Monitor Fake News Nr. 70: Ucraina e islamistă și Brigitte Macron e bărbat

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Susține jurnalismul independent

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Propagandiştii Kremlinului acuză Ucraina şi serviciile secrete occidentale pentru atacul terorist de la Moscova

youtube.com/@russianmediamonitor / 24 mar. 2024

În ziua doliului naţional decretat în Rusia după masacrul de la sala de concerte Crocus din Moscova, soldat cu peste 140 de morţi, Vladimir Soloviov şi Margarita Simonian - cei mai proeminenţi propagandişti ai Kremlinului – s-au întrecut la televiziunea de stat în demascarea vinovaţilor tragediei. Au fost arătate cu degetul Ucraina, Statele Unite şi Marea Britanie, dar nu şi ISIS, organizaţia care la acea oră îşi asumase deja responsabilitatea atacului.

 

 Soloviov a demonstrat încă o dată cum retorica lui Donald Trump poate fi utilă propagandei ruse.   

Vladimir Soloviov, jurnalist Rusia 1

„Este limpede că [teroriştii] au fost angajaţi de alţii. Toate încercările de a-i lega de ISIS sunt o evidentă şi nereuşită tentativă de muşamalizare. Nu le cred pe gunoaiele occidentale cu toate condoleanţele lor. De ce sunteţi aşa de tulburaţi?  Asta e ceea ce [fostul subsecretar de stat pentru probleme politice al SUA] Victoria Nuland a vrut să spună în 22 februarie la evenimentul de la Centrul pentru Securitate şi Studii Internaţionale:

(înregistrare Victoria Nuland, feb. 2024)

«Aşa cum am spus la Kiev cu trei săptămâni în urmă, acest ajutor suplimentar [pentru Ucraina] îi va aduce lui Putin câteva surprize neplăcute.»

A spus că (surprizele)  vor fi pe câmpul de luptă, pe linia frontului, dar noi ştim ce înseamnă pentru ei „linia frontului”. Pentru ei, linia frontului e peste tot. «Câteva surprize neplăcute»? Da. Cu mâinile cui? Înţelegem asta foarte bine. Nu e nevoie să ne spuneţi nouă că a fost mâna ISIS! ISIS este şi al vostru! Iată ce spunea preşedintele SUA Donald Trump în 2016:

(înregistrare Donald Trump, 2016)

«Guvernul nostru a înfiinţat ISIS. Mă refer la preşedintele Obama şi Hillary Clinton, fondatorii ISIS. Ei sunt fondatorii. Ştiţi că în sport se acordă titlul de MVP [Most Valuable Player]. ISIS îi va decerna ei premiul pentru „cel mai bun jucător”. Singurul ei contracandidat este Barack Obama. […] ISIS îl onorează pe preşedintele Obama. El este fondatorul ISIS. El e fondatorul ISIS, ok? El e fondatorul! E a înfiinţat ISIS! Şi, aş adăuga, co-fondatoare este corupta de Hillary Clinton!»

Fostul asistent al lui Trump, colonelul Douglas Mcgregor, a scris următoarele: «Autorii atacului terorist din Rusia au fugit din Rusia în Ucraina prin apropiere de Belgorod şi au legături directe cu elemente musulmane care luptă de partea Ucrainei. Sunt ei oare luptători ISIS sau altceva? Nu ştiu, dar am o mică îndoială că MI-6 sau/şi CIA ar putea fi implicate.»

Ascultaţi ce vă spun, toată această operaţiune a acestor structuri, despre care a scris The New York Times… Vă daţi seama că americanii erau la curent şi au făcut totul ca acest atac să se desfăşoare?”

Margarita Simonian a dus absurdul afirmaţiilor lui Soloviov şi mai departe, creionând scenarii fanteziste în care fie preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acţionat fără ştirea aliaţilor săi occidentali, fie serviciile secrete americane şi britanice au pus în aplicare o operaţiune de tip „steag fals”.

Margarita Simonian, redactor-şef Russia Today 

 

