Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România, în prag de război din cauza restricțiilor anti-Covid

Pandemie
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   A Romanian woman waves a placard during a protest against the Covid-19 vaccination campaign in schools and restrictions imposed on school children, at University Square in Bucharest, Romania, 11 September 2021, two days before the start of the school year. Protesters do not agree with the establishment of vaccination centers in schools, considering that a medical act should be carried out only inside the medical centers. Parents are concerned about discrimination against unvaccinated students and do not accept the suspension of classes if only one child is tested positive for the virus in a particular class.

România, la fel ca și Europa, va ajunge la război din cauza restricțiilor impuse pentru a opri pandemia de coronavirus, se arată într-o narațiune promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik.

ȘTIRE: Într-o analiză pentru Corectnews, Sorin Roșca Stănescu observă cum orașele se închid, rând pe rând, începând chiar cu Bucureștiul, urmând să existe [perioade] lungi de timp în care pe străzi nu vor mai fi liberi decât vaccinații […] Reprezentanții partidului care guvernează, reprezentanții PNL, adică fix cei care stabilesc restricțiile pentru milioane de cetățeni, le vor încălca în direct, imaginile fărădelegii urmând să fie preluate de toate televiziunile. O uriașă fraudă făcută chiar sub ochii noștri”, face SRS trimitere la evenimentul cu 5.000 de invitați. Cu alte cuvinte, arată analistul, întreaga putere politică și administrativă a României, chiar cei care le impun românilor restricții, cu președintele Klaus Iohannis în frunte, vor încălca restricțiile în văzul întregii țări […] Pentru analist însă, ceea ce se întâmpă în România, în Europa și în lume miroase a praf de pușcă și începe să semene alarmant de mult cu tot ceea ce a trăit planeta, până când a căzut în mod tragic cortina celui de-al Doilea Război Mondial”, scrie Sputnik.

NARAȚIUNE: România va ajunge la război din cauza noilor restricții impuse populației.

CONTEXT: Congresul PNL din weekend-ul trecut la care au participat circa 5.000 de delegați din toată țara s-a desfășurat fără respectarea multor norme de protecție epidemiologică și a distănțării sociale, fapt reflectat de mai toate media prezente la eveniment.

Există și un precedent cu fostul premier Orban care, în plina pandemie de ziua sa în iulie 2020, a chemat o serie de politicieni și colegi cu care a petrecut în biroul său fără ca vreunul să poarte mască și să respecte distanța socială.

În același timp, numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus s-a ridicat constant (peste zece mii pe zi în ultima săptămână din septembrie), ceea a plasat România pe harta regională ca una dintre țările cu cea mai mare rată de infectare.

Deocamdată, autoritățile testează terenul declarativ privind vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de persoane și au început să aplice doar măsuri restrictive de acces în anumite spații publice sau evenimente pentru cei care nu s-au vaccinat. România are una dintre cele dintre cele mai scăzut rate de vaccinare din Europa de numai 27,44% din totalul populației, mai precis 5,32 de milioane de români la 28 septembrie, în ciuda unor mari stocuri de vaccin pe care țara noastră le-a achiziționat. 

Rata scăzută se datorează în mare măsură neîncrederii în autorități – cauzată și de măsurile contradictorii luate de acestea – și este stimulată și încurajată de o amplă campanie anti-vaccin care, în cea mai mare parte, preia dezinformări și narațiuni false lansate de Rusia și China și, într-o măsură mai mică, unele narațiuni provenite din zona alt-right din Statele Unite.

Opoziția față de vaccinare și impunerea acesteia nu este un fenomen care se limitează la România, el fiind prezent în numeroase alte țări, unde au avut loc și proteste anti-vaccin. Aceste proteste nu au determinat însă schimbări ale politicilor guvernamentale de sănătate și au fost întotdeauna fenomene limitate, nepunându-se vreodată problema unor revoluții care să răstoarne guverne sau să ducă la conflagrații mondiale.

OBIECTIV: Crearea în rândul populației a unei stări de nemulțumire și inducerea sentimentul de revoltă împotriva statului

DE CE E FALSĂ NARAȚIUNEA: Impunerea de restricții este o măsură epidemiologică necesară pentru persoanele nevaccinate care reprezintă un risc mai mare pentru răspândirea bolii.

