PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că ucrainenii simpli n-au niciun motiv să lupte împotriva Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski înmânează o medalie în timp ce se întâlnește cu echipaje de tancuri din forțele armate ale Ucrainei care sunt antrenate să folosească tancuri Challenger 2 de către militari britanici în baza Lulworth, Marea Britanie, 08 februarie 2023.
© EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL   |   Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski înmânează o medalie în timp ce se întâlnește cu echipaje de tancuri din forțele armate ale Ucrainei care sunt antrenate să folosească tancuri Challenger 2 de către militari britanici în baza Lulworth, Marea Britanie, 08 februarie 2023.

Volodimir Zelenski a admis că ucrainenii nu au vreun motiv să lupte în război pentru nu dețin averi ca oligarhii, au existențe precare și sunt înglodați în datorii, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, mesajul lui Zelenski este scos din context, acesta vorbind pentru militarii ruși care participă la invazie fără să aibă „iahturi și bănci”.

Propaganda rusă: Zelenski râde de ucrainenii săraci

ȘTIRE: Președintele Ucrainei a făcut o declarație neașteptată. Politicianul nu poate să înțeleagă pentru ce luptă cetățenii țării sale. Liderul Ucrainei Volodimir Zelenski în sfârșit și-a prezentat propriile gânduri. El a vorbit fără să fie ajutat de sufleorii din Occident, discursul său fiind unul spontan. Au rămas uimiți și cetățenii statului ucrainean care sunt luați pe front. Până la urmă nici președintele Ucrainei Independente nu înțelege pentru ce luptă aceștia.

„Aveți vreunul dintre voi platforme petroliere? Aveți palate? Aveți vii? Sau poate aveți iahturi sau vreo bancă? Pentru ce luptați? Aveți doar împrumuturi, ceva de mâncat seara și acum mobilizarea”, a spus Zelenski. Videoclipul cu discursul său a devenit viral pe rețele.

NARAȚIUNE: Zelenski îi ia în derâdere pe ucrainenii care luptă împotriva Rusiei.

Realitate: Zelenski li s-a adresat militarilor ruși, încercând să îi convingă că nu merită să lupte într-o țară străină

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate președintele Ucrainei nu și-a luat vreodată în derâdere concetățenii care luptă împotriva agresiunii Federației Ruse. Dimpotrivă, pe parcursul ultimului an, Zelenski a încercat, prin discursurile sale, să încurajeze rezistența și să ridice moralul militarilor, dar și al civililor. Mesajele principale ale lui Volodimir Zelenski au fost, de fiecare dată, că Ucraina are nevoie de ajutorul Occidentului și că Rusia va fi oprită de poporul ucrainean neînfricat.  

Cuvintele citate de presa rusă îi aparțin lui Volodimir Zelenski, însă acestea nu se referă la ucraineni, ci la ruși. Narațiunea de propagandă este construită în baza unui mesaj video al președintelui ucrainean din toamna anului trecut, în care acesta i-a rugat pe militarii ruși, în limba rusă, să se oprească, să nu-și dea viața pentru Vladimir Putin și marii bogați ai Rusiei. El i-a întrebat pe ruși dacă au „palate, vii, iahturi sau bănci” pentru care să lupte pe teritoriul Ucrainei?  Zelenski i-a îndemnat, totodată, pe ruși să lupte pentru localități din țara lor și nu să accepte să fie trimiși pe teritoriul unui stat străin.

Mesajul a fost publicat pe canalele oficiale de comunicare ale președintelui Zelenski pe 28 septembrie 2022, dar a fost folosit de propaganda rusă doar după câteva luni cu scopul de a discredita autoritățile ucrainene și a bloca procesul de înrolare în armata ucraineană, dar și de a exploata la maximum efectele oboselii de război din Ucraina.

Veridica a demontat o serie de știri false distribuite de presa rusă cu scopul de a manipula opinia publică privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei ruse, Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina, în timp ce mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război.  Presa rusă scria că Zelenski a ucis peste 50 de mii de femei, mobilizându-le în armată , iar statele UE îi vor cere Ucrainei să cedeze în fața Rusiei.

 • Publicație / Media:
  TSARGRAD.TV
 • Data publicării:
  11/02/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și din regiunile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  UKRAINA.RU, 9111.RU, MIRTESEN.RU, TRT-TV.RU, canalele de Telegram și de YouTube ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Zelenski a recunoscut că ucrainenii simpli n-au niciun motiv să lupte împotriva Rusiei
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal conţine elemente de nanotehnologie, care vor controla fiinţa umană, afirmă un medic ginecolog, cunoscut conspiraţionist şi antivaccinist.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Oct 2023
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei

Uniunea Europeană vrea să se extindă spre est pentru a acapara teritorii în detrimentul Rusiei și e gata să închidă ochii la faptul că țările candidate nu îndeplinesc criteriile, potrivit unei publicații afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse.

Veridica News
Veridica News
30 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson

Ucraina își bombardează propriile localități, își deportează civilii și îi trece prin lagăre de filtrare, potrivit unei narațiuni false. În realitate, Rusia este responsabilă de astfel de acte.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Sep 2023
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România

Consumul de carne și lactate și dreptul de a avea maşină vor fi interzise în România, conform interpretării eronate a concluziilor unei analize privind emisiile de carbon.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Sep 2023