FAKE NEWS: UE instaurează dictatura prin combaterea muncii la negru

lei
© telegraph.md   |  

Uniunea Europeană vrea să combată evaziunea fiscală și munca la negru, ceea ce reprezintă o formă de totalitarism, afirmă ideologul partidului filo-rus al socialiștilor, preluat pe larg de presa afiliată acestora.

 ȘTIRI: „Bine ați venit în Europa! În ultimii ani, urmînd logica Acordului de Asociere, au fost adoptate zeci de legi cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor, a terorismului etc.

De fapt, Uniunea Europeană a impus Moldovei o grămadă de condiții pentru controlul numerarului cetățenilor, ceea ce înseamnă limitarea libertăților acestora.

Acum va fi dificil pentru muncitorii migranți ilegal, muncitorii din sectorul din umbră, șoferilor de taxi, menajerelor și sutelor de mii de cetățeni care lucrează pentru ei … va fi dificil să facă o achiziție mai mare – o mașină, un apartament etc.

Și în curînd nu vei putea cumpăra nici măcar șosete – vor întreba de unde provin banii!

Uniunea Europeană impune controlul absolut asupra banilor și cîștigurilor cetățenilor, va fi de zece ori mai rău decît era odinioară în URSS.

Acesta este un totalitarism real și nu ceea ce ni s-a spus despre URSS, Cuba și așa mai departe”, este textul unui comentariu al deputatului socialist de la Chișinău Bogdat (Bogdan) Țîrdea, cunoscut pentru criticile sale la adresa Occidentului. Comentariul său a fost publicat pe pagina web a Partidului Socialiștilor în limba rusă și tradus, într-un limbaj de lemn în română, după care a fost preluat mot-a-mot de un șir de instituții media considerate a fi afiliate PSRM precum Accent TV, Moldova Suverană, Primul în Moldova, Sinteza.org, etc.

NARAȚIUNI: 1. Uniunea Europeană le impune restricții dure cetățenilor Republicii Moldova în privința provenienței banilor, ceea ce le restrânge libertățile. 2. Eforturile UE de combatere a spălării banilor, evaziunii fiscale și muncii la negru reprezintă o formă de totalitarism. 3. Uniunea Europeană este o zonă a încălcării libertăților individuale și a controlului asupra cetățenilor.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În 2021 intră în vigoare modificări legale care limitează volumul tranzacțiilor în numerar cu persoanele fizice la 100.000 de lei moldovenesti (mai puțin de 5000 de EURO), o prevedere controversată, dar votată chiar de PSRM și, cel mai probabil, de Țîrdea personal.

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, care se prezintă și ca politolog, este cunoscut pentru comentariile sale anti-occidentale. În octombrie 2020, în plină campanie electorală, acesta a lansat o carte  despre rețeaua de ONG-uri, finanțate din exterior, „cu o imixtiune puternică în treburile interne ale țării”.

Bogdan Ţîrdea a fost, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale  una din portavocele taberei lui Igor  Dodon și a lansat numeroase atacuri în presă împotriva contra-candidaților acestuia, catalogați drept cetăţeni ai altor ţări, care acţionează în detrimentul statului, al valorilor tradiţionale, au legături cu „reţeaua Soros” etc.

Populația Republicii Moldova este divizată în privința vectorului politicii externe, la guvernare alternându-se permanent partide declarate pro-occidentale și pro-ruse. În acest context criticile la adresa Uniunii Europene, deseori prin dezinformări și manipulări sunt un lucru des întâlnit, inclusiv din partea unor politicieni.

În Republica Moldova o bună parte a cetățenilor lucrează neoficial, sau „la negru”, astfel încât, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetări Economice, în 2014 ponderea economiei neobservate (gri) reprezenta aproximativ un sfert din PIB.

OBIECTIV: Să prezinte UE drept o organizație care impune restricții în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova. Să prezinte UE ca pe o zonă ale căror valori și interese nu coincid cu cele ale cetățenilor moldoveni. Indirect, prin analogia cu URSS, să prezinte Rusia drept un stat mai liber din punct de vedere financiar și mai apropiat de realitățile din Republica Moldova

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Anumite limitări pentru operațiunile în numerar există în majoritatea țărilor lumii, inclusiv în Federația Rusă, a comentat pentru Veridica.ro, analistul economic Veaceslav Ioniță. Totodată, el amintește că nu Uniunea Europeană, dar guvernul susținut de socialiști a propus, iar aceștia au votat politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, care prevede limitarea tranzacțiilor în numerar cu persoanele fizice la 100 de mii de lei (aproximativ 5.000 de euro).

„Asemenea restricții sunt în practic toate țările, inclusiv în Federația Rusă și nu doar în UE. Dar ultimele restricții în Republica Moldova s-au votat inclusiv de Dl Țîrdea. Pentru oamenii onești, chiar pentru cei care nu lucrează oficial, aceste restricții nu prezintă o problemă. Ar trebui să fie stresați cei care fac evaziune fiscală”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Combaterea evaziunii fiscale, a spălării banilor și a muncii la negru are multiple avantaje: ajută la sporirea veniturilor statului și la formarea unei economii sănătoase și competitive, contribuie la diminuarea corupției, creează un mediu atractiv pentru investitori străini, consolidează drepturile lucrătorilor care, dacă sunt angajați cu carte de muncă beneficiază de protecția legii și de servicii și facilități garantate de aceasta.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Legislația prevede, într-adevăr limitări pentru tranzacțiile în numerar pentru persoanele fizice, dar acestea au fost propuse de guvernul susținut de PSRM și votate de colegii de partid ai lui Bogdan Țîrdea.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: PSRM, Federația Rusă

 • Publicație / Media:
  socialistii.md
 • Data publicării:
  19/01/2021
 • Public țintă:
  Cetățenii care nu obțin venituri oficiale, euroscepticii, persoanele nehotărâte în privința vectorului politicii externe
 • Amplificare:
  Accent TV, Primul în Moldova, Moldova Suverană, Sinteza.org, rețele de socializare
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Uniunea Europeană este o zonă a încălcării libertăților individuale și a controlului asupra cetățenilor

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cornel Ciobanu

Cornel Ciobanu


Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • NARAȚIUNI: 1. Uniunea Europeană le impune restricții dure cetățenilor Republicii Moldova în privința provenienței banilor, ceea ce le restrânge libertățile. 2. Eforturile UE de combatere a spălării banilor, evaziunii fiscale și muncii la negru reprezintă o formă de totalitarism.
 • OBIECTIV: Să prezinte UE drept o organizație care impune restricții în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova. Să prezinte UE ca pe o zonă ale căror valori și interese nu coincid cu cele ale cetățenilor moldoveni. Indirect, prin analogia cu URSS, să prezinte Rusia drept un stat mai liber din punct de vedere financiar și mai apropiat de realitățile din Republica Moldova
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Jun 2024
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei

Legea care reglementează dreptul pacientului la servicii medicale pentru terapia durerii va duce la legalizarea eutanasiei, potrivit unui cunoscut site conspiraționist.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Jun 2024
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO

Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor militare comune cu NATO, a „constatat” purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Maria Zaharova pare să nu cunoască durată unei sarcini umane și să acorde mult prea mult credit potențialului câtorva sute de militari de a contribui la creșterea demografică.

Veridica
Veridica
06 Jun 2024
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat expulzarea a peste un milion de refugiaţi ucraineni, susţine o naraţiune falsă, promovată de propaganda rusă și preluată în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Jun 2024