Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Editoriale

A treia oară-i cu noroc : O Bulgarie indecisă se încumetă la o nouă rundă de alegeri

bulgaria parlament
©EPA-EFE/VASSIL DONEV  |   The honour guard stand in front of the building of the Parliament before the first session in Sofia, Bulgaria, 21 July 2021. The Bulgarian parliament, which withdrew from the early elections on 11 July, is constituted on 21 July with six parties, without an easy combination of majorities and a difficult composition of a stable Council of Ministers.

Dorința de a-i detrona pe Boyko Borissov și al său GERB nu a fost de ajuns : „Există un astfel de popor”, noul partid care a câștigat cele mai recente alegeri din Bulgaria, a mai luat un viraj periculos marți, revocându-și propriile numiri de miniștri, pe fondul unor controverse în creștere.
 
Acest lucru s-a întâmplat cu o zi înaintea celei în care parlamentul ar fi trebuit să voteze aceste numiri, moment în care imaginea partidului nu arăta prea bine: în ultimele săptămâni, potențialii parteneri ai partidului „Există un astfel de popor” cam luaseră distanță, datorită unor decizii discutabile ale acestuia.
 
„Asta înseamnă noi alegeri”, a spus liderul partidului, Slavi Trifonov, într-o scurtă declarație video.
 
„Există un astfel de popor” și-a făcut debutul în aprilie pe o poziție secundă dar, având în vedere că alegerile s-au dovedit a fi neconcludente, a câștigat până la urmă scrutinul repetat în iulie, cu 24.08% din voturi, după o bătălie pe muchie de cuțit împotriva partidului GERB (23,51%).
 
În vreme ce toți ochii erau ațintiți asupra partidului „Există un astfel de popor”, care ar fi urmat să adopte un ton mai sobru și să facă o coaliție, nesigură, dar nu imposibilă, cu pro-europenii de la Bulgaria Democratică, Ridică-te BG, venim! și Partidul Socialist Bulgar, de orientare pro-rusă, atitudinea partidului câștigător a devenit din ce în ce mai ostilă față de această variantă în ultimele luni. „Există un astfel de popor” a spus foarte clar că nu va forma un cabinet decât dacă are mână liberă în acest proces, beneficiind în același timp de suficient sprijin din partea deputaților din celelalte partide.
 
 
Nu există un astfel de partid  
 
Succesul de până acum al partidului „Există un astfel de popor” s-a bazat pe notorietatea lui Slavi Trifonov, o celebritate în țara sa, cu o carieră în televiziune, muzică și divertisment care a început în anii 90 și a cărui popularitate nu pare să fi scăzut în timp. Acest lucru a contat în special pentru bulgarii din diaspora, care nu sunt tocmai la curent cu numele nou apărute pe scena politică din Bulgaria.
 
După anunțarea partidului, în mod misterios, Trifonov nu a mai apărut în campania electorală și nici nu a stabilit vreo relație cu alegătorii, explicând, atât el cât și alți membri ai partidului, că nu are încredere în presa locală. Odată cu trecerea timpului, tăcerea lui a devenit din ce în ce mai ostentativă și au apărut și zvonuri cu privire la sănătatea sa (alimentate și de intervențiile din presă – publicația franceză Le Monde a menționat faptul că acesta se deplasa cu ajutorul unor cârje și avea un aer nesănătos). Scenaristul său, Toshko Yordanov, a devenit vocea partidului în relația cu presa.
 
Un alt aspect destul de curios este faptul că nici Trifonov, nici Yordanov nu au candidat pentru un fotoliu de parlamentar pe lista partidului și au prezentat o listă ministerială alcătuită aproape exclusiv din nou veniți, lucru care a surprins atât presa, cât și pe colegii din parlament.
 
Deși celelalte două „partide anti-sistem” – Bulgaria Democratică și Ridica-te BG! Venim! (cunoscut anterior ca Ridică-te BG! Afară cu mafioții!) - erau tentate să facă anumite compromisuri pentru a forma o coaliție cu „Există un astfel de popor”,  aceste nominalizări au fost picătura care a umplut paharul în relația și așa tensionată dintre părți.
 
