Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

Ucraina
©nrcu.gov.ua  |

Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei. Afirmațiile apar într-un interviu acordat „Atlantic Council”.

Știre: „Am dori să dezvoltăm în continuare cooperarea în domeniul agriculturii, energiei nucleare și regenerabile, precum și în sectorul aerospațial. Ne străduim să creștem volumul comerțului bilateral și să atragem investitori și tehnologii americane în Ucraina”, a remarcat Iulia Sviridenko, ca și cum nu și-ar fi dat seama că toate aceste dorințe enumerate de ea înseamnă de fapt predarea cu ridicata a țării companiilor transnaționale americane. […]

În ceea ce privește conflictul din Donbass, este evident că înalții oficiali ucraineni se contrazic singuri pe ei. Cu o zi înainte de declarația adjunctului șefului Oficiului Președintelui, ministrul de externe Dmitro Kuleba a spus că problema aderării reprezentanților SUA la grupul trilateral de contact pentru Donbass nu se află pe ordinea de zi.

Este, de asemenea, evident că Kievul nu este nici măcar jenat de un asemenea „fleac” precum consimțământul celeilalte părți la conflict, Federația Rusă, de a schimba formatul negocierilor, precum și faptul că este mai profitabil pentru Statele Unite să nu se implice direct în negocieri îndelungate și nereușite care nu vor aduce glorie, dar reputația oficialilor americani din Ucraina va putea întotdeauna să rămână pătată.

[…]

După cum se arată în sondajul din decembrie al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS), o minoritate a populației (42%) vrea să adere la NATO, în ciuda propagandei de mulți ani pentru alăturarea la această organizație. Majoritatea covârșitoare a oponenților aderării Ucrainei la NATO sunt concentrați în regiunile sudice și estice ale țării, adică sunt în principal foști alegători ai lui Zelenski și partidului „Slujitorul Poporului”.

[…]

În al treizecilea an de independență, țara a devenit de fapt un protectorat al Statelor Unite, iar conducerea sa dorește să stabilească în continuare aceste relații vasale în instituțiile internaționale și în viața internă a țării.”

NARAŢIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie americană. 2. Președintele Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane. 3. Ucraina este un stat artificial. 4. Aderarea la NATO nu este susținută de majoritatea ucrainenilor. 5. Rusia trebuie luată în considerare când vine vorba de fostul spațiu sovietic, inclusiv Ucraina.

CONTEXT: După anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și izbucnirea conflictului din Donbass, Ucraina a adoptat o serie de măsuri de consolidare a capacităților sale de apărare și securitate. În 2019 Parlamentul de la Kiev a introdus o serie de amendamente în Constituție, prin care integrarea europeană și euroatlantică au deveniat priorități de politică externă. Discursurile pro-UE și pro-NATO din Ucraina au fost în permanență luate în derâdere de presa din Rusia, care a încercat prin propagandă, dezinformare și fake-news să descurajeze tendințele de apropiere a Kievului de Occident, în special prin subminarea imaginii NATO și a SUA în ochii opiniei publice. De cele mai multe ori este utilizată metanarațiunea potrivit căreia Ucraina va deveni o colonie americană sau europeană, iar susținerea aspirațiilor euroatlantice este o iluzie politică, o manipulare sociologică, nu și o realitate post-Euromaidan. De precizat că participanții la protestele de pe Maidanul din Kiev din 2013-2014 au cerut semnarea Acordului de asociere cu UE și apropierea de NATO, ceea ce președintele fugar Viktor Ianukovici a refuzat să facă. Atitudinile pro-occidentale au devenit o constantă sociologică în Ucraina începând cu 2014.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este deformarea imaginii NATO în ochii opiniei publice din Ucraina și din fostele state post-sovietice. Apropierea de standardele NATO este prezentată drept o transformare a Ucrainei într-o colonie americană, iar aprofundarea cooperării economice – ca o colonizare a țării de către marile corporații. Prin aceste narațiuni se încearcă o descurajare a proceselor de integrare euroatlantică, o demonizare mediatică a Washingtonului și o relativizare a rezultatelor sondajelor sociologice, care arată o creștere a opțiunilor pro-UE și pro-NATO.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În interviul acordat „Atlantic Council” de Iulia Sviridenko, șeful adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei a vorbit separat despre relația cu NATO și cea cu SUA. Presa rusă a prezentat, însă, aceste aprecieri separate drept un întreg. Sondajele sociologice din Ucraina au fost citate incomplet, spunându-se că „o minoritate a populației (42%) vrea să adere la NATO, în ciuda propagandei de mulți ani pentru alăturarea la această organizație”. În realitate, potrivit sondajului, 42% dintre ucraineni își doresc să-și vadă statul membru NATO, 37,1% susțin că Ucraina trebuie să fie un stat neutru, și doar 13% susțin o apropiere de sistemul de securitate coordonat de Rusia (rezultatele sondajului – aici). Deci, de fapt atitudinile anti-NATO sunt minoritare, și nu cele pro-NATO.