Faptul că politicienii nu respectă anumite măsuri și oferă un exemplu prost pentru societatea nu trebuie să conducă la forme de nesupunere civică sau revolte, ci tragerea lor la răspundere. De altfel, în 2020 pe vremea când fostul premier Ludovic Orban nu a respectat măsurile restrictive, acesta a fost amendat ca oricare alt cetățean care ar fi fost în locul său. Dar de aici până la revoltă și apoi război prin folosirea unor sintagme ca „praf de pușcă” sau mesaje alarmante că începe un nou Război Mondial este cale lungă. Nemulțumirile populare pot duce, cel mult, la schimbări în interiorul unor state, nu la războaie între state. În plus, nemulțumirea celor care contestă politicile sanitare este direcționată în primul rând împotriva propriilor guverne, nu a unor țări străine.

Astfel de idei se pliază pe principalele narațiuni clasice ale propagandei ruse care marșează pe revolte și incidente izolate din Europa provocate de nemulțumirea unor grupuri față de restricțiile impuse de pandemie.

Thomas Haldenwang, președintele serviciului de informații german „Verfassungsschutz”, a declarat în noiembrie 2020 la prezentarea unui raport privind pericolelor de securitate asupra Germaniei că „canalul de internet Russia Today Deutsch și agenția de știri Sputnik au promovat așa-numitele Hygienedemos și le-au exagerat după aceea”.

De altfel, acesta a explicat că astfel de manifestății anti-măsurile de pretecție sanitară cresc în sondaje partidele extremiste și că numărul infracțiunilor motivate politic este de asemenea în creștere. Canalele de propagandei rusești Russia today și Sputnik contribuie mediatic la încurajarea unui astfel de comportament din partea populației nemulțumite.

Sputnik Moldova-România publica cu regularitate astfel de știri sau comentarii inflamatoare care au apoi sunt sponsorizate masiv pe rețele de socializarea, cu precădere Facebook. Mesajele țintesc audiența din România nemulțumită de mersul lucrurilor în țară privind epidemia de coronavirus și alimentează teoriile conspirației și stare de anxietatea în rândul populației.

Veridica.ro a sesizat în nenumărate rânduri faptul că editorialistul, fostul director al ZIUA și fost condamnat, Sorin Roșca Stănescu, promovează regulat temele propagandei rusești și narativele bine țintite ale acesteia. De asemenea, există o rețea de media care se preiau între ele pe astfel de narative pentru a amplifica efectul propagande precum Sputnik, CorectNews, Inpolitics, blogul lui Ion Cristoiu, chiar și Evenimentul Zilei, etc. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Congresul PNL de pe 25 septembrie nu a respectat normele de protecție sanitară impuse de înmulțirea cazurilor de coronavirus.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului și forțelor populiste și extremiste din România care capitalizează situația de criză sanitară și politică din țară.


 • Publicație / Media:
  Sputnik Moldova
 • Data publicării:
  25/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  protestatari împotriva măsurilor sanitare impuse de pandemia de coronavirus
 • Amplificare:
  corectnews.ro, inpolitics.ro
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  România va ajunge la război din cauza noilor restricții impuse populației.
Alte articole
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

FAKE NEWS: Moldovenii nu mai au ce căuta în UE

FAKE NEWS: Moldovenii nu mai au ce căuta în UE

Uniunea Europeană și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, potrivit unei publicații apropiate socialiștilor care caută să inducă publicul în eroare pornind de la o simplă măsură tehnică a Consiliului UE: acesta le-a recomandat statelor membre ca, în contextul pandemiei, să impună anumite restricții de călătorie.

FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Timp de citire: 5 min
 • România, la fel ca și Europa, va ajunge la război din cauza restricțiilor impuse pentru a opri pandemia de coronavirus, se arată într-o narațiune promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik.
 • OBIECTIV: Crearea în rândul populației a unei stări de nemulțumire și inducerea sentimentul de revoltă împotriva statului
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021