Facebook Twitter Instagram Youtube

Dezinformare:

DEZINFORMARE: În Ucraina copiii suferă de foame, iar reforma funciară va transforma statul într-o colonie a Occidentului

Dezinformare

Ucraina este amenințată de criza alimentară, copiii ucraineni suferă deja de foame, corporațiile occidentale vor distruge agricultura și doar în câțiva ani, ONU va colecta ajutoare umanitare pentru poporul ucrainean înfometat, potrivit unui nou val de narațiuni false din presa rusă.

Știre: „[...] cei mai mulți oameni suferă de foame în state cu agriculturi dezvoltate din Africa, Asia și America Latină, unde alimentele ar fi suficiente [...] Ucraina, desigur, nu intră în lista statelor unde oamenii mor de foame, însă harta Hunger Map, întocmită de ONU, arată că 4,6 milioane de ucraineni (10% din populație) nu consumă suficientă hrană. Nu sunt înfometați în același mod în care sunt înfometați oamenii în Somalia și Zimbabwe, dar nu au suficiente alimente pentru o viață normală. Este îngrozitor faptul că 22,9% dintre copiii ucraineni de până la 5 ani suferă cronic de foame, iar 8,2% – duc o lipsă acută de alimente. [...] Este vorba de „un superstat agrar” cu cernoziomuri bogate și cu utilizarea a 80% din fondurile funciare.

[…] Nu este vorba de o criză alimentară, ci de faptul că procesul de producere este controlat de sectorul privat, de corporațiile străine care exportă totul în Occident.

[...] Serviciul public de statistică informează că în Ucraina se produce cu 1,1% mai puțină carne de porc, iar importul acestui produs depășește exportul de șase ori. 

[...] Alimentele ieftine pentru majoritatea statelor capitaliste bogate sunt o consecință a jefuirii țărilor mai sărace, a celor care au intrat mai târziu în sistemul capitalist – foste colonii sau fragmente ale Uniunii Sovietice.

[...] Apariția posibilității de a vinde pământ corporațiilor străine începând cu anul 2024 ar putea apropia Ucraina de statele pentru care ONU colectează ajutoare umanitare.

[...] Tehnic vorbind, în Ucraina poate fi hrănită toată lumea, fără democrație și climat investițional.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Populația Ucrainei, ca și cea din Africa, suferă de foame. 2. Lansarea pieței funciare în Ucraina va determina o catastrofă alimentară. 3. Ucraina a devenit o colonie agrară a Occidentului. 4. Pentru a rezolva problema crizei agrare nu este nevoie de un stat democratic și un climat investițional favorabil, ci de un regim centralizat. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: La 1 iulie a.c. în Ucraina a fost lansată piața funciară. Ucrainenii sunt liberi să cumpere și să vândă terenuri agricole, iar din 2024 piața ar putea fi deschisă și pentru cetățenii străini. În acest moment producţia agricolă a Ucrainei este mult sub potențialul său din lipsa investițiilor. Interdicția vânzării terenurilor agricole este o moştenire din perioada comunistă. Dacă Guvernul de la Kiev spune că apariţia unei pieţe funcţionale într-unul dintre cele mai fertile locuri de pe planetă este un prim pas important spre o agricultură mai eficientă, pentru că va stimula investiţiile, atunci presa guvernamentală rusă continuă să promoveze diverse narațiuni false despre această reformă. Ucraina este descrisă ca un stat care suferă de foame, cu multă hrană de calitate exportată în Occident, pentru că marile corporații o transformă într-o colonie agrară. Reforma agrară, ca și, de fapt, celelalte inițiative ce apropie Ucraina de Occident, este văzută ca o primejdie, ca o pierdere a controlului Moscovei asupra Kievului.

OBIECTIV: Să îi demonstreze opiniei publice că reforma funciară este una greșită, care va transforma Ucraina într-o colonie agrară a Occidentului. Sunt criticate regulile transparente de funcționare a pieței agroalimentare cu scopul de a transmite un mesaj politic pro-Kremlin – pentru a rezolva problema crizei agrare nu este nevoie de un stat democratic și nici de un climat investițional favorabil, ci de un regim centralizat. 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Titlul știrii, concluziile și mesajele politice de la finalul textului nu au nicio legătură logică cu datele prezentate de autor. Textul include o serie de contradicții evidente. Pe de o parte, autorul scrie despre „marea foamete” din Ucraina, despre o criză alimentară evidentă, pe de altă parte, precizează că a crescut de 6 ori importul de carne de porc! Ucraina este comparată contextual cu Somalia și Zimbabwe pentru care ONU colectează ajutoare umanitare, în timp ce în debutul articolului autorul însuși scrie că „Ucraina, desigur, nu intră în lista statelor unde oamenii mor de foame”. Informațiile sunt prezentate în așa mod încât cititorii neavizați să rămână cu impresia că Ucraina a ajuns la nivelul statelor nedezvoltate din Africa în urma reformei funciare, lansată acum câteva zile!

Hunger Map, care, potrivit articolului, ar demonstra că ucrainenii suferă de foame, arată de fapt că Ucraina nu se deosebește prea mult de statele UE, însă situația este critică în Donbass, adică exact, în zonele care nu sunt controlate de guvernul ucrainean. Presa guvernamentală rusă nu amintește acest lucru, manipulând opinia publică.  