 „Este evident că a avut loc o operaţiune teribilă, de o cruzime de neimaginat, desfăşurată sub un steag fals. Sunt multe exemple de acest fel în istoria lumii de lucruri făcute cu mâna altora, aşa încât toată lumea crede că Vasea e vinovat, dar de fapt a făcut-o Petea. Oamenii care au fost aleşi pentru această operaţiune au fost selectaţi astfel încât să se creadă că e vorba de ISIS. De ce ISIS? Pentru că e convenabil. În primul rând, ISIS nu este legat de Ucraina. Ucraina nu ar putea fi suspectată. Nimeni nu ar fi surprins, întrucât ISIS a executat multe astfel de atacuri teroriste în toată lumea. Mai mult de atât, tot auzim de la serviciile noastre de securitate că asemenea atacuri au fost prevenite aici, în Rusia. (…) Aşa că au trebuit să aleagă o organizaţie teroristă internaţională şi nişte oameni care să se potrivească. Cum au făcut asta? A fost o chestiune de tehnică. Au intrat pe grupurile de discuţii ale migranţilor. Sunt o mulţime de grupuri ale migranţilor. Nu sunt atât de neajutoraţi precum par. Ştiţi cum ne spun nouă pe unele dintre ele? Ne spun «feţe-de-porc». Cu toţii suntem «feţe-de-porc». Putem presupune că Zelenski, câinele lor din lesă, împreună cu haita lui, a scăpat din lanţ. Putem să presupunem că ei nu mai ascultă de nimeni. Dar dresorul câinelui rămâne vinovat. Dresorul este responsabil pentru câinele lui şi pentru lanţul cu care l-a legat. Poate că am putea crede toate acestea dacă ei înşişi n-ar fi început cu o stupizenie când agenţiile americane de informaţii şi toţi propagandiştii din presă pentru care aceste agenţii nu sunt doar nişte surse de informaţii ci centre de comandă care le ordonă ce să scrie şi ce să nu scrie… CNN a fost primul, acest binecunoscut tomberon de gunoi. Ei au început imediat să ţipe că a fost vorba de ISIS. Reiese că ei au ştiut dinainte. Au înţeles că dacă vor face să pară că a fost ISIS, astfel ca lumea întreagă să nu privească spre Ucraina… Văd ce se întâmplă în toată presa mondială, toată această frenezie persuasivă că nu, nu a fost Ucraina. Atunci trebuie să spui că a fost vorba de ISIS. Toate condoleanţele transmise de ei fac parte din acelaşi plan de a convinge societatea că sunt plini de compasiune, că a fost ISIS, nişte terorişti, nişte renegaţi. Nu a fost ISIS, au făcut-o chiar ei. Nu există nicio îndoială!”

Falsuri în rafală asupra familiei prezidenţiale Macron

rfi.fr / 18 mar. 2024; reuters.com / 22 mar. 2024; leparisien.fr / 21 mar. 2024

În 8 martie, la finalul unei ceremonii dedicate Zilei Internaţională a Femeii, preşedintele Franţei s-a simţit dator să dezmintă încă o dată în faţa jurnaliştilor zvonul că soţia sa ar fi transsexuală. Falsul, demontat cu ani în urmă, a revenit în actualitate după ce Candance Owens, o comentatoare politică conservatoire din Statele Unite,  vedetă de televiziune şi asiduă susţinătoare a lui Donald Trump a resuscitat minciuna, promovând-o într-un clip postat pe pagina sa online cu cinci  milioane de abonaţi. Teoria conspiraţiei având-o ca ţintă pe Brigitte Macron a fost lansată în primăvara lui 2021, înaintea prezidenţialelor, de către Nataşa Rey, o pretinsă jurnalistă independentă, care a susţinut că Brigite Macron s-ar fi născut băiat în 1953 şi ar fi fost botezată Jean-Michel Trogneaux. Oricât de absurde, afirmaţiile au creat vâlvă, devenind virale pe reţelele de socializare. Punerea la îndoială a sexului biologic al soţiilor liderilor sau foştilor prim-miniştri este o tactică de dezinformare folosită şi în alte cazuri pentru subminarea sprijinului politic al adversarilor. Fostul premier al Noii Zeelande Jacinda Ardern, fosta primă doamnă a SUA Michelle Obama și Begoña Gómez, soția președintelui guvernului spaniol Pedro Sánchez, au fost ținta unor zvonuri similare. Noutatea situaţiei este că de această dată atacul vine dintr-o altă altă ţară aflată în an electoral, cu trei zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European. Redeschiderea subiectului a fost speculată prompt pe reţelele de socializare, unde o caricatură cu familia prezidenţială Macron a fost distribuită ca fiind coperta numărului din 13 martie  al magazinului satiric franţuzesc Charlie Hebdo.

 

Desenul îl prezintă pe preşedintele Franţei negând că soţia sa ar fi transgender cu argumentul că aceasta a fost şi rămâne un bărbat. Falsul a fost dovedit cu uşurinţă, de vreme ce coperta reală a ediţiei respective a revistei are ca temă moartea asistată. La câteva zile după demontarea mistificării Charlie Hebdo, preşedintele Franţei este obiectul unei alte contrafaceri, mai elaborate. Pe site-ul publicaţiei pro-ruse în limba franceză Pravda.fr este postat un extras video dintr-o emisiune difuzată de canalul France 24 în care este inserată la un moment dat  presupusa copertă a publicaţiei trimestriale franceze Hemycicle cu Emmanuel Macron în postura de cocoş jumulit.

 

Cei doi jurnalişti din studio sunt dublaţi în rusă, cu voci extrem de asemănătoare cu cele reale - o traducere  concepută cel mai probabil cu ajutorul inteligenței artificiale. Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară, iar ministerul francez de Externe studiază posbila implicare a Moscovei în acest caz.

  • Data publicării:
    30/03/2024

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Horia Grușcă

Horia Grușcă
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024