Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Refugiati
©EPA-EFE/IGOR KOVALENKO  |   Afghan refugees shout slogans protesting in front of the US embassy in Bishkek, Kyrgyzstan, 25 August 2021.

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

ȘTIRI:  „Republica Moldova primește cu bucurie refugiați din Afganistan”, a scris bloknot-moldova.md, care face referire la o postare pe Facebook, potrivit căreia, la 28 august, peste 60 de pasageri ai unei curse aeriene București-Chișinău erau „afgani, sirieni sau poate talibani” și că i s-a comunicat că au deja și permise de ședere în Republica Moldova.

Știrea a fost preluată de mai multe instituții de presă în limba rusă, iar syfeed.com adaugă la titlul că „Moldova primește deja refugiați afgani” și faptul că aceștia vin prin România și au viză de reședință.

NARAȚIUNE: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a acceptat refugiați afgani (în condițiile în care Republica Moldova este o țară săracă și nu poate asigura cu venituri decente nici măcar propriii cetățeni)

CONTEXT/ETOS LOCAL: Retragerea americană din Afganistan a generat un adevărat val de narațiuni false, ambalate în fake-news și dezinformări care au apărut în diferite țări și au fost, în general, lansate dinspre Rusia. Veridica a analizat, de altfel, mai multe astfel de narațiuni lansate în Republica Moldova, România și Ucraina.

Subiectul refugiaților are o conotație aparte în Republica Moldova; a devenit deja anecdotică răspândirea unei narațiuni false în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, când pornind de la un pamflet, o serie de instituții mass-media au scris că Maia Sandu, care se confrunta atunci cu pro-rusul Igor Dodon, ar fi convenit cu Occidentul să aducă în țară 30.000 de sirieni, dacă va învinge la alegerile prezidențiale. 

În Republica Moldova, considerată cea mai săracă țară din Europa, cetățenii privesc negativ riscul „invadării” de către refugiați din alte state, mai ales când e vorba și de alte religii.

Pe acest fundal a apărut și informația privind sosirea refugiaților afgani, care a pornit de la o postare pe Facebook a unui cetățean care susține că majoritatea călătorilor unei curse București-Chișinău ar fi fost cetățeni afgani și sirieni. 

Subiectul a fost preluat la scurt timp de socialiști, care au cerut autorităților să „[ofere clarificări] cu privire la informația apărută în mass-media precum că Republica Moldova își asumă responsabilitatea de a găzdui refugiați din Afganistan”.

OBIECTIV: Să creeze panică în societate despre „invadarea” Republicii Moldova cu refugiați afgani. Să inoculeze ideea că guvernarea pro-europeană îndeplinește ordine din exterior, în defavoarea propriilor cetățeni.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Chiar dacă Republica Moldova a semnat alături de alte aproape 100 de state declarația comună privind asigurarea călătoriilor pentru cei care evacuați din Afganistan, aceasta nu înseamnă automat că va primi refugiați pe teritoriul său, așa cum sugerează Partidul Socialiștilor.

La 19 august premierul Natalia Gavriliță declara că nu se pune în discuție ca Republica Moldova să primească refugiați din Afganistan.

De asemenea, la 31 august președintele Parlamentului, Igor Grosu a afirmat că acest subiect nu a fost discutat.  „Noi nu am avut o discuție la firul ierbii referitor la această solicitare. Trebuie să vedem dacă putem face asta și în ce măsură ne putem aduce contribuția”, a declarat el.

De altfel, în condițiile în care Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa și se confruntă cu un conflict înghețat, nu pare să fie o destinație prea atractivă nici măcar pentru afgani, așa cum nu a fost nici pentru sirieni.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Republica Moldova a semnat alături de alte aproape 100 de state declarația comună privind asigurarea călătoriilor pentru cei care se evacuează din Afganistan

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului comuniștilor și socialiștilor, pentru a induce panică în societate și a discredita guvernarea pro-europeană.

 • Publicație / Media:
  bloknot-moldova.md
 • Data publicării:
  30/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Populația conservatoare și tradiționalistă
 • Amplificare:
  Syfeed.com, gaga.md, news.mail.ru
 • Afiliere politică:
  politică editorială favorabilă PSRM
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea pro-europeană de la Chișinău a acceptat refugiați afgani
Alte articole
FAKE NEWS: Apropierea Republicii Moldova de UE va duce la recunoașterea căsătoriilor între homosexuali

FAKE NEWS: Apropierea Republicii Moldova de UE va duce la recunoașterea căsătoriilor între homosexuali

Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în fața Occidentului, care îi va impune și legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar și unirea cu România, potrivit unui comentariu publicat de portalul rus politnavigator.net, preluat și în Republica Moldova. Acesta reia, astfel, narațiunile false despre pericolul pe care îl comportă apropierea Republicii Moldova de UE, dar și al dispariției acesteia ca stat, din cauza forțelor pro-occidentale.

FAKE NEWS: Occidentul și Ucraina nu vor pace în Donbass

FAKE NEWS: Occidentul și Ucraina nu vor pace în Donbass

Franța, Germania și Ucraina nu își doresc reglementarea conflictului din Donbass întrucât au boicotat o inițiativă de pace a Federației Ruse și a republicilor auto-proclamate din estul Ucrainei, afirmă presa rusă și cea pro-rusă.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: România și Polonia implicate în "piraterie aeriană" împotriva oficialilor ruși

FAKE NEWS: România și Polonia implicate în "piraterie aeriană" împotriva oficialilor ruși

Fostul vicepremier și trimis al Kremlinului pentru Moldova și Transnistria, Dmitri Rogozin, a făcut o paralelă între cazul deturnării avionului din Belarus, care îl avea la bord pe junralistul și activistul Roman Protasevici, și situația sa din iulie 2017, atunci când fiind pe listele de oficiali ruși sancționați de UE pentru anexarea Crimeii și războiul din Estul Ucrainei, nu a putut ateriza pe teritoriul UE sau survola spațiul aerian al acesteia. 

Cornel Ciobanu

06 Sep 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.
 • OBIECTIV: Să creeze panică în societate despre „invadarea” Republicii Moldova cu refugiați afgani. Să inoculeze ideea că guvernarea pro-europeană îndeplinește ordine din exterior, în defavoarea propriilor cetățeni.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021