Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

kuzmin
©EPA-EFE/ROBERT  |   Valery Kuzmin, the ambassador of the Russian Federation in Romania, delivers a speech at the Soviet Soldier Heroes Cemetery in Bucharest, Romania, 08 May 2018, during celebrations dedicated to mark the 73-rd anniversary of Victory Day. Members of the Russian community in Bucharest, along with Russian Federation Embassy personnel, celebrated the 73-rd anniversary of the victory of the Soviet Union's Red Army and its allies over Nazi Germany in WWII.

Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, afirmă ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care reia o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

ȘTIRE: „Astăzi, în Occident, a devenit o modă ca Rusia să fie acuzată, nefondat, de nu știu ce ”comportament agresiv”. Ca să nu mai vorbim de substituirea vulgară a noțiunilor (spre exemplu, manevrele militare pe propriul tău teritoriu nu pot fi definite drept agresiune!). Strategii occidentali, dar, în primul rând, cei ai NATO, nu pot accepta faptul că, după prăbușirea URSS-ului, Rusia a reușit să supraviețuiască, să se ridice din genunchi și să creeze un potențial defensiv, suficient pentru apărarea propriilor interese legitime pe arena internațională”, spune Kuzmin în interviu.

„Victoria din Marele Război pentru Apărarea Patriei a fost rezultatul direct al uneia dintre etapele istoriei milenare a statului rus, ce a întruchipat ridicarea fără de egal a spiritului național și patriotic. Apărută în mod spontan, în urmă cu câțiva ani, mișcarea națională ”Regimentul Nemuritor” a devenit cea mai bună dovadă a faptului că acest spirit trăiește și nu intenționează să se supună aspirațiilor geostrategice ale unor imaginari parteneri de pe alte meleaguri, animați nu doar de dorința de a jefui nestingheriți, dar și de cea de a distruge complet Rusia”, adăugă oficialul rus. 

NARAȚIUNI: 1. Rusia desfășoară exerciții militare pe teritoriul său și are tot dreptul să o facă. 2. Rusia este puterea care a învins Germania nazistă și marea câștigătoare a celui de-Al Doilea Război Mondial. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Interviul a fost acordat de ambasadorul Valeri Kuzmin pe data de 9 mai, atunci când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, iar în UE se sărbătorește Ziua Europei (aliații marchează înfrângerea Germaniei pe 8 mai, când aceasta a capitulat).

În ultimii ani, Rusia duce o campanie de dezinformare agresivă în legătură cu rolul său de „țară eliberatoare” a Europei de naziști și acuză Occidentul că ar încerca să diminueze rolul pe care Moscova l-a avut în economia păcii din Europa. 

În ceea ce privește recentele desfășurări de trupe la granițele Ucrainei, estimate undeva în jurul a 100.000 de militari, Rusia consideră că este dreptul ei să facă acest lucru, fără a i se spune dinspre Occident că militarismul crescut și afișat după 2013-2014 - Euromaidan și anexarea Crimeii - pune în gardă țările baltice și pe cele riverane la Marea Neagră. 

Rusia este într-o campanie de victimizare constantă, deși inițiază ample exerciții militare, invadează și anexează teritorii, ceea ce neliniștește, în mod justificat, statele vecine. 

OBIECTIV: Legitimarea manevrelor militare de intimidare. Exercitarea unei presiuni asupra autorităților de la Kiev în scopul obținerii unor noi concesii în cadrul negocierilor cu separatiștii proruși din Donbass. Transmiterea unui mesaj către Occident că Ucraina trebuie să rămână în sfera de influență a Moscovei. Crearea unei imagini de țară care a stat mereu de gardă la porțile Europei, una care s-a apărat și nu a inițiat acțiuni militare nejustificate în ultimul secol în Europa.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Kuzmin afirmă că Rusia are tot dreptul să facă exerciții militare de amploare pe teritoriul său, numai că peninsula Crimeea, anexată ilegal în urma unei invazii militare în 2014, nu este teritoriul său, conform dreptului internațional. Dreptul său suveran asupra acestui teritoriu nu este recunoscut de nicio țară din rândul celor care creează sistemul de relații internaționale.

Pe de cealaltă parte,  Marele Război pentru Apărarea Patriei la care Rusia face referire este în fapt o minciună prin omisiune promovată de tezele istorice politizate ale Moscovei încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Acest Mare Război cuprinde perioada 22 iunie 1941 - 9 mai 1945. Mai exact, de la Operațiunea Barbarossa inițiată de Germania împotriva Uniunii Sovietice. Nu se pomenește nimic de Pactul Stalin-Hitler (Ribbentrop-Molotov) semnat la 23 august 1939, care a fost în fapt înțelegerea dintre doi aliați - Germania nazistă și Uniunea Sovietică - de a-și împărți Europa după invadarea și ocuparea mai multor țări europene și a dat startul, la 1 septembrie 1939, invadării Poloniei și celei de-a doua conflagrații mondiale.  

