Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: SUA inventează „scandalul Protasevici” din Belarus ca diversiune pentru a abate atenția de la acceptarea Nord Stream 2

Rusia Belarus Romania
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   A Romanian civil rights activist woman holds a cartoon-placard, depicting Belarusian President Aleksandr Lukashenko (R) and Russia's President Vladimir Putin (L), while protesting in front of the Embassy of the Republic of Belarus in Bucharest, Romania, 30 May 2021, to demand the release of dissident Roman Protasevich and his girlfriend Sofia Sapega, who were captured on May 23, in Minsk, after the Lukashenko regime redirected a RyanAir plane, flying on the Athens-Vilnius.

Potrivit unei narațiuni false publicate în România, arestarea ziaristului și activistului belarus Roman Protasevici de către regimul lui Aleksandr Lukașenko de la Minsk este doar o diversiune a Washingtonului pentru a abate atenția de la ridicarea interdicțiilor legate de construcția gazoductului ruso-german Nord Stream 2.

ȘTIRE: „Ceea ce frapează orice observator lucid în scandalul avionului aterizat forțat în Belarus este rapiditatea reacțiilor occidentale și a verdictelor date instantaneu, incluzînd sancțiuni severe, într-un moment cînd faptele încă nu au fost măcar stabilite.

Chiar și un regim dictatorial ca al lui Lukașenko ar trebui să beneficieze de o amărîtă de prezumție de nevinovăție pînă se stabilesc elementele majore, după care, cale liberă pentru orice sancțiuni. Sunt însă șanse bune să asistăm, de fapt, nu la o indignare autentică a marilor cancelarii, ci la o diversiune de proporții menită să acopere ceea ce ar trebui să fie un cutremur pentru Washington.

O știre bombă a transpirat zilele trecute, pe 18 mai, pe siteul Axios.com, pe baza relatărilor a două surse de încredere de la Casa Albă: administrația Biden a renunțat, hodoronc-tronc, la sancțiuni asupra companiei care construiește controversatul gazoduct Nord Stream 2, între Rusia și Germania. SUA a ridicat, de asemenea, sancțiunile asupra lui Matthias Warnig, fost ofițer de informații din estul Germaniei, director al companiei Nord Stream 2 AG – firma din spatele proiectului – și un om de încredere al lui Vladimir Putin. Deciziile sunt incluse într-un raport privind sancțiunile rusești, elaborat de către Departamentul de Stat în atenția Congresului, care ar urma să fie dezbătut în perioada următoare.

”Criticii spun că gazoductul este un premiu geopolitic major pentru Kremlin” consemnează BBC, adăugând, într-un material de săptămâna trecută, că șeful diplomației americane s-a întâlnit miercuri cu omologul său rus la un summit internațional din Islanda, prilej pentru Serghei Lavrov să declare că Rusia și SUA au „diferende serioase”, dar ar trebui să lucreze împreună „în sferele în care interesele noastre se ciocnesc”.

Blinken a spus, la rândul lui, că Biden dorește „o relație previzibilă și stabilă cu Rusia”. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, spusese că rapoartele privind iminenta ridicare a sancțiunilor SUA sunt „un semnal pozitiv”.Răstimp, pe la porți, ucrainenii continuă să strige că Nord Stream este cel mai „periculos proiect geopolitic” al Rusiei. Cine să-i asculte?

Președintele care și-a îngropat, la figurat, toți contracandidații din ultimele trei decenii avea nevoie de un mega show cu un adolescent cu coșuri pe față care îi punea, vezi Doamne, dominația în pericol.

O poveste condimentată rapid de media cu agenți KGB care, probabil, se legitimaseră în avion direct cu legitimațiile de serviciu secret, altfel nu e clar cum au fost găbjiți așa iute”, scrie inpolitics

Și o reacție instantanee de protest și de indignare a cancelariilor europene, aceleași care au tăcut mâlc cînd în 2013 era deturnat în Austria avionul președintelui Boliviei doar ca să pună americanii mîna pe Snowden.

Diversiunea Belarus acoperă renunțarea SUA la umflarea mușchilor în fața lui Putin într-o chestiune cu adevărat crucială, mai ales pentru Europa, și permite un spectacol mult mai mărunt, în care ciuca bătăii devine un dictator de mucava, iar Putin este dojenit doar indirect, în calitate de tutore al său. Plânge un pic și îi trece.

Reuniunea din 16 iunie, de la Geneva, va merge șnur, cam în aceeași perioadă fiind posibilă și inaugurarea Nord Stream.

Marea întrebare e ce nouă împărțire de tip Yalta-Malta s-ar putea produce acolo și, în special, ce premiu va primi Biden de la Putin în schimbul undei verzi pentru marele său pariu politico-economic, gazoductul frăției ruso-germane”, scrie inpolitics.ro.

NARAȚIUNI: 1. Occidentul a orchestrat arestarea lui Roman Protasevici. 2. SUA sunt slabe și gata să cedeze în fața Rusiei, înainte de întâlnirea Biden-Putin ce va avea loc la Geneva pe 16 iunie. 3. SUA și Rusia își împart din nou sferele de influență în Europa, făcându-i pe europeni obiect de negociere.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Pe 23 mai, o aeronavă a companiei Ryanair a fost somată de aterizeze imediat pe aeroportul din Minsk și escortată de un avion de vânătoare de tip MiG-29 ce aparținea Forțelor Aeriene din Belarus. Autoritățile belarus au fost ca pretext o pretinsă amenințare cu bombă a organizației teroriste palestiniene Hamas.

