Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă

Un avion de luptă rusesc MIG-31, purtând o rachetă hipersonică de înaltă precizie Kinjal (Pumnal), zboară peste Piața Roșie în timpul paradei de Ziua Victoriei de la Moscova, Rusia, 09 mai 2018.
©EPA-EFE/YURI KOCHETKOV  |   Un avion de luptă rusesc MIG-31, purtând o rachetă hipersonică de înaltă precizie Kinjal (Pumnal), zboară peste Piața Roșie în timpul paradei de Ziua Victoriei de la Moscova, Rusia, 09 mai 2018.

Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a copia tehnologia ultra-modernă a acestuia, scrie presa din Rusia. În realitate, experții americani vor să afle dacă Moscova a utilizat cipuri și alte componente produse în SUA și UE pentru producerea armamentului respectiv, ocolind sancțiunile introduse începând cu anul 2014.

ȘTIRE: „Expertul Leonkov a declarat că echipamentul rusesc capturat în Ucraina va surprinde Pentagonul. Forțele armate ruse folosesc echipamente performante de luptă, dar nu cele mai moderne în operațiunea specială din Ucraina, deoarece de la bun început s-a luat în considerare faptul că experții occidentali le vor studia în detaliu, a comentat pentru Life expertul militar Aleksei Leonkov.

„Pur și simplu nu știam că ne vor studia atât de atent încât chiar vor transmite aceste informații părții ucrainene. Desigur,  Kievul a obținut ceva în primele săptămâni ale operațiunii speciale ca trofee. Echipamentele militare cu care am participat nu sunt cele mai moderne, dar destul de eficiente să desfășoare operațiuni de luptă", a spus Leonkov. […] Prin urmare, Leonkov este sigur că Occidentul și Kievul „nu au dat de rădăcini, ci doar de vârfuri”.

Reamintim, că ziarul The New York Times a informat că Pentagonul a studiat echipamentul militar rusesc capturat de forțele de securitate ucrainene și fragmentele rachetei Kinjal. Se presupune că părți ale armelor hipersonice ale Federației Ruse au fost studiate ca parte a colectării de date despre realizările Moscovei în domeniul tehnico-militar”.

NARAȚIUNE: SUA studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Narațiunea din presa rusă pornește de la un articol publicat de The New York Times potrivit căruia experții americani au sosit în Ucraina la invitația Serviciului de Securitate de la Kiev pentru a analiza în ce mod Rusia folosește tehnologiile occidentale performante, în special cipurile,  pentru producerea armamentului cu ajutorul căruia Moscova lovește ținte militare și civile pe teritoriul ucrainean.

De notat că, începând cu 2014, după anexarea Crimeii și lansarea conflictului din Donbass, SUA și UE au introdus sancțiuni împotriva Rusiei, care prevăd în primul rând interzicerea parțială a exporturilor către Rusia a componentelor și cipurilor electronice care sunt folosite pentru producerea armamentului. După declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei la 24 februarie, a fost introdus un embargou de export al semiconductorilor, calculatoarelor, cipurilor ș.a. pentru a crea dificultăți Rusiei în ceea ce privește producerea armamentului modern. SUA au declarat că vor realiza cercetări aprofundate cu scopul de a afla cum tehnologiile occidentale ajung în mâinile Rusiei, ocolind embargoul.

Așadar, scopul vizitei efectuate în Ucraina de experții militari nu a fost de „a copia tehnologia ultramodernă rusă”, ci de a afla dacă ajung în Rusia cipurile electronice din Occident – practic, de a afla cum își construiește Rusia arme cu ajutorul tehnologiei occidentale. The New York Times, citată de presa rusă, scrie că experții au identificat cipuri electronice americane în armamentul capturat, însă erau eliminate toate elementele de marcaj și descriere a acestor componente tehnologice. Deocamdată, nu se știe cum au ajuns aceste tehnologii în Rusia.

Presa rusă nu amintește nimic despre aceste concluzii ale  publicației americane, ci a promovat o narațiune falsă despre dorința SUA de a copia tehnologia militară performantă a Rusiei, cu ajutorul căreia Moscova ar înregistra succese mari în cadrul „operațiunii speciale”.

Narațiunea are ca scop să consolideze încrederea cetățenilor ruși în forțele armate și în Kremlin, care ar dispune de cel mai modern și eficient armament din lume, „vânat de serviciile americane”.  Aceste mesaje de propagandă sunt o continuare a narațiunilor din perioada URSS, potrivit cărora spionii americani se aflau pe teritoriul republicilor sovietice și căutau schemele secrete ale tehnologiilor militare ultramoderne care erau negăsit în SUA; istoria a arătat, însă, că în realitate URSS era depășită tehnologic de Occident.

Tags: Rusia , Statele Unite , Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  life.ru
 • Data publicării:
  03/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  SPORTSAT.RU, BFM.RU, RIA.RU, SEVASTOPOL.SU, VESTI.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă
Alte articole
FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

Presa afiliată socialiștilor de la Chișinău reia narațiunile cu privire la un presupus plan prin care societatea civilă – prezentată într-o lumină negativă – să preia puterea în Republica Moldova.

FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

FAKE NEWS: Ucrainenii au doborât MH17 crezând că îl omoară pe Putin

În contextul în care în Olanda se desfășoară procesul celor acuzați de doborârea avionului MH17, au fost readuse în atenție narațiunile cu privire la incident – de data aceasta s-a scris că aparatul ar fi fost confundat cu avionul președintelui Rusiei. Totodată, presa rusă insistă și pe o presupusă răsturnare de situație care va avea loc în urma acceptării expertizei unei companii rusești.

FAKE NEWS: Dodon a fost reținut la ordinul serviciilor secrete din România

FAKE NEWS: Dodon a fost reținut la ordinul serviciilor secrete din România

Fostul președinte prorus al Republicii Moldova și liderul de facto al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a fost reținut cu implicarea serviciilor speciale din România, potrivit unei narațiuni false lansate la București.

Marin Gherman

10 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022