Printre nominalizările controversate se numără și cea a lui Plamen Nikolov, pentru poziția de Prim-Ministru, o persoană a cărei biografie a devenit subiect de discuții aprinse. Prezentat inițial drept un lider cu experiență de afaceri la nivel internațional, se știe acum că Nikolov este reprezentantul brandului de echipamente sportive FINIS în Bulgaria. Referințele sale academice, care includ un doctorat in filozofie, au devenit, de asemenea, subiect de discuție.
 
Avocatul Momchil Ivanov, propunerea partidului pentru funcția de Ministru al Justiției, s-a dovedit a fi vehiculat teorii ale conspirației legate de George Soros, iar avocatul Petar Iliev, propus pentru interne și  vice-prim-ministru, este, și el, un nume cu totul nou. 
 
Iliev este Consulul onorific al Barbadosului în Bulgaria, președintele Clubului de afaceri Caraibe-Bulgaria și este în prezent investigat de Universitatea din Sofia în legătură cu acuzații că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Anterior, a fost consilier al Partidului Socialist Bulgar pe probleme juridice. Luni, Iliev a avut o apariție televizată care a fost amplu comentată. În timpul interviului l-a întrerupt pe moderator, acuzând presa de a-i fi pus la îndoială integritatea, și a negat teoria conform cărei munca sa desfășurată în Barbados ar fi legată de scheme financiare offshore.
 
 
Reacția celorlalte partide de opoziție
 
Atitudinea lui Iliev a fost criticată de membri ai celorlalte partide de opoziție. Kornelia Ninova, de la Partidul Socialist Bulgar, a descris situația ca fiind „extrem de stânjenitoare”.
 
„Cel mai bun lucru pe care îl putem spune despre cabinet este că pur și simplu nu îi cunoaștem pe acești oameni”, a spus Hristo Ivanov, co-lider al formațiunii Bulgaria Democratică. „Iar în cazul unora dintre ei nici nu putem să aplicăm principiul prezumției de nevinovăție – unul s-a decis să vorbească, și uite ce a ieșit.” După ce luni partidul a renunțat la nominalizări, Ivanov a comentat a doua zi: „Nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine, cine știe ce întorsătură grotescă a situației vor mai născoci scenariștii”.
 
În situația actuală, Trifonov vede în neîncrederea celorlalte partide de opoziție o trădare, în timp ce pentru acestea, un potențial sprijin acordat cabinetului ar însemna trădarea propriilor alegători și a idealurilor protestelor din 2020-2021. „Avem o responsabilitate față de națiunea bulgară, față de cei care au umplut piețele pentru a protesta, de a susține un guvern al schimbării, un guvern care să distrugă modelul puterii unice, un guvern care va lupta împotriva corupției, care va iniția reforme curajoase. Unele dintre persoanele de pe lista propunerilor de miniștri sunt absolut inacceptabile ”, a spus luni Maya Manolova, liderul partidului „Ridica-te BG! Venim!”.
 
„Membrii partidului „Există un astfel de popor” acționează ca niște copii malefici din romanele lui Stephen King” a spus marți, la postul național de radio,  analistul politic Evgeniy Dainov.
 
Odată cu renunțarea bruscă la mandat din partea „Există un astfel de popor”, responsabilitatea i-ar reveni acum partidului GERB dar, dacă luăm în considerare declarații anterioare ale fostului premier Borissov, partidul nu se va folosi de această oportunitate. Președintele poate desemna o terță parte pentru a încerca să formeze un guvern. În primăvară, el a ales Partidul Socialist Bulgar, care a cochetat cu ideea de a face cabinetul interimar permanent, dacă se vor afla într-o astfel de situație.
 
 
A treia rundă de alegeri se va lovi de viitoarele alegeri prezidențiale
 
Declarația video făcută de Slavi Trifonov marți s-a încheiat cu un alt element neașteptat: îl va susține pe actualul președinte Rumen Radev la următoarele alegeri prezidențiale, care ar trebui să aibă loc și ele la finele anului 2021.
 
Anunțul a venit ca o surpriză, având în vedere că, în aparițiile sale rare, Trifonov și-a exprimat antipatia față de cabinetul interimar ales de Radev. Celelalte partide de opoziție consideră că unii membri sunt destul de buni pentru a rămâne - ceea ce pentru Trifonov reprezintă o influență nedorită în potențialul său cabinet. Premierul interimar Stefan Yanev, consilier al președintelui pe probleme de apărare, critică partidul lui Trifonov pentru lipsa sa de transparență. „Există un sentiment din ce în ce mai copleșitor că procesele politice se îndepărtează de logica lor democratică obișnuită”, a spus Yanev săptămâna trecută. „Cetățenii trebuie să știe cine stabilește prioritățile, cine alege oamenii din noul cabinet.”
 
