PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Experții americani spun că Ucraina va capitula

Militari ai Brigăzii 68 de Infanterie Jager „Oleksa Dovbush” pe linia frontului în regiunea Harkov, Ucraina, 8 noiembrie 2023.
© EPA-EFE/Oleg Petrasyuk   |   Militari ai Brigăzii 68 de Infanterie Jager „Oleksa Dovbush” pe linia frontului în regiunea Harkov, Ucraina, 8 noiembrie 2023.

Daruieste Viata

Ucraina va fi înfrântă de Rusia pe câmpul de luptă și va accepta demilitarizarea și denazificarea, potrivit propagandei pro-Kremlin, citând specialiști filo-ruși din SUA.

Propagandă: Americanii cred că Ucraina va fi denazificată și demilitarizată de Rusia

ȘTIRE: Fostul cercetaș american Scott Ritter a declarat că va avea loc o capitulare iminentă a Kievului în fața Rusiei. „O capitulare iminentă, dar în baza unor condiții bune pentru Ucraina pentru că Rusia nu își dorește sub nicio formă o răzbunare cruntă, dar vor fi pe măsură de dură”, a spus el.

Ritter a amintit de demilitarizare, de renunțarea la cursul de aderare la NATO și de denazificare. Potrivit acestuia, Ucraina a ratat șansa de a purta negocieri cu Rusia, care se află pe calea strategică a victoriei.

Anterior, fostul cercetaș a declarat că Ucraina riscă să piardă mai multe teritorii. Cu cât forțele armate ale Ucrainei se vor opune, cu atât mai multe teritorii vor fi pierdute.

NARAȚIUNE: Experții americani prognozează capitularea iminentă a Ucrainei.

Realitate: Situația de pe câmpul de luptă nu indică o capitulare a vreunei părți

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Experții americani în domeniul securității sau relațiilor internaționale nu prognozează o capitulare iminentă a Ucrainei și nici în mediul politic din SUA o astfel de opinie nu este dominantă. Presa guvernamentală rusă citează un fost cercetaș american și prezintă declarația acestuia ca fiind opinia întregii societăți sau a unei mari părți a comunității de experți. Este o tehnică mai veche a propagandei ruse, folosită în prezentării opiniei publice din Franța, Germania sau alte state din Occident.

William Scott Ritter este un colaborator mai vechi al presei guvernamentale ruse și un critic al politicii externe americane. El a fost plătit de Russia Today pentru articolele sau declarațiile pro-ruse și anti-americane publicate în diverse organe de presă ale trustului de la Moscova. Ritter este unul dintre cei mai invitați și citați experți americani care comentează războiul din Ucraina. În majoritatea cazurilor, el laudă Rusia și prognozează înfrângerea Kievului. A justificat de mai multe ori invazia la scară largă, repetând mesajele de propagandă ale Rusiei privind necesitatea denazificării și demilitarizării Ucrainei. Există și o pagină care conține articolele și declarațiile anti-occidentale ale lui Ritter în limba rusă. Pagina lui Ritter poate fi sprijinită financiar prin intermediul a  două conturi bancare pe care pot fi transferate ruble rusești.

Afirmațiile lui Ritter din presa rusă nu reflectă realitatea din teren.  Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat pentru The Economist că armatele ambelor state poartă un război de poziții, părțile dispunând de resurse și tehnologii similare. El a recunoscut că Ucraina are nevoie de sprijinul Occidentului pentru a continua contraofensiva. În același timp, presa ucraineană, dar și cea rusă, a scris că militarii ucraineni au trecut pe malul estic al râului Nipru. Este vorba de o operațiune militară din Herson anunțată de Administrația Prezidențială de la Kiev și prezentată ca un sprijin consolidat pe malul estic al râului Nipru.

Specialiștii de la Kiev susțin că Ucraina se apără cu succes, atât în zona Kupiansk, cât și la Avdiivka, planificând operațiuni ofensive în sud. În același timp, intensitatea luptelor va scădea în perioada iernii, ceea ce înseamnă că prognozele lui Ritter privind o capitulare iminentă a Kievului sunt lipsite de orice logică. Celelalte declarații privind demilitarizarea și denazificarea Ucrainei sunt o repetare a narațiunilor rusești de propagandă, care nu reprezintă punctul de vedere al societății sau comunității americane de experți.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei de la Moscova privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei ruse, pacea în Ucraina depinde de SUA și de plecarea lui Zelenski. Presa rusă a mai scris că experții americani consideră că masacrul de la Bucea este o invenție a „propagandei ucrainene”, în timp ce SUA studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă.

 • Publicație / Media:
  LENTA.RU
 • Data publicării:
  09/11/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  WOIX.ORG, NOVOSTIMIRA24.RU, VOENNOEDELO.COM, 5-TV.RU, SQUARENEWS.RU, SMI2.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia, posturile de televiziune
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Experții americani prognozează capitularea iminentă a Ucrainei
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023