Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

Ucraina
©nrcu.gov.ua  |  

Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei. Afirmațiile apar într-un interviu acordat „Atlantic Council”.

Știre: „Am dori să dezvoltăm în continuare cooperarea în domeniul agriculturii, energiei nucleare și regenerabile, precum și în sectorul aerospațial. Ne străduim să creștem volumul comerțului bilateral și să atragem investitori și tehnologii americane în Ucraina”, a remarcat Iulia Sviridenko, ca și cum nu și-ar fi dat seama că toate aceste dorințe enumerate de ea înseamnă de fapt predarea cu ridicata a țării companiilor transnaționale americane. […]

În ceea ce privește conflictul din Donbass, este evident că înalții oficiali ucraineni se contrazic singuri pe ei. Cu o zi înainte de declarația adjunctului șefului Oficiului Președintelui, ministrul de externe Dmitro Kuleba a spus că problema aderării reprezentanților SUA la grupul trilateral de contact pentru Donbass nu se află pe ordinea de zi.

Este, de asemenea, evident că Kievul nu este nici măcar jenat de un asemenea „fleac” precum consimțământul celeilalte părți la conflict, Federația Rusă, de a schimba formatul negocierilor, precum și faptul că este mai profitabil pentru Statele Unite să nu se implice direct în negocieri îndelungate și nereușite care nu vor aduce glorie, dar reputația oficialilor americani din Ucraina va putea întotdeauna să rămână pătată.

[…]

După cum se arată în sondajul din decembrie al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS), o minoritate a populației (42%) vrea să adere la NATO, în ciuda propagandei de mulți ani pentru alăturarea la această organizație. Majoritatea covârșitoare a oponenților aderării Ucrainei la NATO sunt concentrați în regiunile sudice și estice ale țării, adică sunt în principal foști alegători ai lui Zelenski și partidului „Slujitorul Poporului”.

[…]

În al treizecilea an de independență, țara a devenit de fapt un protectorat al Statelor Unite, iar conducerea sa dorește să stabilească în continuare aceste relații vasale în instituțiile internaționale și în viața internă a țării.”

NARAŢIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie americană. 2. Președintele Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane. 3. Ucraina este un stat artificial. 4. Aderarea la NATO nu este susținută de majoritatea ucrainenilor. 5. Rusia trebuie luată în considerare când vine vorba de fostul spațiu sovietic, inclusiv Ucraina.

CONTEXT: După anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și izbucnirea conflictului din Donbass, Ucraina a adoptat o serie de măsuri de consolidare a capacităților sale de apărare și securitate. În 2019 Parlamentul de la Kiev a introdus o serie de amendamente în Constituție, prin care integrarea europeană și euroatlantică au deveniat priorități de politică externă. Discursurile pro-UE și pro-NATO din Ucraina au fost în permanență luate în derâdere de presa din Rusia, care a încercat prin propagandă, dezinformare și fake-news să descurajeze tendințele de apropiere a Kievului de Occident, în special prin subminarea imaginii NATO și a SUA în ochii opiniei publice. De cele mai multe ori este utilizată metanarațiunea potrivit căreia Ucraina va deveni o colonie americană sau europeană, iar susținerea aspirațiilor euroatlantice este o iluzie politică, o manipulare sociologică, nu și o realitate post-Euromaidan. De precizat că participanții la protestele de pe Maidanul din Kiev din 2013-2014 au cerut semnarea Acordului de asociere cu UE și apropierea de NATO, ceea ce președintele fugar Viktor Ianukovici a refuzat să facă. Atitudinile pro-occidentale au devenit o constantă sociologică în Ucraina începând cu 2014.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este deformarea imaginii NATO în ochii opiniei publice din Ucraina și din fostele state post-sovietice. Apropierea de standardele NATO este prezentată drept o transformare a Ucrainei într-o colonie americană, iar aprofundarea cooperării economice – ca o colonizare a țării de către marile corporații. Prin aceste narațiuni se încearcă o descurajare a proceselor de integrare euroatlantică, o demonizare mediatică a Washingtonului și o relativizare a rezultatelor sondajelor sociologice, care arată o creștere a opțiunilor pro-UE și pro-NATO.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În interviul acordat „Atlantic Council” de Iulia Sviridenko, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei a vorbit separat despre relația cu NATO și cea cu SUA. Presa rusă a prezentat, însă, aceste aprecieri separate drept un întreg. Sondajele sociologice din Ucraina au fost citate incomplet, spunându-se că „o minoritate a populației (42%) vrea să adere la NATO, în ciuda propagandei de mulți ani pentru alăturarea la această organizație”. În realitate, potrivit sondajului, 42% dintre ucraineni își doresc să-și vadă statul membru NATO, 37,1% susțin că Ucraina trebuie să fie un stat neutru, și doar 13% susțin o apropiere de sistemul de securitate coordonat de Rusia (rezultatele sondajului – aici). Deci, de fapt atitudinile anti-NATO sunt minoritare, și nu cele pro-NATO.