La începutul anului 2021, Rumen Radev declarase că va candida pentru un al doilea mandat, din nou din poziția de candidat independent, susținut de Partidul Socialist Bulgar. Începând din august, el este în continuare singurul politician care a anunțat deschis o campanie. Declarații vagi despre acest subiect au fost făcute de celebrul pugilist Kubrat Pulev, care a înființat în mod neașteptat un partid la începutul acestei veri.
 
 
Impasul politic din Bulgaria eclipsează alte probleme presante
 
În vreme ce criza politică din țară continuă să se înrăutățească, alte probleme rămân suspendate. Bulgaria este afectată momentan de un al patrulea val de Covid-19, cu 744 noi cazuri raportate marți. Bulgaria continuă, de asemenea, să fie una dintre cele mai lente țări din Europa, și cea mai lentă din EU, în ceea ce privește vaccinarea populației. Începând din ianuarie, aproximativ 1.500.000 de persoane au recurs la schema completă de vaccinare, rata fiind de câteva mii de doze de vaccin administrate pe zi. Scepticismul privind vaccinarea persistă în țară, în vreme ce apar din ce în ce mai multe zvonuri despre comerțul cu pașapoarte false de vaccinare. Marți, Ministerul Sănătății a declarat că nu este prevăzută o revenire a măsurilor stricte, în vreme ce în aceeași zi, de dimineață, Inspectoratul Regional de Sănătate din Sofia declarase că urmează să fie instaurate noi restricții. În aceeași zi s-a desfășurat și un protest al medicilor care lucrează în secțiile COVID-19, aceștia cerând salarii mai mari.
 
La fel ca și Grecia și Turcia, Bulgaria se confruntă cu incendii de vegetație. Trei incendii au fost detectate în apropierea orașului Kyustendil, unul dintre ele distrugând școala și mai multe case dintr-un sat din zonă. În săptămâna precedentă, 21 de alerte de incendiu de vegetație au fost raportate lângă Sliven.
 
Privind partea bună a lucrurilor, cum cabinetul interimar este acum la putere, acest lucru garantează faptul că acele comisii care analizează afacerile GERB, cheltuielile ilegale de la bugetul de stat și legăturile potențiale cu oligarhia, precum și acuzațiile privind ascultările din 2020-2021, își vor continua activitatea de investigare a trecutului recent.

Tags: Slavi Trifonov, Există un astfel de popor, Rumen Radev, GERB
Carte recomandata
Alte articole
Alegeri in Republica Cehă: Cuibul berzei și fiul revoltat

Alegeri in Republica Cehă: Cuibul berzei și fiul revoltat

Chiar la începutul campaniei electorale din Republica Cehă, publicul a asistat la o adevărată tragedie grecească atunci când actualul prim-ministru, Andrej Babiš, a fost confruntat public de fiul său înstrăinat. Această poveste bizară, care implică chiar o presupusă răpire a lui Babiš Jr. la ordinele tatălui său, are implicații cât se poate de reale și poate fi legată de fraudarea de fonduri europene și o companie deținută de prim-ministru.

Campanie tensionată și murdară în Republica Cehă

Campanie tensionată și murdară în Republica Cehă

După o vară calduță se anunță o toamnă fierbinte în Republica Cehă. Algerile pentru Camera Deputaților din Parlament, programate pentru începutul lunii octombrie, ar putea schimba harta politică a țării. Hegemonia politică actuală a premierului Andrej Babiš și a partidului ANO se poate încheia, este posibil ca forțele stângii tradiționale (comuniștii și social-democrații) să nu intre în Parlament și există unele formațiuni noi, ca de pildă un partid condus de foști procurori anti-mafia care capătă avânt și promite „dreptate”.

