Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

Ucraina
©nrcu.gov.ua  |  

Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei. Afirmațiile apar într-un interviu acordat „Atlantic Council”.

Știre: „Am dori să dezvoltăm în continuare cooperarea în domeniul agriculturii, energiei nucleare și regenerabile, precum și în sectorul aerospațial. Ne străduim să creștem volumul comerțului bilateral și să atragem investitori și tehnologii americane în Ucraina”, a remarcat Iulia Sviridenko, ca și cum nu și-ar fi dat seama că toate aceste dorințe enumerate de ea înseamnă de fapt predarea cu ridicata a țării companiilor transnaționale americane. […]

În ceea ce privește conflictul din Donbass, este evident că înalții oficiali ucraineni se contrazic singuri pe ei. Cu o zi înainte de declarația adjunctului șefului Oficiului Președintelui, ministrul de externe Dmitro Kuleba a spus că problema aderării reprezentanților SUA la grupul trilateral de contact pentru Donbass nu se află pe ordinea de zi.

Este, de asemenea, evident că Kievul nu este nici măcar jenat de un asemenea „fleac” precum consimțământul celeilalte părți la conflict, Federația Rusă, de a schimba formatul negocierilor, precum și faptul că este mai profitabil pentru Statele Unite să nu se implice direct în negocieri îndelungate și nereușite care nu vor aduce glorie, dar reputația oficialilor americani din Ucraina va putea întotdeauna să rămână pătată.

[…]

După cum se arată în sondajul din decembrie al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS), o minoritate a populației (42%) vrea să adere la NATO, în ciuda propagandei de mulți ani pentru alăturarea la această organizație. Majoritatea covârșitoare a oponenților aderării Ucrainei la NATO sunt concentrați în regiunile sudice și estice ale țării, adică sunt în principal foști alegători ai lui Zelenski și partidului „Slujitorul Poporului”.

[…]

În al treizecilea an de independență, țara a devenit de fapt un protectorat al Statelor Unite, iar conducerea sa dorește să stabilească în continuare aceste relații vasale în instituțiile internaționale și în viața internă a țării.”

NARAŢIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie americană. 2. Președintele Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane. 3. Ucraina este un stat artificial. 4. Aderarea la NATO nu este susținută de majoritatea ucrainenilor. 5. Rusia trebuie luată în considerare când vine vorba de fostul spațiu sovietic, inclusiv Ucraina.

CONTEXT: După anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și izbucnirea conflictului din Donbass, Ucraina a adoptat o serie de măsuri de consolidare a capacităților sale de apărare și securitate. În 2019 Parlamentul de la Kiev a introdus o serie de amendamente în Constituție, prin care integrarea europeană și euroatlantică au deveniat priorități de politică externă. Discursurile pro-UE și pro-NATO din Ucraina au fost în permanență luate în derâdere de presa din Rusia, care a încercat prin propagandă, dezinformare și fake-news să descurajeze tendințele de apropiere a Kievului de Occident, în special prin subminarea imaginii NATO și a SUA în ochii opiniei publice. De cele mai multe ori este utilizată metanarațiunea potrivit căreia Ucraina va deveni o colonie americană sau europeană, iar susținerea aspirațiilor euroatlantice este o iluzie politică, o manipulare sociologică, nu și o realitate post-Euromaidan. De precizat că participanții la protestele de pe Maidanul din Kiev din 2013-2014 au cerut semnarea Acordului de asociere cu UE și apropierea de NATO, ceea ce președintele fugar Viktor Ianukovici a refuzat să facă. Atitudinile pro-occidentale au devenit o constantă sociologică în Ucraina începând cu 2014.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este deformarea imaginii NATO în ochii opiniei publice din Ucraina și din fostele state post-sovietice. Apropierea de standardele NATO este prezentată drept o transformare a Ucrainei într-o colonie americană, iar aprofundarea cooperării economice – ca o colonizare a țării de către marile corporații. Prin aceste narațiuni se încearcă o descurajare a proceselor de integrare euroatlantică, o demonizare mediatică a Washingtonului și o relativizare a rezultatelor sondajelor sociologice, care arată o creștere a opțiunilor pro-UE și pro-NATO.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În interviul acordat „Atlantic Council” de Iulia Sviridenko, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei a vorbit separat despre relația cu NATO și cea cu SUA. Presa rusă a prezentat, însă, aceste aprecieri separate drept un întreg. Sondajele sociologice din Ucraina au fost citate incomplet, spunându-se că „o minoritate a populației (42%) vrea să adere la NATO, în ciuda propagandei de mulți ani pentru alăturarea la această organizație”. În realitate, potrivit sondajului, 42% dintre ucraineni își doresc să-și vadă statul membru NATO, 37,1% susțin că Ucraina trebuie să fie un stat neutru, și doar 13% susțin o apropiere de sistemul de securitate coordonat de Rusia (rezultatele sondajului – aici). Deci, de fapt atitudinile anti-NATO sunt minoritare, și nu cele pro-NATO.

