Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă

Un avion de luptă rusesc MIG-31, purtând o rachetă hipersonică de înaltă precizie Kinjal (Pumnal), zboară peste Piața Roșie în timpul paradei de Ziua Victoriei de la Moscova, Rusia, 09 mai 2018.
©EPA-EFE/YURI KOCHETKOV  |   Un avion de luptă rusesc MIG-31, purtând o rachetă hipersonică de înaltă precizie Kinjal (Pumnal), zboară peste Piața Roșie în timpul paradei de Ziua Victoriei de la Moscova, Rusia, 09 mai 2018.

Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a copia tehnologia ultra-modernă a acestuia, scrie presa din Rusia. În realitate, experții americani vor să afle dacă Moscova a utilizat cipuri și alte componente produse în SUA și UE pentru producerea armamentului respectiv, ocolind sancțiunile introduse începând cu anul 2014.

ȘTIRE: „Expertul Leonkov a declarat că echipamentul rusesc capturat în Ucraina va surprinde Pentagonul. Forțele armate ruse folosesc echipamente performante de luptă, dar nu cele mai moderne în operațiunea specială din Ucraina, deoarece de la bun început s-a luat în considerare faptul că experții occidentali le vor studia în detaliu, a comentat pentru Life expertul militar Aleksei Leonkov.

„Pur și simplu nu știam că ne vor studia atât de atent încât chiar vor transmite aceste informații părții ucrainene. Desigur,  Kievul a obținut ceva în primele săptămâni ale operațiunii speciale ca trofee. Echipamentele militare cu care am participat nu sunt cele mai moderne, dar destul de eficiente să desfășoare operațiuni de luptă", a spus Leonkov. […] Prin urmare, Leonkov este sigur că Occidentul și Kievul „nu au dat de rădăcini, ci doar de vârfuri”.

Reamintim, că ziarul The New York Times a informat că Pentagonul a studiat echipamentul militar rusesc capturat de forțele de securitate ucrainene și fragmentele rachetei Kinjal. Se presupune că părți ale armelor hipersonice ale Federației Ruse au fost studiate ca parte a colectării de date despre realizările Moscovei în domeniul tehnico-militar”.

NARAȚIUNE: SUA studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Narațiunea din presa rusă pornește de la un articol publicat de The New York Times potrivit căruia experții americani au sosit în Ucraina la invitația Serviciului de Securitate de la Kiev pentru a analiza în ce mod Rusia folosește tehnologiile occidentale performante, în special cipurile,  pentru producerea armamentului cu ajutorul căruia Moscova lovește ținte militare și civile pe teritoriul ucrainean.

De notat că, începând cu 2014, după anexarea Crimeii și lansarea conflictului din Donbass, SUA și UE au introdus sancțiuni împotriva Rusiei, care prevăd în primul rând interzicerea parțială a exporturilor către Rusia a componentelor și cipurilor electronice care sunt folosite pentru producerea armamentului. După declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei la 24 februarie, a fost introdus un embargou de export al semiconductorilor, calculatoarelor, cipurilor ș.a. pentru a crea dificultăți Rusiei în ceea ce privește producerea armamentului modern. SUA au declarat că vor realiza cercetări aprofundate cu scopul de a afla cum tehnologiile occidentale ajung în mâinile Rusiei, ocolind embargoul.

Așadar, scopul vizitei efectuate în Ucraina de experții militari nu a fost de „a copia tehnologia ultramodernă rusă”, ci de a afla dacă ajung în Rusia cipurile electronice din Occident – practic, de a afla cum își construiește Rusia arme cu ajutorul tehnologiei occidentale. The New York Times, citată de presa rusă, scrie că experții au identificat cipuri electronice americane în armamentul capturat, însă erau eliminate toate elementele de marcaj și descriere a acestor componente tehnologice. Deocamdată, nu se știe cum au ajuns aceste tehnologii în Rusia.

Presa rusă nu amintește nimic despre aceste concluzii ale  publicației americane, ci a promovat o narațiune falsă despre dorința SUA de a copia tehnologia militară performantă a Rusiei, cu ajutorul căreia Moscova ar înregistra succese mari în cadrul „operațiunii speciale”.

Narațiunea are ca scop să consolideze încrederea cetățenilor ruși în forțele armate și în Kremlin, care ar dispune de cel mai modern și eficient armament din lume, „vânat de serviciile americane”.  Aceste mesaje de propagandă sunt o continuare a narațiunilor din perioada URSS, potrivit cărora spionii americani se aflau pe teritoriul republicilor sovietice și căutau schemele secrete ale tehnologiilor militare ultramoderne care erau negăsit în SUA; istoria a arătat, însă, că în realitate URSS era depășită tehnologic de Occident.

Tags: Rusia , Statele Unite , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  life.ru
 • Data publicării:
  03/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  SPORTSAT.RU, BFM.RU, RIA.RU, SEVASTOPOL.SU, VESTI.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă
Alte articole
FAKE NEWS: Atacurile din Transnistria, organizate de Occident pentru a atrage Moldova în NATO și a captura muniție sovietică

FAKE NEWS: Atacurile din Transnistria, organizate de Occident pentru a atrage Moldova în NATO și a captura muniție sovietică

Statele occidentale și Ucraina au organizat acte teroriste în Transnistria pentru a atrage Moldova în NATO și pentru a captura muniția depozitată în regiune încă din perioada sovietică, scrie presa rusă. Narațiunile false sunt folosite împreună cu meta-narațiunea mai veche privind responsabilitatea Occidentului pentru războiul din Ucraina.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU și Turcia recunosc dreptul Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei

Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene include recunoașterea de către ONU și Turcia a dreptului Rusiei de a controla porturile maritime ale Ucrainei, potrivit unor narațiuni de propagandă promovate de presa rusă. În realitate, acordurile de la Istanbul nu includ asemenea prevederi, iar Moscova le-a încălcat bombardând portul Odessa.

Monitor Fake News Nr. 25: Delir războinic la televiziunea rusă și povești cu prizonieri americani

Monitor Fake News Nr. 25: Delir războinic la televiziunea rusă și povești cu prizonieri americani

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Marin Gherman

10 Jun 2022

Actualizat la: 10 Jun 2022 15:28:45
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023