ofițerilor care au împlinit vârsta de 65 de ani să conducă operațiuni de luptă, iar soldaților care au împlinit 60 de ani – să continue serviciul militar. De aceea, în contextul continuării ostilităților și acumulării unei experiențe neprețuite de către personalul militar ucrainean, cei care doresc să continuă serviciul militar pot să o facă.

Narîșkin reia și o narațiune falsă despre mobilizarea femeilor în armată, menționând că acest lucru este solicitat de SUA și Marea Britanie. Șeful spionajului rus nu oferă vreo probă. În realitate, femeile pot fi înrolate doar voluntar în armată. De asemenea, Ministerul ucrainean al Apărării nu recomandă trimiterea femeilor pe front.  Potrivit datelor oficiale, în armata ucraineană sunt circa 59 de mii de femei, însă doar 5 mii se află în zona frontului. Doar 62% dintre femeile mobilizate  sunt cadre militare, celelalte fiind civili care ajută armata foarte departe de front, inclusiv lângă frontiera cu NATO și UE.

De notat că, pentru a mobiliza bătrâni și femei în armată, Rada Supremă trebuie să introducă modificări în Legea mobilizării și alte zeci de legi strâns legate de aceasta. Procesul legislativ ar putea dura mai multe luni și ar implica dezbateri publice. Potrivit presei de la Kiev, este puțin probabil ca parlamentarii ucraineni să  introducă amendamente în legea mobilizării în plin război cu Rusia. Nu sunt excluse unele modificări minore, însă nicidecum de proporțiile amintite de Narîșkin.

În ceea ce privește mobilizarea minorilor de 17 ani, aceasta este interzisă de legislația ucraineană în domeniul protecției drepturilor copilului. Narîșkin nu oferă vreo probă când acuză Occidentul de solicitarea insistentă de a trimite pe front bătrâni, copii sau femei din Ucraina, încercând să-i convingă pe ruși că operațiunile ucrainene de eliberare a teritoriilor din sudul și estul țării s-au soldat cu pierderi umane enorme.

Pin această narațiune falsă, propaganda pro-Kremlin transferă vina pe Occident pentru declanșarea și continuarea războiului din Ucraina. În realitate, liderii americani și britanici nu au declanșat războiul și nici nu au pledat pentru continuarea acestuia, ci s-au pronunțat pentru o pace durabilă – care însă înseamnă ca Rusia să-și retragă trupele, să nu ucidă civili și să renunțe la încălcarea dreptului internațional.

După cum a arătat recent Veridica,  presa rusă a scris că pacea în Ucraina depinde de SUA și de plecarea lui Zelenski. Potrivit propagandei ruse, Occidentul are nevoie de războiul din UcrainaRusia fiind nevoită să își extindă operațiunile militare.

 • Publicație / Media:
  EADAILY.COM
 • Data publicării:
  20/11/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  VEDOMOSTI, FORPOST, SMI2.RU, canalele de Telegram din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA și Marea Britanie îi cer Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  

Militarii ucraineni și mercenarii străini au violat femei și au jefuit civili în regiunea Harkov, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Jul 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024