Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Energia verde, promovată de Occident pentru a obține resurse minerale

O manifestantă la greva climatică din München, Germania, 3 martie 2023.
©EPA-EFE/ANNA SZILAGYI  |   O manifestantă la greva climatică din München, Germania, 3 martie 2023.

Promovarea energiei din surse regenerabile are ca scop preluarea prin forţă şi înşelăciune a resurselor disponibile din ţările nealiniate politicii occidentale. Narațiunea falsă apare într-un text publicat în România, care conține și elemente ale propagandei de război promovate de Moscova.

Narațiune: încălzirea globală nu există, ea este doar un pretext pentru ca Occidentul să își asigure dominația

ȘTIRE: „Conform informaţiilor susţinute în document, întreaga teorie a energiei verzi este una falsă. Raportul o consideră „ultima minciună a Occidentului”, minciună menită a atrage statele cu resurse într-o capcană ucigătoare. Industria verde, spune raportul, s-a dezvoltat pe o cale absolut greşită, fiind mai poluantă decât industria clasică. De altfel, concluzia susţinută de experţii şi oamenii de ştiinţă care au participat la elaborarea raportului a fost aceea că industria clasică are forţa de a nu polua şi de a-şi recupera deşeurile, lucru pe care l-a tot demonstrat în ultima perioadă. Pe de altă parte, „noua industrie verde” se dovedeşte mult mai poluantă decât vechea industrie, dar această poluare este susţinută în numele unui „ipotetic viitor mai bun”. Care este însă motivul pentru care Occidentul a îmbrăţişat cu atâta ardoare noua linie directoare? Scopul a fost generat de scăderea materiilor prime existente în statele occidentale şi de dezvoltarea statelor din afara sferei occidentale care pun astfel presiune pe „primatul occidental”. Astfel a devenit necesară o preluare prin forţă şi înşelăciune a resurselor disponibile din ţările nealiniate politicii occidentale, iar aceasta s-a putut face prin generarea de revoluţii colorate şi destabilizarea puterii. Cum în ultima perioadă asemenea acţiuni au devenit insuficiente, Occidentul a pus la cale o nouă şi ultimă farsă, aceea a dezvoltării verzi. Prin dezvoltarea „industriei verzi”, Occidentul a vrut să păcălească lumea că are „sursa magică” de energie care-l va rupe de dependenţa de materiile prime ale statelor neoccidentale. De asemenea, „perspectiva” a fost menită punerii de suprataxe şi imbecilizării duşmanilor care astfel ar intra nepregătiţi în cursa verde, fiind nevoiţi să cumpere tehnologie occidentală junk contra materiilor prime valoroase [...]”

NARAȚIUNI: 1. Încălzirea globală reprezintă de fapt încercarea puterilor occidentale de a pune mâna pe resursele celorlalte state. 2. Implementarea politicilor „verzi” va duce la înrobirea populației și impunerea unei dictaturi la nivel mondial. 3. Agenda „verde” a Uniunii Europene a prefigurat războiul din Ucraina, scopul final fiind înfrângerea Rusiei, dezmembrarea acesteia și împărțirea resurselor sale între țările occidentale.

CONTEXT: Un raport publicat în ianuarie de Coaliția pentru Combaterea Dezinformării Climatice și realizat de o echipă de experți coordonați de Institutul pentru Dialog Strategic, constata că în 2022 s-a înregistrat o creștere explozivă a negaționismului climatic pe rețelele sociale. Veridica a anticipat acum mai bine de un an noua tendință conspiraționistă, care a fost nevoită să ia o pauză, forțată de pandemia de Covid19 și agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Dan Diaconu, care a scris că a auzit despre existența raportului, a admis că nu l-a citit dar a comentat, totuși, pe marginea lui, s-a făcut remarcat în 2018, când a afirmat că incendiul din clubul Colectiv din 2015 este o „făcătură ocultă”, și că președintele țării nu ar fi fost străin de acest fapt. Scopul acestuia ar fi fost răsturnarea guvernului și instalarea unuia de fațadă cu sarcina de a pune România la dispoziția ocultei mondiale. Blogul personal al lui Dan Diaconu, care se recomandă a fi analist economic, este un conglomerat de teorii ale conspirației, fake-news-uri și dezinformări legate de majoritatea temelor în actualitate (pandemie, vaccin anticovid, schimbări climatice etc.), precum și articole în care Rusia este considerată un stat model și agresiunea sa asupra Ucrainei apreciată, iar oamenii apropiați Kremlinului, precum ideologul putinist Aleksandr Dughin sau șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, sunt citaţi, lăudați şi apeciaţi.

OBIECTIV: Generarea de nemulțumiri sociale și scăderea încrederii populației în autorități, diminuarea și chiar stoparea acțiunilor ce afectează interese economice și afaceri din activități poluante, precum și deculpabilizarea Rusiei și prezentarea acesteia ca o victimă forțată să se apere, și construirea unei realități geopolitice paralele, în care Occidentul este principalul vinovat de războiul din Ucraina.

