PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă

Un avion de luptă rusesc MIG-31, purtând o rachetă hipersonică de înaltă precizie Kinjal (Pumnal), zboară peste Piața Roșie în timpul paradei de Ziua Victoriei de la Moscova, Rusia, 09 mai 2018.
© EPA-EFE/YURI KOCHETKOV   |   Un avion de luptă rusesc MIG-31, purtând o rachetă hipersonică de înaltă precizie Kinjal (Pumnal), zboară peste Piața Roșie în timpul paradei de Ziua Victoriei de la Moscova, Rusia, 09 mai 2018.

Daruieste Viata

Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a copia tehnologia ultra-modernă a acestuia, scrie presa din Rusia. În realitate, experții americani vor să afle dacă Moscova a utilizat cipuri și alte componente produse în SUA și UE pentru producerea armamentului respectiv, ocolind sancțiunile introduse începând cu anul 2014.

ȘTIRE: „Expertul Leonkov a declarat că echipamentul rusesc capturat în Ucraina va surprinde Pentagonul. Forțele armate ruse folosesc echipamente performante de luptă, dar nu cele mai moderne în operațiunea specială din Ucraina, deoarece de la bun început s-a luat în considerare faptul că experții occidentali le vor studia în detaliu, a comentat pentru Life expertul militar Aleksei Leonkov.

„Pur și simplu nu știam că ne vor studia atât de atent încât chiar vor transmite aceste informații părții ucrainene. Desigur,  Kievul a obținut ceva în primele săptămâni ale operațiunii speciale ca trofee. Echipamentele militare cu care am participat nu sunt cele mai moderne, dar destul de eficiente să desfășoare operațiuni de luptă", a spus Leonkov. […] Prin urmare, Leonkov este sigur că Occidentul și Kievul „nu au dat de rădăcini, ci doar de vârfuri”.

Reamintim, că ziarul The New York Times a informat că Pentagonul a studiat echipamentul militar rusesc capturat de forțele de securitate ucrainene și fragmentele rachetei Kinjal. Se presupune că părți ale armelor hipersonice ale Federației Ruse au fost studiate ca parte a colectării de date despre realizările Moscovei în domeniul tehnico-militar”.

NARAȚIUNE: SUA studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Narațiunea din presa rusă pornește de la un articol publicat de The New York Times potrivit căruia experții americani au sosit în Ucraina la invitația Serviciului de Securitate de la Kiev pentru a analiza în ce mod Rusia folosește tehnologiile occidentale performante, în special cipurile,  pentru producerea armamentului cu ajutorul căruia Moscova lovește ținte militare și civile pe teritoriul ucrainean.

De notat că, începând cu 2014, după anexarea Crimeii și lansarea conflictului din Donbass, SUA și UE au introdus sancțiuni împotriva Rusiei, care prevăd în primul rând interzicerea parțială a exporturilor către Rusia a componentelor și cipurilor electronice care sunt folosite pentru producerea armamentului. După declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei la 24 februarie, a fost introdus un embargou de export al semiconductorilor, calculatoarelor, cipurilor ș.a. pentru a crea dificultăți Rusiei în ceea ce privește producerea armamentului modern. SUA au declarat că vor realiza cercetări aprofundate cu scopul de a afla cum tehnologiile occidentale ajung în mâinile Rusiei, ocolind embargoul.

Așadar, scopul vizitei efectuate în Ucraina de experții militari nu a fost de „a copia tehnologia ultramodernă rusă”, ci de a afla dacă ajung în Rusia cipurile electronice din Occident – practic, de a afla cum își construiește Rusia arme cu ajutorul tehnologiei occidentale. The New York Times, citată de presa rusă, scrie că experții au identificat cipuri electronice americane în armamentul capturat, însă erau eliminate toate elementele de marcaj și descriere a acestor componente tehnologice. Deocamdată, nu se știe cum au ajuns aceste tehnologii în Rusia.

Presa rusă nu amintește nimic despre aceste concluzii ale  publicației americane, ci a promovat o narațiune falsă despre dorința SUA de a copia tehnologia militară performantă a Rusiei, cu ajutorul căreia Moscova ar înregistra succese mari în cadrul „operațiunii speciale”.

Narațiunea are ca scop să consolideze încrederea cetățenilor ruși în forțele armate și în Kremlin, care ar dispune de cel mai modern și eficient armament din lume, „vânat de serviciile americane”.  Aceste mesaje de propagandă sunt o continuare a narațiunilor din perioada URSS, potrivit cărora spionii americani se aflau pe teritoriul republicilor sovietice și căutau schemele secrete ale tehnologiilor militare ultramoderne care erau negăsit în SUA; istoria a arătat, însă, că în realitate URSS era depășită tehnologic de Occident.

 • Publicație / Media:
  life.ru
 • Data publicării:
  03/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  SPORTSAT.RU, BFM.RU, RIA.RU, SEVASTOPOL.SU, VESTI.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Statele Unite studiază armamentul rusesc capturat în Ucraina pentru a-i copia tehnologia ultramodernă
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023