Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Ucraina va pierde teritorii pentru că a blocat televiziuni pro-ruse

Donbass
©wikipedia.org   |   Forțe rebele în apropiere de Donețk

Ucraina ar putea pierde teritorii pentru că a interzis emisia a trei posturi de televiziune pro-rusești, ar fi afirmat fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, potrivit Ria Novosti. Știrea este falsă: Saakașvili nu a vorbit de pierderea teritoriilor, ci doar a spus că închiderea televiziunilor ar putea fi folosită de Rusia ca pretext pentru noi agresiuni.

ȘTIRE: „Fostul președinte al Georgiei și fostul guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, a prezis că Ucraina va pierde o serie de teritorii după închiderea canalelor de televiziune ale opoziției.

Politicianul a spus că acest pas al președintelui Volodimir Zelenski nu-l va ajuta să oprească războiul din Donbass, ci va determina o escaladare a conflictului.

„Vor trage și mai mult, să nu ne amăgim pe noi înșine. Vor trage mult mai mult”, a adăugat Saakașvili la postul de televiziune Ukraina.

În opinia sa, în cele din urmă Mariupolul și Hersonul vor merge la Rusia. Saakașvili și-a explicat punctul de vedere prin faptul că Moscova ar trebui să aibă un „cap de pod” în Ucraina pentru a întreține Crimeea, a-i furniza apă și a îmbunătăți logistica […]

Diverși politicieni ucraineni, militari și activiști fac în mod regulat declarații cu privire la posibilele pierderi teritoriale ale țării.

În iulie, fostul președinte-adjunct al Radei Supreme, Evgheni Muraev, a declarat că Ucraina ar putea pierde opt regiuni în cazul unui nou Maidan. Potrivit acestuia, în situație de neliniște în țară, poliția nu va putea opune nimic confruntării civile, iar țările vecine vor putea ocupa teritorii pe care le consideră ale lor.

În aceeași perioadă, Mihail Saakașvili a prezis divizarea  țării din cauza acțiunilor autorităților locale. Potrivit acestuia, se pregătește o mare răzbunare de către acele forțe pe care Zelenski „le-a alungat din guvernul central anul trecut”.

La sfârșitul anului trecut, fostul guvernator al regiunilor Lugansk și Transcarpatia, generalul Gennady Moskal, a recunoscut că Ucraina va pierdere șase regiuni. […]”

NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat artificial și se va destrăma. 2. Kievul are ca scop să pedepsească opoziția și jurnaliștii liberi, iar aceste acțiuni vor determina o ripostă din partea Rusiei. 3. Ucraina închide posturi de televiziune pentru ca populația să nu afle adevărul despre războiul din Donbass și despre crimele comise de militarii ucraineni acolo.

CONTEXT / ETOS LOCAL:  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat săptămâna trecută un decret prin care se interzice emisia a trei posturi de ştiri ale opoziţiei, susținând că acestea răspândesc propaganda rusă. Posturile respective erau considerate în Ucraina drept o portavoce a partidului pro-rus „Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”, iar unul dintre finanțatorii acestor canale este acuzat că are legături directe cu liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk.

Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili și ex-guvernator al regiunii Odessa a comentat la emisiunea „Svoboda Slova” a postului de televiziune Ukraina că decizia lui Zelenski este una corectă și curajoasă, însă a prognozat o activizare a acțiunilor destabilizatoare în Donbass din partea Rusiei, menționând că Moscova își dorește să preia controlul asupra sudului Ucrainei. Saakașvili, care a fost și guvernator al regiunii ucrainene Odessa, este deseori invitat la posturile de televiziune din Ucraina pentru a face comparații între situația din această țară și cea din Georgia din 2008, când Rusia a mobilizat forțe în regiunile separatiste ale acestei țări, Osetia de Sud și Abhazia. Saakașvili, care era președinte în 2008, când țara sa a purtat războiul cu Rusia, e un critic acerb al Moscovei și îi condamnă acțiunile.

OBIECTIV: Promovarea imaginii unui stat ucrainean care se destramă. Se recurge la conceptul de „false state”, utilizat în războiul hibrid. Se încearcă să se demonstreze că Ucraina, încalcă normele dreptului internațional, îngrădind dreptul la exprimare și la opinie în limba rusă, dar, pe de altă parte, citează același drept internațional pentru a-și pleda cauza și a pretinde suveranitatea.  

