Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: România și Rusia vor avea graniță comună după ce armata rusă va ocupa o bună parte din Ucraina

Putin
©  |  

România va fi vecină cu Rusia, după ce armata rusă va cuceri o bună bucată din Ucraina și îi va tăia complet accesul la Marea Neagră. De asemenea, Rusia va cuceri estul și sudul Ucrainei, cu tot cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

ȘTIRE: „Rusia va anexa militar estul, sudul Ucrainei și regiunea transnitreană. România și Rusia vor avea graniță terestră directă. Acestă afirmație ar putea să devină o realitate în curând, transmit analiștii externi prezenți într-o emisiune televizată la Moscova la o oră de maximă audiență”, scrie ziuanews.ro

„Când Rusia făcea un joc similar înainte de anexarea Crimeii nimeni nu credea că așa ceva este posibil. La momentul de față interesul Rusiei față de teritoriile menționate mai sus este unul clar. "Rusia va înconjura practic Ucraina și va tăia accesul acestui stat la Marea Neagră. Interesul lui Vladimir Putin e ca va anexa militar estul, sudul Ucrainei și regiunea transnitreană, daca isi va duce pana la capat vointa in zona.", a comentat Alexander Mukhin, fost director al Centrului Politic de Informații din Moscova.

"În Ucraina o bună parte din populație este favorabilă Rusiei și sătulă de corupția generalizată de la Kiev. Statul ucrainian și fără ajutor extern se prăbușește sub greutate actelor de corupție.", spune si Serghey Kiselev, cunoscut jurnalist si analist politic rus”, mai scrie sursa citată.

NARAȚIUNI: 1. Rusia va vecină cu România, după anexarea estul și sudul Ucrainei. 2. România trebuie să aibă grijă cum se va comporta cu noul ei vecin. 3. Ucraina este un stat eșuat din cauza corupției pe care aliații occidentali îl vor abandona.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ziua News este un site care îi aparține lui Sorin Roșca Stănescu, ziarist condamnat anterior pentru fapte de corupție, care de câțiva ani promovează în materialele sale de presă o poziție anti-occidentală și, mai nou, prorusească.

Îndeosebi în ultimele săptămâni, Roșca Stănescu, la fel ca media cu viziuni proruse, pare implicat într-un efort de a colporta temele clasice ale propagandei ruse și de a influența opinia publică din România în legatură cu actuala situație din Ucraina.

Propaganda rusă încearcă să scoată la suprafață neîncrederea latentă dintre București și Kiev și problemele din trecut dintre cele două state.

Se încearcă influențarea opiniei publice din România cum că Ucraina este un stat agresor, iar Rusia este îndreptățită să facă ordine în fostul ei lagăr și în zona sa de influență.

Se pleacă de la ideea că Ucraina a devenit un stat eșuat, de la Euromaidan-ul din 2013 și că la cârma sa sunt doar niște marionete ale Occidentului cu manifestări naționalist-fasciste, iar rolul Rusiei nu este decât să intervină pentru a apăra populația Ucrainei, îndeosebi pe etnicii ruși care trăiesc cu precădere în estul Ucrainei și în zona sudică a peninsulei Crimeea.

Rusia încearcă astfel să descurajeze orice posibil sprijin și suport pentru Ucraina într-un stat membru UE și NATO; astfel de eforturi se regăsesc la nivelul întregii propagande, nu doar în cea care vizează România.

OBIECTIV: Inducerea ideii unui război iminent, dar deja câștigat de Rusia în Ucraina, acolo unde nici partenerii occidentali slabi ai Kievului nu vor putea interveni.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:

România nu va avea o graniță directă cu Rusia, nici dacă forțele armate ruse avansează până pe Nistru și ocupă regiunea transnistreană. Chiar și într-un asemenea scenariu, ca țară interpusă, mai există și Republica Moldova.

Chiar și în cazul unei invazii ruse, Ucraina nu va fi un teritoriu ușor de cucerit. În plus, partenerii occidentali ai Ucrainei, în special SUA, au anunțat ferm deja că nu vor asista impasibili la un scenariu de război și la o agresiune militară a Rusiei în Ucraina.

Chiar și în scenariul puțin probabil al unei ample campanii rusești, niciun eventual câștig teritorial nu va fi acceptat de comunitatea internațională, astfel încât este exclus ca granițele oficiale ale Rusiei să avanseze.

De asemenea, probabilitatea unui război este încă văzută drept una relativ scăzută de analiști, fiind mai plauzibilă varianta că Rusia încearcă să exercite presiuni asupra Ucrainei și Occidentului pentru a-i determina să facă anumite concesii.

Publicația ziuanews.ro a greșit până și numele analistului rus, „Alexandr Mukin”. Este vorba despre Alexei Mukin, directorul general al Centrului pentru Informații Politice. Acesta este specializat în „război informatic” și este membru al Clubului Valdai din 2016.

În privința celui de-al doilea „analist rus”, Serghei Kiselev, numele acestuia este, la fel, greșit. Este vorba despre Dmitri Kiseliov, directorul holding-ului de știri Russia Today, organ de propaganda al Kremlinului.

Kiseliov este unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, cunoscut ca un „analist de casă” al puterii de la Moscova. Acesta manifestă des antitudini anti-occidentale, distorsionează adevărul în emisiunile sale și se arată părtinitor, fiind mai degrabă un propagadist, decât un jurnalist.

Serghei Kiseliov, este nepotul acestuia, condamnat în 2019 de un tribunal din Germania, deoarece a luptat alături de rebelii ruși în Ucraina.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Rusia face ample manevre militare la granița cu Ucraina, dar și în Marea Neagră.

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului, în sensul influențării opiniei publice din România în privința situației acutale de la granițele Ucrainei.

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Rusia , Statele Unite , NATO
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Ziuanews.ro
 • Data publicării:
  21/04/2021
 • Public țintă:
  eurosceptici, anti-NATO, anti-ucraineni, cu atitudini pozitive pentru Rusia
 • Afiliere politică:
  nu este cazul
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul împinge Republica Moldova spre război cu Transnistria și Rusia

FAKE NEWS: Occidentul împinge Republica Moldova spre război cu Transnistria și Rusia

Occidentul pregătește un atac asupra Transnistriei pentru a împinge Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei, potrivit unei narațiuni false publicate de ehomd.info. Narațiunea se înscrie într-o adevărată campanie pe această temă, în spatele căreia se află atât presa pro-Kremlin cât și politicieni de stânga de la Chișinău.

FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu

21 Apr 2021

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • România va fi vecină cu Rusia, după ce armata rusă va cuceri o bună bucată din Ucraina și îi va tăia complet accesul la Marea Neagră. De asemenea, Rusia va cuceri estul și sudul Ucrainei, cu tot cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
 • NARAȚIUNI: 1. Rusia va vecină cu România, după anexarea estul și sudul Ucrainei. 2. România trebuie să aibă grijă cum se va comporta cu noul ei vecin. 3. Ucraina este un stat eșuat din cauza corupției pe care aliații occidentali îl vor abandona.
 • OBIECTIV: Inducerea ideii unui război iminent, dar deja câștigat de Rusia în Ucraina, acolo unde nici partenerii occidentali slabi ai Kievului nu vor putea interveni.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022