Diplomaţia vaccinistă a Kremlinului: jocuri de lumină şi sunet

Diplomaţia vaccinistă a Kremlinului: jocuri de lumină şi sunet

Confruntată cu probleme de organizare acasă şi capacităţi limitate de producţie a vaccinului Sputnik V, Rusia face bluf în Europa, prefăcându-se că abia aşteaptă ca Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) să aprobe pentru utilizare serul pentru a umple golul de aprovizionare al UE.

Svetoslav Todorov

11 Aug 2021
Svetoslav Todorov

Timp de citire: 8 min
  • Dorința de a-i detrona pe Boyko Borissov și al său GERB nu a fost de ajuns : „Există un astfel de popor”, noul partid care a câștigat cele mai recente alegeri din Bulgaria, a mai luat un viraj periculos marți, revocându-și propriile numiri de miniștri, pe fondul unor controverse în creștere.
  • Deși celelalte două „partide anti-sistem” – Bulgaria Democratică și Ridica-te BG! Venim! (cunoscut anterior ca Ridică-te BG! Afară cu mafioții!) - erau tentate să facă anumite compromisuri pentru a forma o coaliție cu „Există un astfel de popor”, aceste nominalizări au fost picătura care a umplut paharul în relația și așa tensionată dintre părți.
  • În situația actuală, Trifonov vede în neîncrederea celorlalte partide de opoziție o trădare, în timp ce pentru acestea, un potențial sprijin acordat cabinetului ar însemna trădarea propriilor alegători și a idealurilor protestelor din 2020-2021.
  • Odată cu renunțarea bruscă la mandat din partea „Există un astfel de popor”, responsabilitatea i-ar reveni acum partidului GERB dar, dacă luăm în considerare declarații anterioare ale fostului premier Borissov, partidul nu se va folosi de această oportunitate. Președintele poate desemna o terță parte pentru a încerca să formeze un guvern. În primăvară, el a ales Partidul Socialist Bulgar, care a cochetat cu ideea de a face cabinetul interimar permanent, dacă se vor afla într-o astfel de situație.
  • Declarația video făcută de Slavi Trifonov marți s-a încheiat cu un alt element neașteptat: îl va susține pe actualul președinte Rumen Radev la următoarele alegeri prezidențiale, care ar trebui să aibă loc și ele la finele anului 2021.
  • Privind partea bună a lucrurilor, cum cabinetul interimar este acum la putere, acest lucru garantează faptul că acele comisii care analizează afacerile GERB, cheltuielile ilegale de la bugetul de stat și legăturile potențiale cu oligarhia, precum și acuzațiile privind ascultările din 2020-2021, își vor continua activitatea de investigare a trecutului recent.
Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău
Mitropolia Moldovei și jocurile Moscovei la Chișinău

Mitropolia Moldovei este unul din instrumentele pe care Rusia le are la dispoziție pentru a-și păstra influența la Chișinău. De la sprijinirea politicienilor pro-ruși în campanii electorale la blocarea unor legi care ar apropia Moldova de Europa, Mitropolia a arătat constant că religia nu este, nici pe departe, singura sa preocupare.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
20 Oct 2021
Bulgaria și Dosarele Pandora: nimic șocant într-o țară obișnuită cu corupția
Bulgaria și Dosarele Pandora: nimic șocant într-o țară obișnuită cu corupția

Dosarele Pandora nu au adus surprize foarte mari în Bulgaria, o țară obișnuită cu scandalurile de corupție. E de văzut și cât de mare va fi impactul lor; deocamdată, unul dintre cei care apar în dezvăluiri, controversatul oligarh Delyan Peevski, în loc să se ascundă s-a întors din Dubai în Bulgaria și și-a anunțat revenirea pe scena politică.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
19 Oct 2021
Semne rele dinspre Orient
Semne rele dinspre Orient

Evenimente în Irak, Liban și două țări europene au arătat, săptămâna aceasta, că încă trebuie să fim atenți la Orientul Mijlociu.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
16 Oct 2021
Polonia: Should I Stay or Should I Go?
Polonia: Should I Stay or Should I Go?

Guvernul polonez amplifică conflictul cu Bruxelles, iar polonezii ies în stradă pentru a susține apartenența la UE. Dacă ne uităm însă mai îndeaproape la ce se întâmplă, pare că lucrurile nu sunt chiar așa de simple cum și-ar dori presa occidentală să fie.

Michal Kukawski
Michal Kukawski
13 Oct 2021