Celelalte narațiuni false sunt prezentate ca niște opinii ale autorului, fiind o copiere a mesajelor tipice ale Kremlinului privind Ucraina. Este vorba de narațiunile antioccidentale privind transformarea Ucrainei într-o colonie a Vestului, ineficiența sistemului capitalist și democratic, în comparație cu regimurile centralizate (aluzie la sistemul agrar de succes controlat de regimul Putin în Rusia).

În realitate, dacă va fi realizată corect, reforma agrară ar putea determina o înviorare economică a Ucrainei. Experții de la Kiev susțin că în timp ce pentru ucraineni lansarea pieței funciare înseamnă venituri suplimentare din exporturi, pentru restul lumii înseamnă mai multă hrană. Liberalizarea vânzării de terenuri arabile va da naştere unei agriculturi mai eficiente, iar piaţa va deveni mai transparentă, ceea ce nu a fost posibil până acum.

 • Publicație / Media:
  Ukraina.ru
 • Data publicării:
  05/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limbă rusă din Ucraina, Rusia și fostele statele sovietice
 • Amplificare:
  Posturile guvernamentale ruse de televiziune, rețelele de interacțiune socială
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Lansarea pieței funciare în Ucraina va determina o catastrofă alimentară
Marin Gherman

06 Jul 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 11 min
 • Ucraina este amenințată de criza alimentară, copiii ucraineni suferă deja de foame, corporațiile occidentale vor distruge agricultura și doar în câțiva ani, ONU va colecta ajutoare umanitare pentru poporul ucrainean înfometat, potrivit unui nou val de narațiuni false din presa rusă.
 • NARAȚIUNI: 1. Populația Ucrainei, ca și cea din Africa, suferă de foame. 2. Lansarea pieței funciare în Ucraina va determina o catastrofă alimentară. 3. Ucraina a devenit o colonie agrară a Occidentului. 4. Pentru a rezolva problema crizei agrare nu este nevoie de un stat democratic și un climat investițional favorabil, ci de un regim centralizat.
 • OBIECTIV: Să îi demonstreze opiniei publice că reforma funciară este una greșită, care va transforma Ucraina într-o colonie agrară a Occidentului. Sunt criticate regulile transparente de funcționare a pieței agroalimentare cu scopul de a transmite un mesaj politic pro-Kremlin – pentru a rezolva problema crizei agrare nu este nevoie de un stat democratic și nici de un climat investițional favorabil, ci de un regim centralizat.
DEZINFORMARE: Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria va duce la război
DEZINFORMARE: Retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria va duce la război

Retragerea militarilor ruși din forțele de menținere a păcii poate duce la război în Transnistria, potrivit unui articol publicat de portalul «Независимое Приднестровье» (Transnistria independentă), preluat și în dreapta Nistrului. Articolul sugerează, totodată, că dacă militarii ruși sunt înlocuiți cu forțe ONU și OSCE, Moscova nu va mai trebui să-și păstreze neutralitatea în cazul unui nou conflict.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
26 Jul 2021
DEZINFORMARE: La Chișinău, se pregătește persecutarea Bisericii
DEZINFORMARE: La Chișinău, se pregătește persecutarea Bisericii

Maia Sandu se va răzbuna pe Biserică pentru că l-a susţinut pe Igor Dodon, va închide, la indicaţia Occidentului, bisericile care țin de Patriarhia Moscovei şi va favorizarea preluarea parohiilor de către Patriarhia Română, potrivit unei narațiuni susţine un expert în ortodoxie. Naraţiunile vin în contextul în care partidul creat de Maia Sandu a câştigat alegerile parlamentare din Republica Moldova şi va forma în scurt timp un nou guvern.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Jul 2021
DEZINFORMARE: Moldovenii sunt pregătiți pentru a fi transformați în popor de mâna a doua
DEZINFORMARE: Moldovenii sunt pregătiți pentru a fi transformați în popor de mâna a doua

După victoria Partidului Acțiune și Solidaritate în alegeri, conducerea formațiunii, care are pașapoarte românești, vrea să forțeze unirea Republicii Moldova cu România, se sugerează într-un articol publicat de Fondul de cultură strategică din Rusia și preluat și în Republica Moldova. Sunt reluate și o serie de narațiuni false mai noi sau mai vechi ca acelea privind implicarea SUA în alegerile din Republica Moldova, „jandarmul român” și transformarea Republicii Moldova în dușman al Rusiei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
19 Jul 2021
DEZINFORMARE: Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu întăresc blocada asupra Transnistriei
DEZINFORMARE: Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu întăresc blocada asupra Transnistriei

Regiunea transnistreană este supusă unei blocade de către Republica Moldova și Ucraina, iar la Chișinău, în spatele blocadei respective se află aliații politici ai Maiei Sandu. Narațiunile cu privire la agravarea situației din Transnistria nu sunt neobișnuite, iar unele chiar avertizează că este posibil ca în regiune să se declanșeze un conflict. De data aceasta, în spatele dezinformării se află chiar Duma de Stat a Rusiei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Jun 2021