Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

Ro SUA
©EPA/ROBERT GHEMENT  |   US Apache helicopter patrols the sky over the US military convoy that was parked up for a break, near Ploiesti City, 60 kms north from Bucharest, Romania, 13 May 2015.

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

ȘTIRE: Apare încă dovadă clară că România este o colonie, o probă oferită prin excesul de zel al celor ce slujesc stăpânirea americană. Desigur, ”intervenția” președintelui Biden este o glumă, o ironie – dar atitudinea CNA, mai ales a ziaristului ong-ist Mircea Toma, nu este! Concret, CNA a decis să penalizeze cu o somaţie publică Gold FM, post de radio deţinut de fiul lui Cosmin Guşă, motivul fiind ”Cozmin Guşă a pus la îndoială democraţia din America, în cadrul emisiunii „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă”, scrie Pagina de Media.

Membrii CNA au analizat ediţia emisiunii din 10 iunie 2021, în care a fost invitat Adrian Severin, fost europarlamentar. Concluzia forului: "lipsă de obiectivitate" din partea moderatorului Cozmin Guşă”, consemnează ”Pagina de Media”. Din datele prezentate în fața CNA, a fost vorba de o ”analiză cu sinteze privind primul turneu european din mandat al preşedintelui american Joe Biden” din luna iunie 2021, și, atenție, somația fost propusă de Mircea Toma. Deci, un fost ONG-ist din categoria celor susținuți de Soros a considerat că unul dintre cei mai importanți specialiști în politică externă, Adrian Severin, și cel mai activ geopolitician român NU au voie să critice SUA!”, scrie Sputnik Moldova.

NARAȚIUNI: 1. România este o colonie a SUA, nu un partener strategic la Marea Neagră. 2. Se profilează cenzurarea tututor celor care critică SUA în România. 3. CNA este un instrument de cenzură în mâinile lui George Soros.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Interesele și atenția comunității internaționale s-au mutat în ultimele luni și pe zona Ucrainei, acolo unde Rusia a anexat Crimeea și crează tensiuni constante la granițe. De asemenea, retragerea SUA din Afganistan și preluarea puterii de către talibani este portretizată și amplificată de propaganda rusă ca pe o înfrângere a Occidentului.

Propagandă rusă încearcă să extrapoleze situația nou creată în Afganistan, afirmând că și alți aliați vor fi abandonați de SUA, care nu mai este un partener de încredere.

În același timp, Rusia este prezentată ca fiind o mare putere cu mari lideri gata să-și asume un rol de super-putere și de arbitru în zone fierbinți ale planetei.

În altă ordine de idei, propaganda rusă își găsește tot mai mulți vectori și promotori în România în rândul unor personaje publice obscure cu probleme în justiție în urma unor fapte de corupție. În marea lor majoritate, aceștia acuză faptul că justiția îi persecută la ordinului unor forțe externe și că sistemul judiciar nu ar mai fi controlat din interiorul României, ci din străinitate.

CNA-ul i-a imputat lui Cozmin Gușă că ar fi încălcat articolul 64 al Codului Audiovizualului care spune că în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă

În schimb, Gușă s-a plâns că este supus unor tentative de intimidare din partea CNA-ului pentru că ar fi criticat SUA. 

OBIECTIV: Inducerea sentimentul că SUA nu se mai bucură de libertate de exprimare și că acest pretins model este exportat în state cu care Washington-ul are parteneriate.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, postul Gold FM - acolo unde a avut loc emisiunea, moderată de Cozmin Gușă, cu fostul europarlamentar PSD prins luând mită, Adrian Severin - a fost somat de CNA pentru faptul că în discuția celor doi nu se putea face distincție între informație și opinie, fapt ce contravine Legii Audiovizualului.

Emisiunea este un fel de dialog ironic între cei noi la adresa SUA în special și de ridicare în slăvi a machismului lui Vladimir Putin în raport cu un pretins Occident slab.

Sesizarea CNA conține nu mai puțin de șapte probleme și teme pe care cei doi le abordează subiectiv într-o cheie care nu are legatură cu informarea publicului. Toate cele șapte sesizări sunt în fapt narațiuni ale propagandei ruse care s-au regăsit frecvent în analizele de dezinformare și fake news demontate de Veridica.

Printre acestea se regăsesc narațiuni precum: SUA nu mai sunt o democrație, ci mai degrabă o dictatură unde nu mai există libertate de opinie; SUA și NATO nu mai sunt la unison și există dezbinare; Rusia este o țara freventabilă, iar statele lumii îi bat la ușă; liderii americani sunt slabi, iar cei ruși sunt puternici; NATO și Occidentul au trădat Ucraina atunci când Rusia a anexat Crimeea.

Autorul mai forțează și o serie de paralele că CNA ar fi un instrument în mâinile miliardului american George Soros, prin prisma faptul că activistul Active Watch, Mircea Toma, este acum membru al CNA. Mircea Toma nu a ascuns niciodată faptul că fundații ale lui George Soros i-au sprijinit proiecte în zona de drepturile omului, dar acest lucru nu conduce la o legătură de subordonare a membrului CNA intereselor unor finanțatori ai fostului său ONG.

 • Publicație / Media:
  Sputnik Moldova
 • Data publicării:
  29/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii cu atitudini anti-NATO și anti-Ucraina
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  România este o colonie americană în care este impusă cenzura
Alte articole
FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.

FAKE NEWS: Amenințarea rusă, o invenție pentru a justifica existența NATO

FAKE NEWS: Amenințarea rusă, o invenție pentru a justifica existența NATO

Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o „amenințare rusă” pentru a se putea menține, întrucât aceasta este singura sa rațiune de a exista. Această narațiune falsă este promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik, care preia opinia unui senator rus.

FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

Cazul avionului Ryanair forțat să aterizeze la Minsk, unde un jurnalist aflat la bord a fost arestat, a dat naștere unui val de narațiuni false în Belarus și Rusia. Unele frizează absurdul – Occidentul a fost acuzat că ar fi organizat incidentul ca pe o provocare – în timp ce altele doar caută să modifice, ușor, contextul, pentru a scoate din culpă Minskul, care afirmă, de pildă, că nu a obligat echipajul să aterizeze.

Timp de citire: 4 min
 • România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.
 • NARAȚIUNI: 1. România este o colonie a SUA, nu un partener strategic la Marea Neagră. 2. Se profilează cenzurarea tututor celor care critică SUA în România. 3. CNA este un instrument de cenzură în mâinile lui George Soros.
 • OBIECTIV: Inducerea sentimentul că SUA nu se mai bucură de libertate de exprimare și că acest pretins model este exportat în state cu care Washington-ul are parteneriate.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021