Realitate: energia verde, o prioritate pentru combaterea schimbărilor climatice

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Pe măsură ce schimbările climatice – cauzate de activitățile umane și, mai ales, de emisiile de gaze cu efect de seră, care duc la încălzirea globală – au devenit tot mai vizibile, combaterea lor a ajuns o prioritate. În decembrie 2015, 196 de state membre ale ONU au semnat Acordul de la Paris, un tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind schimbările climatice. Principalul său scop este de a limita creșterea temperaturii la 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Pentru aceasta, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu cel puţin 43% până în 2030. Cum peste 50% din aceste emisii sunt cauzate de arderea combustibililor fosili pentru producerea energiei electrice şi termice, acordul prevede renunţarea treptată la acest mod de producţie de energie. Ipoteza că, după investiţii de zeci de miliarde de euro în producţia de energie din surse regenerabile, Occidentul va reveni la combustibilii fosili, este pe cât de absurdă, pe atât de improbabilă.

Ponderea energiei „verzi” în mixul energetic occidental este de aproximativ 25%, în creştere constantă de la an la an, noi capacităţi de producţie fiind puse în funcţiune în fiecare an. Şi chiar dacă China este cel mai mare producător de turbine eoliene şi panouri solare din lume, asta nu a presupus deloc falimentul producătorilor germani sau încetarea producţiei de echipamente de profil de către state cu o industrie deja dezvoltată în domeniu, ca Danemarca, Germania, Spania sau SUA. În plus, dacă Uniunea Europeană ar avea în plan preluarea cu forţa a petrolului şi derivatelor sale din alte state, măsura care vizează încetarea producţiei de autoturisme poluante până în 2035 și acordarea de facilităţi fiscale pentru achiziţionarea maşinilor electrice, ar fi nu doar ridicolă, ci de-a dreptul falimentară.

Naraţiunea înrobirii populaţiei planetei în numele luptei împotriva schimbărilor climatice nu este deloc nouă; Veridica a demontat de-a lungul timpului mai multe astfel de fake news-uri, cum ar fi cele în care se afirma că ecodictatura va împinge omenirea către un sistem social feudal, sau că oamenii vor fi nevoiţi să plătească pentru a putea respira. De principiu, la baza acestor naraţiuni stă teama că lupta împotriva schimbărilor climatice va sărăci populaţia, care nu îşi va permite costurile producerii energiei „verzi”. De asemenea, există şi temerea că o campanie puternică de combatere a efectelor încălzirii globale condusă de guverne ar putea nesocoti libertățile economice ale oamenilor, iar statul ar deveni prea puternic în raport cu societatea civilă.

Ideea că agenda „verde” a UE reprezintă de fapt un plan extrem de elaborat de înfrângere a Rusiei, nu este altceva decât o reformulare a naraţiunii folosite de Moscova că Occidentul a atacat Rusia prin intermediul Ucrainei. Şi deşi regimul lui Putin forţează, prin autovictimizare, deturnarea atenţiei de la adevăratul scop al invaziei, cucerirea unor teritorii şi dominaţia economică a Ucrainei, nu Occidentul a declanşat şi întreţinut acest conflict, ci chiar prezenţa trupelor Moscovei pe teritoriul ucrainean este un act de război. Decizia Uniunii Europene de a accelera trecerea de la combustibilii fosili la surse regenerabile nu poate fi interpretată ca un act ostil decât în logica strâmbă a Kremlinului, „nevoit” să ducă un nou război de apărare a patriei, după ce a „preîntâmpinat” invazia unei coaliţii naziste NATO – Ucraina în Rusia.

Tags: schimbări climatice
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  TRENDURI.BLOGSPOT.COM
 • Data publicării:
  26/03/2023
 • Public țintă:
  ANTIOCCIDENTALI, ANTIEUROPENI, ANTIAMERICANI, FILORUȘI, PUTINIȘTI, NEGAȚIONIȘTI/SCEPTICI AI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
 • Amplificare:
  GANDESTE.ORG, REȚELE SOCIALE
 • Narațiune cheie:
  ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ NU EXISTĂ, EA ESTE DOAR UN PRETEXT PENTRU SUBJUGAREA POPULAŢIEI ŞI DISTRUGEREA STATELOR POTRIVNICE OCULTEI MONDIALE.
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 52: Dezinformări cu Putin și Elon Musk

Monitor Fake News Nr. 52: Dezinformări cu Putin și Elon Musk

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

Continuarea războiului este în interesul lui Volodimir Zelenski, care îndeplinește ordinele venite din Occident cu scopul de a distruge Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate de presa guvernamentală rusă.

Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Cezar Manu

30 Mar 2023

Actualizat la: 01 Apr 2023 09:48:47
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
FAKE NEWS: A început separarea copiilor români de familii
FAKE NEWS: A început separarea copiilor români de familii

Un chestionar standard asociat unui test internațional de matematică, prezentat drept dovadă de cei ce promovează teoria conspirației că românilor le vor fi luați copiii.

Cezar Manu
Cezar Manu
31 May 2023
FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia
FAKE NEWS: UE vrea să împingă Moldova spre o confruntare cu Rusia

Misiunea civilă UE la Chișinău are scopul de a împinge Republica Moldova spre o confruntare cu Moscova, afirmă MAE rus. De fapt, se urmărește fortificarea rezilienței Moldovei la riscurile de securitate.

Veridica
Veridica
30 May 2023
Monitor Fake News Nr. 52: Dezinformări cu Putin și Elon Musk
Monitor Fake News Nr. 52: Dezinformări cu Putin și Elon Musk

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
30 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial

NATO ajută Ucraina cu arme cu scopul de a cauza un nou război mondial, potrivit propagandei ruse. În realitate, Kievul este sprijinit pentru a face față agresiunii militare a Federației Ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 May 2023