De altfel, Parlamentul European a stabilit printr-o rezoluție emisă la 19 septembrie 2019, că răspunderea pentru izbucnirea conflagrației, în 1939, o poartă atât Germania nazistă, cât și Uniunea Sovietică; ca braț al acesteia, Armata Roșie a invadat statele baltice și a atacat Polonia în timp ce aceasta încerca să reziste agresiunii naziste dinspre vest. În cazul României, URSS a dat un ultimatum la finalul lunii iunie 1940 prin care a luat Basarabia și nordul Bucovinei, teritorii care nici până astăzi nu se mai află în componența României, ca urmare a agresiunii Moscovei asupra României de atunci. De altfel, acesta a și fost scopul intrării României în război împotriva URSS în iunie 1941, și anume pentru a-și recupera teritoriile pierdute cu un an înainte. 

Rusia duce de ani de zile o campanie de mistificare a istoriei potrivit căreia Armata Roșie ar fi fost singura care a eliberat Europa. Rolul puterilor mai mici, prin care și România care a întors armele și a luptat cu mari sacrificii împotriva Germaniei, este mai degrabă bagatelizat, iar rolul puterilor occidentale precum SUA, Marea Britanie, Canada, etc, este aproape șters din narațiunile Moscovei. 

De altfel, cu ocazia zilei de 9 mai, Ambasada SUA la București, a făcut o postare în care a scris că „America a trimis arme și echipamente în Uniunea Sovietică, pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă. Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeep-uri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016)”. 

Ambasada SUA la București menționează că acesta a fost un împrumut pe care URSS, sau succesoarea sa Rusia, nu l-a mai returnat niciodată. Diplomația americană îl citează inclusiv pe fostul lider sovietic Stalin, prin memoriile lui Nichita Hrușciov, care a afirmat că, dacă „Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul”.

Postarea Ambasadei SUA este o reacție, în fapt, la mistificările constante pe care Rusia le încearcă în privința rolul său exagerat în lupta împotriva naziștilor în Europa și demonstrează că fără aceste ajutoare militare masive din Occident, dar și din rândul statelor mai mici, campania din vest a Rusiei ar fi putut fi considerabil încetinită. Numai participarea României la această campanie de partea URSS, susține istoriografia română, a scurtat războiul împotriva naziștilor cu circa șase luni de zile. 

Per total, Rusia încearcă să inducă ideea că ceea ce face astăzi în Ucraina și în zona Mării Negre, dar și în Europa, este cumva justificat prin sacrificiul Armatei Roșii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului în încercarea de a-și justifica acțiunile militare de astăzi prin prisma sacrificiului anterior. 

 

 
Tags: Ucraina , Rusia , Statele Unite , Euromaidan
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  vestidinrusia.ro
 • Data publicării:
  08/05/2021
 • Public țintă:
  filoruși, nostalgici după Uniunea Sovietică, eurosceptici și anti-americani
 • Afiliere politică:
  Kremlin
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 23: Damele Kremlinului și mercenarii Wagner

Monitor Fake News Nr. 23: Damele Kremlinului și mercenarii Wagner

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni transformă Mariupolul într-un lagăr de concentrare

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni transformă Mariupolul într-un lagăr de concentrare

Orașul Mariupol din Donbass se transformă într-un lagăr de concentrare, fiind blocat de către militarii ucraineni și grupurile paramilitare, scrie presa rusă, care citează reprezentanții milițiilor separatiste Donețk și Lugansk. În realitate, culoarele umanitare sunt blocate de militarii ruși care deschid focul asupra infrastructurii critice.

FAKE NEWS: Spania amenință cu ieșirea din UE

FAKE NEWS: Spania amenință cu ieșirea din UE

Publicații afiliate PSRM au scris că Spania ar intenționa să părăsească Uniunea Europeană. Este o trimitere la metanarațiunea privind destrămarea iminentă a UE, menită să denatureze realităţile europene şi să alimenteze neîncrederea în blocul comunitar şi în instituţiile sale.

Mădălin Necșuțu

13 May 2021

Actualizat la: 27 Jun 2022 15:25:02
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
 • Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, afirmă ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care reia o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial.
 • NARAȚIUNI: 1. Rusia desfășoară exerciții militare pe teritoriul său și are tot dreptul să o facă. 2. Rusia este puterea care a învins Germania nazistă și marea câștigătoare a celui de-Al Doilea Război Mondial.
 • OBIECTIV: Legitimarea manevrelor militare de intimidare. Exercitarea unei presiuni asupra autorităților de la Kiev în scopul obținerii unor noi concesii în cadrul negocierilor cu separatiștii proruși din Donbass. Transmiterea unui mesaj către Occident că Ucraina trebuie să rămână în sfera de influență a Moscovei. Crearea unei imagini de țară care a stat mereu de gardă la porțile Europei, una care s-a apărat și nu a inițiat acțiuni militare nejustificate în ultimul secol în Europa.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022