Presa rusă amintește despre o propagandă a autorităților ucrainene în favoarea aderării la NATO, însă nimic despre cei peste 50 de ani de propagandă sovietică împotriva Alianței, generații întregi de cetățeni ai URSS fiind educate în spiritul „luptei clasei muncitoare împotriva imperialismului american și NATO”. De fapt, presa rusă continuă prin alte metode propaganda sovietică îndreptată împotriva „colonialiștilor globali”.   

Referitor la ideea părții ucrainene de a implica oficialii americani la formatul de reglementare a situației din Donbass, jurnaliștii ruși scriu despre necesitatea de a consulta mai întâi Rusia, bazându-se pe o narațiune mai veche, despre dreptul istoric al Moscovei de a ține sub control „străinătatea apropiată”.

Totodată, autorii par să uite faptul că, potrivit poziției oficiale a Kremlinului, Rusia nu este parte a conflictului din Donbass, ci doar privește cu emoție la separatiștii, fără să-i susțină cumva.

Tags: Ucraina , Rusia , Statele Unite , NATO
Propaganda de Razboi
 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  09/03/2021
 • Public țintă:
  POPULAȚIA RUSIEI ȘI PUBLICUL RUSOFON DIN SPAȚIUL EX-SOVIETIC, CITITORI DIN UCRAINA
 • Amplificare:
  NARODNII KORESSPONDENT, SILY DONBASSA
 • Narațiune cheie:
  UCRAINA DEVINE O COLONIE A SUA DUPĂ CE ȘI-A DETERIORAT RELAȚIILE CU RUSIA
Alte articole
FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

FAKE NEWS: Protestele din Rusia, un spectacol pentru mass-media occidentală

Purtătorii de mesaj pro-Kremlin – presă, influenceri etc. – încearcă să acrediteze ideea că manifestațiile care au avut loc după arestarea lui Navalnîi și dezvăluirile privind palatul lui Putin ar fi fost cauzate în urma unor manipulări din exterior.

FAKE NEWS: Parteneriatul Estic e un proiect ratat, iar membrii săi pierd pentru că s-au distanțat de Rusia

FAKE NEWS: Parteneriatul Estic e un proiect ratat, iar membrii săi pierd pentru că s-au distanțat de Rusia

Parteneriatul Estic e sortit eșecului pentru că Ucraina vrea război și Moldova bani ca să iasă din criza energetică pe care tot ea a provocat-o. Narațiunile au fost lansate în ajunul Summitului PaE cu scopul de a submina eforturile comune ale R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de apropiere de UE.

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Fals
Adevărat
Marin Gherman

11 Mar 2021
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei. Afirmațiile apar într-un interviu acordat „Atlantic Council”.
 • NARAŢIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie americană. 2. Președintele Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane. 3. Ucraina este un stat artificial. 4. Aderarea la NATO nu este susținută de majoritatea ucrainenilor. 5. Rusia trebuie luată în considerare când vine vorba de fostul spațiu sovietic, inclusiv Ucraina.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este deformarea imaginii NATO în ochii opiniei publice din Ucraina și din fostele state post-sovietice. Apropierea de standardele NATO este prezentată drept o transformare a Ucrainei într-o colonie americană, iar aprofundarea cooperării economice – ca o colonizare a țării de către marile corporații. Prin aceste narațiuni se încearcă o descurajare a proceselor de integrare euroatlantică, o demonizare mediatică a Washingtonului și o relativizare a rezultatelor sondajelor sociologice, care arată o creștere a opțiunilor pro-UE și pro-NATO.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 May 2022
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022