Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

dodon putin
©Russian President Vladimir Putin (L) meets with Moldovan President Igor Dodon (R) on the sidelines of the Supreme Eurasian Economic Council meeting in Nur-Sultan, Kazakhstan, 29 May 2019.   |   EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.

ȘTIRE: „Moscova n-a intervenit în favoarea lui Igor Dodon. Cred că a lăsat lucrurile să curgă. Asta nu înseamnă că Moscova nu e atentă la ce se va întîmpla în Republica Moldova […] Rusia a pierdut mult din prestigiu, pentru că Voronin și Dodon invocau mereu postura de oameni ai Moscovei […] Maia Sandu va sfîrși prin a dezamăgi un electorat care și-a zis hai să încercăm și varianta asta! Între timp, personaje ca Igor Dodon vor fi înlocuite cu rusofili mai inteligenți, mai europeni, care vor duce o politică mult mai subtilă de apropiere de Moscova. Căile prin care Maia Sandu ar putea dezamăgi sînt multe. Sigur e că printre ele se numără și părăsirea problemelor social-economice ale celor din Moldova pentru a intra într-o dispută inutilă cu Moscova, în genul celei angajate de regimul Klaus Iohannis în România. Maia Sandu a dovedit pînă acum un pragmatism salutar în relația cu Moscova. După opinia mea, ea nu trebuie să renunțe la acest pragmatism. E singura formulă de a nu face jocul Moscovei în perioada următoare”, scrie jurnalistul Ion Cristoiu pe blog-ul său.

NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon nu este omul Rusiei. 2. Rusia nu a intervenit în alegerile parlamentare de duminica trecută. 3. Maia Sandu nu va reuși să facă reforme și va duce Moldova într-o dispută cu Rusia.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), condus de co-președinții Vladimir Voronin și Igor Dodon, a pierdut la diferență mare de scor alegerile parlamentare desfășurate duminica trecută în Republica Moldova – 27,17%, în timp ce Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu până a deveni președinte în noiembrie 2020, a obținut un scor de 52,80%. Al treilea partid intrat în Legislativul de la Chișinău a fost Partidul Ilan Șor cu 5,74%.

PAS a obținut 63 de mandate, BeCS, 32, în timp ce Partidul Șor a obținut 6.

Sondajele de opinie efectuate la Chișinău nu au pronosticat o diferență atât de mare. În ciuda restricțiilor impuse pentru votul din diaspora, peste 212.000 de moldoveni au votat în afara granițelor, în special în Occident, ceea ce reprezintă un procent semnificativ din cele aproape 1,5 milioane de voturi.

Rusia a suferit un eșec, după ce a susținut fățiș forțele de stânga și sponsorizat generos această campanie a lor.

În ciuda vizitelor la Moscova și a campaniei electorale dusă de Dodon în Rusia, acesta a obținut doar 2,51% din voturile diasporei, în timp ce PAS a obținut 86,13%. În Rusia au votat doar 4.700 de persoane în cele 17 secții de votare puse la dispoziție pentru moldovenii care trăiesc în această țară.

OBIECTIV: Distanțarea Rusiei de un politician care îi poate afecta imaginea după ce a pierdut și alegerile prezidențiale în noiembrie 2020 și parlamentarele în 2021.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând, Rusia a fost foarte prezentă în aceste alegeri. Toate televiziunile rusești din Republica Moldova au dus o campanie agresivă împotriva Maiei Sandu și a PAS, la unison cu toate media controlate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și Igor Dodon au invocat la unison un presupus amestec al forțelor occidentale în campania de la Chișinău, fără însă a aduce o probă în acest sens.

De asemenea, cel care a i-a adus la masa negocierilor pe Igor Dodn și Vladimir Voronin în vederea formării BeCS în perspectiva alegerilor parlamentare a fost nimeni altul decât deputatul din Duma de Stat a Rusiei, Kazbek Taisev, cel care se ocupă din partea Partidul Comunist din Rusia de spațul CSI.

„Acesta este un pas înțelept menit să salveze Moldova”, a spus Taisaev, despre această alianță.

În timpul campaniei electorale, Taisaev a mai spus că Rusia este gata să acorde un împrumut Moldovei de circa 200 de milioane de de euro.

Totodată, fruntașii PSRM au avut o serie de contacte la vârf cu liderii ruși. Pe 15 aprilie 2021, avut loc vizita oficială vicepreședintei PSRM și preşedintei Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, în Federația Rusă, la ședința Consiliului Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI).

De asemenea, cotidianul german Bild a publicat o serie de documente despre cu Rusia era gata să finanțeze cu 11,5 milioane de euro campania electorală a lui Igor Dodon. Acțiunile vizau răspândirea de fake news și dezinformări, dar și scenarii de destabilizare a țării și mituire a funcționarilor moldoveni.

Totodată, investigația portalul eureporter.co denumită #Morkovka a scos la iveală alte conversații despre finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru parlamentarele din 11 iulie.

Anterior, RISE Moldova a publicat două investigații. Prima se referea la banii primiți din Bahamas printr-o serie de offshore-uri din Rusia pentru finanțarea campaniei electorale din noiembrie 2016, când Dodon a câștigat un mandat de președinte. A doua, denumită #Kremlinovici arăta cum Igor Dodon este sprijinit logistic și financiar de către Moscova în timpul campaniei din noiembrie 2020. Mai mult, seria de mai multe investigații arată legătura de ani de zile a lui Dodon și SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului pentru a se distanța ca imagine de Igor Dodon și de a se spăla de imaginea de factor de influență în Republica Moldova. 


 • Publicație / Media:
  cristoiublog.ro
 • Data publicării:
  14/07/2021
 • Amplificare:
  sputnik.md
 • Narațiune cheie:
  Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova
Alte articole
FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

FAKE NEWS: Iohannis și Patriarhul Daniel au înțelegeri secrete pentru ca BOR să sprijine vaccinarea anti-coronavirus în schimbul relaxării condițiilor pentru slujbele religioase

Îndemnul Patriarhului Daniel ca românii să se vaccineze este rodul unor „înțelegeri de taină” dintre acesta și șeful statului, Klaus Iohannis, după întâlnirea pe care au avut-o în februarie. Faptul că slujbele de Paște s-au desfășurat anul acesta ar fi un troc între Biserică și Președinție, astfel ca preoții BOR să devină promotori ai vaccinării.

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.

Timp de citire: 4 min
 • Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.
 • NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon nu este omul Rusiei. 2. Rusia nu a intervenit în alegerile parlamentare de duminica trecută. 3. Maia Sandu nu va reuși să facă reforme și va duce Moldova într-o dispută cu Rusia.
 • OBIECTIV: Distanțarea Rusiei de un politician care îi poate afecta imaginea după ce a pierdut și alegerile prezidențiale în noiembrie 2020 și parlamentarele în 2021.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021