Presa rusă amintește despre o propagandă a autorităților ucrainene în favoarea aderării la NATO, însă nimic despre cei peste 50 de ani de propagandă sovietică împotriva Alianței, generații întregi de cetățeni ai URSS fiind educate în spiritul „luptei clasei muncitoare împotriva imperialismului american și NATO”. De fapt, presa rusă continuă prin alte metode propaganda sovietică îndreptată împotriva „colonialiștilor globali”.   

Referitor la ideea părții ucrainene de a implica oficialii americani la formatul de reglementare a situației din Donbass, jurnaliștii ruși scriu despre necesitatea de a consulta mai întâi Rusia, bazându-se pe o narațiune mai veche, despre dreptul istoric al Moscovei de a ține sub control „străinătatea apropiată”.

Totodată, autorii par să uite faptul că, potrivit poziției oficiale a Kremlinului, Rusia nu este parte a conflictului din Donbass, ci doar privește cu emoție la separatiștii, fără să-i susțină cumva.

Tags: Ucraina, Rusia, Statele Unite, NATO
Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului
 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  09/03/2021
 • Limba / Public țintă:
  POPULAȚIA RUSIEI ȘI PUBLICUL RUSOFON DIN SPAȚIUL EX-SOVIETIC, CITITORI DIN UCRAINA
 • Amplificare:
  NARODNII KORESSPONDENT, SILY DONBASSA
 • Narațiune cheie:
  UCRAINA DEVINE O COLONIE A SUA DUPĂ CE ȘI-A DETERIORAT RELAȚIILE CU RUSIA
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând Canalul Crimeii de Nord – scrie presa rusă. Kievul afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

SUA, România și Republica Moldova se pregătesc să atace obiective strategice importante ale Rusiei în regiunea separatistă transnistreană, precum depozitul de muniții de pe vremea URSS de la Cobasna. Această narațiune este promovată în contextul în care tensiunile se intensifică în zonă, dat fiind că Rusia concentrează trupe la granițele Ucrainei.

Marin Gherman

11 Mar 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 4 min
 • Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei. Afirmațiile apar într-un interviu acordat „Atlantic Council”.
 • NARAŢIUNI: 1. Ucraina se transformă într-o colonie americană. 2. Președintele Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane. 3. Ucraina este un stat artificial. 4. Aderarea la NATO nu este susținută de majoritatea ucrainenilor. 5. Rusia trebuie luată în considerare când vine vorba de fostul spațiu sovietic, inclusiv Ucraina.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este deformarea imaginii NATO în ochii opiniei publice din Ucraina și din fostele state post-sovietice. Apropierea de standardele NATO este prezentată drept o transformare a Ucrainei într-o colonie americană, iar aprofundarea cooperării economice – ca o colonizare a țării de către marile corporații. Prin aceste narațiuni se încearcă o descurajare a proceselor de integrare euroatlantică, o demonizare mediatică a Washingtonului și o relativizare a rezultatelor sondajelor sociologice, care arată o creștere a opțiunilor pro-UE și pro-NATO.
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații

Senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, dar care nu mai face din acest partid, a afirmat că vaccinurile împotriva coronavirusului au ca efect advers sterilitatea pe trei generații.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
07 Oct 2021