FAKE NEWS: UE instaurează dictatura prin combaterea muncii la negru

lei
© telegraph.md   |  

Daruieste Viata

Uniunea Europeană vrea să combată evaziunea fiscală și munca la negru, ceea ce reprezintă o formă de totalitarism, afirmă ideologul partidului filo-rus al socialiștilor, preluat pe larg de presa afiliată acestora.

 ȘTIRI: „Bine ați venit în Europa! În ultimii ani, urmînd logica Acordului de Asociere, au fost adoptate zeci de legi cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor, a terorismului etc.

De fapt, Uniunea Europeană a impus Moldovei o grămadă de condiții pentru controlul numerarului cetățenilor, ceea ce înseamnă limitarea libertăților acestora.

Acum va fi dificil pentru muncitorii migranți ilegal, muncitorii din sectorul din umbră, șoferilor de taxi, menajerelor și sutelor de mii de cetățeni care lucrează pentru ei … va fi dificil să facă o achiziție mai mare – o mașină, un apartament etc.

Și în curînd nu vei putea cumpăra nici măcar șosete – vor întreba de unde provin banii!

Uniunea Europeană impune controlul absolut asupra banilor și cîștigurilor cetățenilor, va fi de zece ori mai rău decît era odinioară în URSS.

Acesta este un totalitarism real și nu ceea ce ni s-a spus despre URSS, Cuba și așa mai departe”, este textul unui comentariu al deputatului socialist de la Chișinău Bogdat (Bogdan) Țîrdea, cunoscut pentru criticile sale la adresa Occidentului. Comentariul său a fost publicat pe pagina web a Partidului Socialiștilor în limba rusă și tradus, într-un limbaj de lemn în română, după care a fost preluat mot-a-mot de un șir de instituții media considerate a fi afiliate PSRM precum Accent TV, Moldova Suverană, Primul în Moldova, Sinteza.org, etc.

NARAȚIUNI: 1. Uniunea Europeană le impune restricții dure cetățenilor Republicii Moldova în privința provenienței banilor, ceea ce le restrânge libertățile. 2. Eforturile UE de combatere a spălării banilor, evaziunii fiscale și muncii la negru reprezintă o formă de totalitarism. 3. Uniunea Europeană este o zonă a încălcării libertăților individuale și a controlului asupra cetățenilor.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În 2021 intră în vigoare modificări legale care limitează volumul tranzacțiilor în numerar cu persoanele fizice la 100.000 de lei moldovenesti (mai puțin de 5000 de EURO), o prevedere controversată, dar votată chiar de PSRM și, cel mai probabil, de Țîrdea personal.

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, care se prezintă și ca politolog, este cunoscut pentru comentariile sale anti-occidentale. În octombrie 2020, în plină campanie electorală, acesta a lansat o carte  despre rețeaua de ONG-uri, finanțate din exterior, „cu o imixtiune puternică în treburile interne ale țării”.

Bogdan Ţîrdea a fost, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale  una din portavocele taberei lui Igor  Dodon și a lansat numeroase atacuri în presă împotriva contra-candidaților acestuia, catalogați drept cetăţeni ai altor ţări, care acţionează în detrimentul statului, al valorilor tradiţionale, au legături cu „reţeaua Soros” etc.

Populația Republicii Moldova este divizată în privința vectorului politicii externe, la guvernare alternându-se permanent partide declarate pro-occidentale și pro-ruse. În acest context criticile la adresa Uniunii Europene, deseori prin dezinformări și manipulări sunt un lucru des întâlnit, inclusiv din partea unor politicieni.

În Republica Moldova o bună parte a cetățenilor lucrează neoficial, sau „la negru”, astfel încât, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetări Economice, în 2014 ponderea economiei neobservate (gri) reprezenta aproximativ un sfert din PIB.

OBIECTIV: Să prezinte UE drept o organizație care impune restricții în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova. Să prezinte UE ca pe o zonă ale căror valori și interese nu coincid cu cele ale cetățenilor moldoveni. Indirect, prin analogia cu URSS, să prezinte Rusia drept un stat mai liber din punct de vedere financiar și mai apropiat de realitățile din Republica Moldova

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Anumite limitări pentru operațiunile în numerar există în majoritatea țărilor lumii, inclusiv în Federația Rusă, a comentat pentru Veridica.ro, analistul economic Veaceslav Ioniță. Totodată, el amintește că nu Uniunea Europeană, dar guvernul susținut de socialiști a propus, iar aceștia au votat politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, care prevede limitarea tranzacțiilor în numerar cu persoanele fizice la 100 de mii de lei (aproximativ 5.000 de euro).

„Asemenea restricții sunt în practic toate țările, inclusiv în Federația Rusă și nu doar în UE. Dar ultimele restricții în Republica Moldova s-au votat inclusiv de Dl Țîrdea. Pentru oamenii onești, chiar pentru cei care nu lucrează oficial, aceste restricții nu prezintă o problemă. Ar trebui să fie stresați cei care fac evaziune fiscală”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Combaterea evaziunii fiscale, a spălării banilor și a muncii la negru are multiple avantaje: ajută la sporirea veniturilor statului și la formarea unei economii sănătoase și competitive, contribuie la diminuarea corupției, creează un mediu atractiv pentru investitori străini, consolidează drepturile lucrătorilor care, dacă sunt angajați cu carte de muncă beneficiază de protecția legii și de servicii și facilități garantate de aceasta.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Legislația prevede, într-adevăr limitări pentru tranzacțiile în numerar pentru persoanele fizice, dar acestea au fost propuse de guvernul susținut de PSRM și votate de colegii de partid ai lui Bogdan Țîrdea.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: PSRM, Federația Rusă

 • Publicație / Media:
  socialistii.md
 • Data publicării:
  19/01/2021
 • Public țintă:
  Cetățenii care nu obțin venituri oficiale, euroscepticii, persoanele nehotărâte în privința vectorului politicii externe
 • Amplificare:
  Accent TV, Primul în Moldova, Moldova Suverană, Sinteza.org, rețele de socializare
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Uniunea Europeană este o zonă a încălcării libertăților individuale și a controlului asupra cetățenilor
Cornel Ciobanu


Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • NARAȚIUNI: 1. Uniunea Europeană le impune restricții dure cetățenilor Republicii Moldova în privința provenienței banilor, ceea ce le restrânge libertățile. 2. Eforturile UE de combatere a spălării banilor, evaziunii fiscale și muncii la negru reprezintă o formă de totalitarism.
 • OBIECTIV: Să prezinte UE drept o organizație care impune restricții în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova. Să prezinte UE ca pe o zonă ale căror valori și interese nu coincid cu cele ale cetățenilor moldoveni. Indirect, prin analogia cu URSS, să prezinte Rusia drept un stat mai liber din punct de vedere financiar și mai apropiat de realitățile din Republica Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023