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, cuvintele lui Saakașvili au fost scoase din context, iar citatul nu a fost transcris complet. Politicianul a spus că decizia lui Zelenski ar putea fi folosită ca pretext pentru o escaladare a conflictului ruso-ucrainean. Kremlinul se confruntă, potrivit lui Saakașvili, atât cu probleme politice interne, cât și cu probleme legate de Crimeea, în special alimentarea cu apă a acesteia. În vederea rezolvării problemelor, „este posibil ca Moscova să înceapă pregătirile pentru operațiunea de ocupare a orașelor Herson și Mariupol”, a spus Saakașvili. El a explicat că Zelenski a făcut un pas îndrăzneț, care este un act de autoapărare într-un război hibrid, dar că Rusia poate folosi acest act ca motiv pentru agresiune, așa că sunt posibile noi ostilități în Donbass. Așadar, politicianul nu numai că nu a prognozat pierderi teritoriale, ci a lăudat decizia lui Zelenski de a limita propaganda rusă pe teritoriul Ucrainei.  Interviul poate fi vizionat integral aici (în limba ucraineană).

SÂMBURE DE ADEVĂR: Saakașvili a prognozat noi ostilități în Donbass, menționând că Rusia are nevoie de Mariupol și Herson pentru a face legătura continentală cu Crimeea. De cele mai multe ori, astfel de prognoze ale unor oameni politici din Ucraina sunt folosite de presa rusă în cadrul conceptului de „false state”, utilizat în războiul hibrid. La finele lunii decembrie 2020, într-un interviu, politicianul ucrainean Gennady Moskal nu a exclus posibilitatea unui atac al Moscovei asupra altor regiuni din Ucraina. Moskal, care a fost președinte al Administrațiilor de stat Transcarpatia și Lugansk și cunoaște situația reală din estul Ucrainei, a subliniat că în urma agresiunii pe teritoriul ucrainean, președintele rus Vladimir Putin își consolidează ratingul politic. Analizând scenariul unei escaladări în viitor a conflictului ruso-ucrainean, Moskal a spus că Putin are nevoie să-și restabilească ratingul, neexcluzând acțiuni militare din partea Rusiei pentru a „rupe o parte a teritoriului Ucrainei”. Moskal nu a făcut nicio declarație cu privire la „separarea” sau „autodeterminarea” regiunilor Crimeea, Donețk și Lugansk. În pofida acestui fapt, autorii știrii despre Saakașvili îl citează din nou pe Moskal, construind o realitate „fake” și legând narațiunile vechi cu cele noi.

Tags: mass-media , Ucraina , Donbass , Rusia , război
Propaganda de Razboi
 • Publicație / Media:
  RIA Novosti, Lenta.ru, Izvestia.ru, Gazeta.ru, Rosbalt.ru, RentTV
 • Data publicării:
  06/02/2021
 • Public țintă:
  Cititori din Ucraina, Rusia, Republica Moldova și din fostele statele CSI
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare, posturi TV
 • Afiliere politică:
  Kremlin, forțe de opoziție din Ucraina
 • Narațiune cheie:
  Ucraina este un stat artificial și se va destrăma
Alte articole
FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

Criticarea derapajelor de la TVR din programul de Revelion este catalogată drept o tentativă de a-i cenzura pe cei care îl ironizează pe Klaus Iohannis.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei

Occidentul vrea să impună victoria pro-europenilor în alegerile din Republica Moldova pentru a atrage țara în lupta împotriva Rusiei. Această narațiune falsă este promovată în contextul unei campanii electorale în care forțe pro-rusești – socialiști și comuniști – caută să pună accentul pe chestiunea orientarea geopolitică a Moldovei.

Marin Gherman

09 Feb 2021
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat artificial și se va destrăma. 2. Kievul are ca scop să pedepsească opoziția și jurnaliștii liberi, iar aceste acțiuni vor determina o ripostă din partea Rusiei. 3. Ucraina închide posturi de televiziune pentru ca populația să nu afle adevărul despre războiul din Donbass și despre crimele comise de militarii ucraineni acolo.
 • OBIECTIV: Promovarea imaginii unui stat ucrainean care se destramă. Se recurge la conceptul de „false state”, utilizat în războiul hibrid. Se încearcă să se demonstreze că Ucraina, încalcă normele dreptului internațional, îngrădind dreptul la exprimare și la opinie în limba rusă, dar, pe de altă parte, citează același drept internațional pentru a-și pleda cauza și a pretinde suveranitatea.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 May 2022
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022