Presa rusă amintește despre o propagandă a autorităților ucrainene în favoarea aderării la NATO, însă nimic despre cei peste 50 de ani de propagandă sovietică împotriva Alianței, generații întregi de cetățeni ai URSS fiind educate în spiritul „luptei clasei muncitoare împotriva imperialismului american și NATO”. De fapt, presa rusă continuă prin alte metode propaganda sovietică îndreptată împotriva „colonialiștilor globali”.   

Referitor la ideea părții ucrainene de a implica oficialii americani la formatul de reglementare a situației din Donbass, jurnaliștii ruși scriu despre necesitatea de a consulta mai întâi Rusia, bazându-se pe o narațiune mai veche, despre dreptul istoric al Moscovei de a ține sub control „străinătatea apropiată”.

Totodată, autorii par să uite faptul că, potrivit poziției oficiale a Kremlinului, Rusia nu este parte a conflictului din Donbass, ci doar privește cu emoție la separatiștii, fără să-i susțină cumva.

Tags: Ucraina , Rusia , Statele Unite , NATO
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  09/03/2021
 • Public țintă:
  POPULAȚIA RUSIEI ȘI PUBLICUL RUSOFON DIN SPAȚIUL EX-SOVIETIC, CITITORI DIN UCRAINA
 • Amplificare:
  NARODNII KORESSPONDENT, SILY DONBASSA
 • Narațiune cheie:
  UCRAINA DEVINE O COLONIE A SUA DUPĂ CE ȘI-A DETERIORAT RELAȚIILE CU RUSIA
Alte articole
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE

FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE

Statele Uniunii Europene vor abandona Ucraina în prag de sezon rece de teamă oprii furnizării de gaze din Rusia și de frica amenințărilor de tip nuclear venite de la Moscova, iar pentru a se justifica aceste decizii, în țările UE vor fi orchestrate o serie de proteste cu ajutorul serviciilor secrete.

FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman

11 Mar 2021
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei. Afirmațiile apar într-un interviu acordat „Atlantic Council”.
 • NARAŢIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie americană. 2. Președintele Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane. 3. Ucraina este un stat artificial. 4. Aderarea la NATO nu este susținută de majoritatea ucrainenilor. 5. Rusia trebuie luată în considerare când vine vorba de fostul spațiu sovietic, inclusiv Ucraina.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este deformarea imaginii NATO în ochii opiniei publice din Ucraina și din fostele state post-sovietice. Apropierea de standardele NATO este prezentată drept o transformare a Ucrainei într-o colonie americană, iar aprofundarea cooperării economice – ca o colonizare a țării de către marile corporații. Prin aceste narațiuni se încearcă o descurajare a proceselor de integrare euroatlantică, o demonizare mediatică a Washingtonului și o relativizare a rezultatelor sondajelor sociologice, care arată o creștere a opțiunilor pro-UE și pro-NATO.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023