Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Crimeea
©wikimedia commons  |   . “Omuleți verzi” în campania de ocupare a Crimeii

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Varianta în română a Sputnikului scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

ȘTIRE/ȘTIRI: Ambasada SUA publică o declarație pe cât de aberantă, pe atât de susceptibilă de interese personale a președintelui Joe Biden -  ”Crimeea aparţine Ucrainei”

Aberația este evidentă, pentru că există, așa cum toată lumea știe, actul de voință clară al populației peninsulei – referendumul de reunire cu Rusia – precum și statutul de autonomie al Crimeii, care dădea dreptul populației să procedeze la un asemenea referendum și la o decizie în conformitate cu voința populației, în cel mai propriu sens al principiului subsidiarității.

Pe de altă parte, Joe Biden a fost și este implicat în mega scandalul de corupție, trafic de influență și presiuni asupra conducerii Ucrainei pentru a acoperi afacerile dubioase ale fiului său în țara est europeană – precum și modul în care acesta a fost instalat într-o funcție la Kiev, beneficiind de avantaje uriașe.

[…]

Am reamintit aceste date, pentru că în acest context, un clujean, Adrian Ioan Ferenț, a publicat un comentariu absolut scandalos, pe care cei ce au grijă de pagina de Facebook a Ambasadei SUA nu l-au șters!"

Sursa: Captură Sputnik
NARAȚIUNI: 1. SUA validează ideea că Transilvania nu îi aparține României. 2. Crimeea nu îi aparține Ucrainei întrucât populația a decis unirea cu Rusia prin referendum; anexarea Crimeii de către Rusia e legitimă. 3. Joe Biden este corupt de Ucraina (de aceea SUA are această poziție cu privire la Crimeea).     

CONTEXT/ETOS LOCAL: Crimeea, un teritoriu care îi aparține Ucrainei, a fost capturată și anexată de Federația Rusă după ce liderul pro-rus de la Kiev, Viktor Ianukovici, a fost răsturnat, iar populația a ales o guvernare pro-europeană. După invazia militară a Crimeii cu așa-numiții „omuleți verzi” a fost organizat un referendum discutabil (fără observatori internaționali, rată de participare exagerată, comunitatea tătarilor absentă etc.) în urma căreia peninsula ucraineană a fost anexată de Federația Rusă. Anexarea Crimeii nu a fost recunoscută de comunitatea internațională, însă de atunci Federația Rusă a încercat să găsească legitimitate pentru gestul său (invocând, de pildă, „voința populației” și „principiul subsidiarității”) și trasând paralele, în general forțate, cu alte situații. În lipsa argumentelor reale și a substanței, se caută orice sursă, fie ea obscură sau inventată, pentru a da senzația existenței unui curent și a crea impresia că este reflectat un curent de opinie real. În cazul narațiunii cu privire la Transilvania, avem de-a face cu comentariu făcut pe Facebook: sursa este lipsită de relevanță (nu este vreun politician influent ori o persoană publică relevantă, astfel încât opinia sa să aibă un impact semnificativ) și chiar de credibilitate: chiar Sputnik precizează că este vorba de un profesor de colegiu care a acuzat SRI-ul că ar fi fost implicat în moartea mamei sale. Este, de altfel, o metodă tipică de promovare a narațiunilor Moscovei pornind de la surse obscure, sau irelevante. Atunci când nu există, ele chiar pot fi inventate cum a fost celebrul caz al utilizatorului Twitter @SouthLoneStar, un „texan mândru” care i-a atras atenția lumii cu privire la o femeie musulmană care ar fi trecut indiferentă pe lângă victimele atacului terorist de la Westminster din martie 2017. Nu doar că era vorba de un fake news, dar „texanul mândru” era de fapt un trol rus de la celebra fermă din Sankt Petersburg.