La bordul aeronavei Ryanair ce zbura pe relația Vilnius-Atena se afla Roman Protasevici, activist și ziarist belarus, un aprig critic al regimului lui Lukașenko care trăia în afara țării, în Polonia, de unde coordonase canalul Telegram NEXTA, care a difuzat numeroase clipuri video cu abuzurile regimului de la Minsk asupra opozanților săi.

Protasevici este învinuit că ar fi orchestrat protestele care s-au declanșat la Minsk în august 2020, după ce Lukașenko a câștigat din nou – opoziția și Occidentul spun că prin fraudă – alegerile prezidențiale. Mai mult, Lukașenko spunea despre tânărul de 26 de ani că este un terorist care ar fi luptat în Donbas alături de batalionul Azov din care fac parte naționaliști ucraineni și mercenari străini. Batalionul Azov este o unitate de combatanți voluntari ai cărei membri au fost acuzați că ar avea simpatii naziste.

După reținere, regimul de la Minsk a difuzat un video cu Protasevici, în care se văd leziuni pe fața acestuia, în care Protasevici își recunoaște acuzațiile, dar care a fost vehement criticat ca fiind făcut sub presiuni și amenințări.

În paralel, Procuratura Generală a Lituaniei a anunțat că desfășoară o anchetă cu privire la încălcarea dreptului internațional de către Belarus în acest caz, iar Procurorul General al Poloniei a dispus o anchetă sub suspiciunea săvârșirii infracțiunii de „utilizarea înșelăciunii și amenințării pentru a obține controlul asupra aeronavei și a-i reține pe pasagerii săi”.

În urma acestui incident, Rusia a pregătit o serie de narațiuni pe care le-a ventilat prin tehnica „whatabout”. Mai precis: chiar dacă un dictator din Belarus a făcut asta, și SUA au acționat similar cu președintele Boliviei căruia i-au aterizat forțat avionul crezând că fostul analist al CIA, Edward Snowden, este la bord. Despre acest lucru au vorbit atât purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, cât și fostul vicepremier, Dmitri Rogozin, și alți oficiali ruși.

De altfel, Veridica.ro a scris despre acest narativ al Moscovei care încearcă să învinuiască Occidentul pentru episodul Protasevici.

Cu alte cuvinte, incidentele cu Protasevici și Snowden ca protagoniști s-ar compensa, astfel că reacția Occidentului este disproporționată și nu ar trebui să dea lecții Belarusului și in extenso Rusiei pe acest subiect.

Concluzia induce subliminal ideea reîmpărțirii sferelor de influență în Europa la viitoare întâlnire Biden-Putin de la Geneva de pe 16 iunie. Mai mult, se încearcă acreditarea ideii că SUA și Rusia își negociază interesele pe spatele europenilor. 

OBIECTIV: Pentru a distrage atenția de la incident, propaganda rusească a creat narațiuni conspiraționiste legate de acest eveniment. Se aruncă vina pe Occident pentru acest incident și se încearcă găsirea unor circumstanțe atenuante pentru regimul dictatorial de la Minsk.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Autorul face o serie de speculații , fără a aduce niciun argument în sprijinirea acestor teze. De asemenea, există imagini clare în care oficiali ai Belarusului recunosc că au trimis un avion de vânătoare și au forțat aterizarea aeronavei în care se afla Protasevici.

Tadeusz Giczan (NEXTA) a scris pe Twitter că angajați ai serviciului secret belarus, KGB, s-ar fi aflat la bordul aeronavei, au instigat la o confruntare cu echipajul de zbor deasupra spațiului aerian belarus, situație în care piloții au fost nevoiți să solicite sprijin. Hamas a negat orice implicare în incident, iar compania care deține portalul de pe care a fost transmis e-mailul de amenințare arată că expedierea a avut loc după ce avionul fusese deja interceptat.

SUA nu doar că nu a arătat slăbiciune în relația cu Rusia, ci și-a înăsprit tonul față de aceasta după preluarea puterii de către Joe Biden. În plus, Washingtoul a inițiat o refacere a legăturilor tradiționale trans-atlantice, deteriorate în perioada mandatului Trump.

Tags: Rusia, Statele Unite
Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  Inpolitics.ro
 • Data publicării:
  26/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii români
 • Narațiune cheie:
  SUA inventează „scandalul Protasevici” din Belarus ca diversiune pentru a abate atenția de la acceptarea Nord Stream 2
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

FAKE NEWS: „Ucraina se retrage oficial din negocierile de la Minsk”

Ucraina ar fi decis să abandoneze negocierile privind reglementarea conflictului din Donbass, potrivit mai multor articole apărute în presa rusă sau filo-rusă.

Timp de citire: 6 min
 • Potrivit unei narațiuni false publicate în România, arestarea ziaristului și activistului belarus Roman Protasevici de către regimul lui Aleksandr Lukașenko de la Minsk este doar o diversiune a Washingtonului pentru a abate atenția de la ridicarea interdicțiilor legate de construcția gazoductului ruso-german Nord Stream 2.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul a orchestrat arestarea lui Roman Protasevici. 2. SUA sunt slabe și gata să cedeze în fața Rusiei, înainte de întâlnirea Biden-Putin ce va avea loc la Geneva pe 16 iunie. 3. SUA și Rusia își împart din nou sferele de influență în Europa, făcându-i pe europeni obiect de negociere.
 • OBIECTIV: Pentru a distrage atenția de la incident, propaganda rusească a creat narațiuni conspiraționiste legate de acest eveniment. Se aruncă vina pe Occident pentru acest incident și se încearcă găsirea unor circumstanțe atenuante pentru regimul dictatorial de la Minsk.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021