Este relevant și momentul în care a apărut narațiunea. România a denunțat ferm anexarea Crimeii, la fel ca și partenerii săi occidentali, încă de la început, iar poziția Bucureștiului nu a suferit vreo modificare în timp: la împlinirea a șapte ani de la anexarea Crimeii, România a reiterat că susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat că anexarea reprezintă o încălcare a dreptului internațional. Punctul de vedere al Bucureștiului a fost anunțat pe 26 februarie, cu două zile înainte de publicarea articolului Sputnik.

OBIECTIV: Prin articol se încearcă promovarea narațiunii că anexarea Crimeii este legitimă și seamănă cu unirea Transilvaniei cu România, iar Statele Unite nu o recunosc din cauza corupției lui Joe Biden. De asemenea, se sugerează că Statele Unite nu-s un partener onest al României.

DE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Faptul că un comentariu nu a fost moderat nu înseamnă și asumarea sau validarea lui; aceeași postare de pe pagina respectivă de facebook avea și afirmații ca „Biden is not our president” (ceea ce, în viziunea Sputnik, ar însemna că ambasada SUA își asumă că Joe Biden nu este președintele Statelor Unite) sau că „USA invaded all countries in the world” (din nou, ar fi bizar ca ambasada americană să promoveze teorii privind „imperialismul” american) alături de numeroase injurii la adresa președintelui american.

Sursa: Captură Facebook

Statele Unite nu au adus niciodată în discuție în vreun fel apartenența Transilvaniei, granițele actuale ale României fiind recunoscute de întreaga comunitate internațională și de o serie de documente succesive care au fost semnate începând cu sfârșitul Primului Război Mondial.

Anexarea Crimeii a reprezentat o violare a dreptului internațional, denunțată ca atare de comunitatea internațională.

Poziția Statelor Unite față de anexarea Crimeii nu a fost stabilită de Joe Biden, ci datează din perioada administrației Obama și a fost menținută de administrația Trump. Presupusele acte de corupție ale lui Hunter Biden ar fi fost comise cu ani de zile înainte ca tatăl său să preia președinția și, în orice caz, nu au fost probate; până în acest moment, nu reprezintă nimic mai mult decât simple intoxicări de campanie.

Tags: Ucraina, Rusia, Crimeea

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  28/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul român
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

Maia Sandu este un agent al forțelor externe care se comportă ca un virus creat pentru a distruge statul moldovenesc și a uni cu România teritoriile de dincolo de Prut. Se acreditează și ideea că lidera de la Chișinău ar fi responsabilă de criza politică pe care au creat-o, de fapt, socialiștii

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Soros vrea să asedieze Rusia capturând fostele state sovietice. Moldova și Armenia, primii săi pioni.

FAKE NEWS: Soros vrea să asedieze Rusia capturând fostele state sovietice. Moldova și Armenia, primii săi pioni.

George Soros se află de trei decenii în spatele unui asalt asupra spațiului ex-sovietic. Rețeaua lui Soros a provocat revoluțiile colorate la mijlocul anilor 2000, iar mai recent a preluat controlul Moldovei și Armeniei și caută să captureze și alte state pentru a asedia Rusia.

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Fals
Adevărat
Cătălin Gomboș

01 Mar 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 5 min
 • Sputnikul scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.
 • NARAȚIUNI: 1. SUA validează ideea că Transilvania nu îi aparține României. 2. Crimeea nu îi aparține Ucrainei întrucât populația a decis unirea cu Rusia prin referendum; anexarea Crimeii de către Rusia e legitimă. 3. Joe Biden este corupt de Ucraina (de aceea SUA are această poziție cu privire la Crimeea).
 • OBIECTIV: Prin articol se încearcă promovarea narațiunii că anexarea Crimeii este legitimă și seamănă cu unirea Transilvaniei cu România, iar Statele Unite nu o recunosc din cauza corupției lui Joe Biden. De asemenea, se sugerează că Statele Unite nu-s un partener onest al României.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021