Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

Alegerile din iulie în Bulgaria: părți bune, părți mai puțin bune și necunoscute

Bulgaria
©  |  

Bulgaria se pregătește pentru noi alegeri parlamentare pe 11 iulie, ceea ce alimentează incertitudinea din viața politică a țării și ridică anumite semne de întrebare – va reveni GERB pe o poziție de putere sau de inferioritate? Își va continua ascensiunea politică Slavi Trifonov, cântăreț celebru și gazda unui talk-show televizat, după ce a ieșit pe locul doi în alegerile din aprilie? Va înregistra extrema dreaptă o revenire după rezultatele neașteptat de slabe obținute?

În timp ce politicienii încearcă să ajungă la un consens, campania de vaccinare lentă a Bulgariei, efectele pandemiei de coronavirus, Pactul Verde al UE și cheltuielile anterioare ale guvernului rămân chestiuni nerezolvate.

Cum s-a ajuns aici?

Alegerile din 4 aprilie au avut un rezultat neconcludent, iar GERB, un partid aflat de multă vreme la guvernare, a înregistrat o victorie fragilă, după ce a obținut doar 26.8% din voturi. Scorul i-a trimis într-un parlament dominat de partide de opoziție – nou-înființata formațiune „Există un astfel de popor” (ITN), condusă de unul dintre cei mai îndrăgiți animatori TV și personalități din Bulgaria, Slavi Trifonov, „Bulgaria Democrată” (DB), singura alianță cu o agendă pro-europeană și pro-occidentală clară, „Ridică-te.BG! Afară cu mafioții”, o altă formațiune care s-a născut în urma valului de proteste, condusă de fosta avocată a poporului și membră a partidului socialist, Maya Manolova, Partidul Socialist (care a condus în trecut opoziția parlamentară împotriva GERB) și, în sfârșit, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, care se axează în special pe minoritatea turcă din Bulgaria și care a fost la rândul ei implicată în numeroase controverse de-a lungul anilor.

Prezența redusă a GERB în cadrul Adunării Naționale a Bulgariei a dat naștere unei atmosfere nemaiîntâlnite în ultimii ani – au apărut dezbateri aprinse despre cheltuielile și acțiunile guvernului iar Borissov a fost aspru criticat pentru presupuse fapte de corupție, investiții dubioase, secătuirea fondurilor UE, presiunile repetate la care a supus micile întreprinderi, lipsa de reacție la pandemia de COVID-19 și strategiile de compensare haotice pentru sectoarele afectate.

Se glumește deja pe seama faptului dacă Netflix ar trebui sau nu să cumpere drepturile de televizare pentru sesiunile Adunării Naționale, fiindcă pentru prima dată după foarte multă vreme, discuțiile dintre politicieni au iscat dezbateri adevărate și schimburi de replici acerbe.

Criticile nu au ajuns niciodată la Borissov în persoană. Acesta mai întâi și-a luat concediu, apoi s-a internat pentru o operație de menisc după ce s-a accidentat la un meci de fotbal (o deprindere notabilă a lui Borissov care, în 2013, la vârsta de 54 de ani, devenea cel mai vârstnic jucător din istoria fotbalului din Bulgaria după ce a îmbrăcat tricoul formației „Vitosha” din divizia B din Bulgaria). Slavi Trifonov, care nu discută cu votanții săi decât prin intermediul postului său de televiziune privat și pe rețelele de socializare, a continuat această practică și a lipsit de la audierile Adunării, într-o oarecare măsură și din cauză că a fost diagnosticat cu COVID-19 după alegerile din aprilie.

Niciunul dintre principalele trei partide care au fost invitate să formeze un guvern nu a reușit să coaguleze o majoritate parlamentară. Nimeni nu a vrut să se asocieze cu GERB, care a promis reforme în cadrul partidului și a avut o alegere curioasă pentru postul de prim ministru – fostul critic pro-european al lui Borissov, Daniel Mitov. Președintele Rumen Radev, un critic acerb al fostului cabinet, a mandatat apoi ITN să formeze un guvern, partidul refuzând imediat pe motiv că nu există suficienți oameni „onești și necompromiși” în parlament care să altcătuiască o coaliție. Decizia a fost întâmpinată cu mirare de o parte din votanții ITN, în timp ce alții au considerat-o un act de lașitate, care nu face decât să deservească narațiunea lui Boiko Borissov, potrivăt căreia opoziția nu va ajunge niciodată la un consens pentru a furniza o alternativă. Partidul Socialist Bulgar, văzut drept succesorul nereformat al Partidului Comunist de odinioară și cu poziții oficiale pro-ruse, de asemenea nu a reușit să găsească vreun partener de colaiție.

Pe 11 mai, președintele Rumen Radev a anunțat cabinetul interimar care va conduce țara până la alegerile anticipate care urmează să aibă loc pe 11 iulie.

Cine este Premierul interimar Stefan Ianev  

Generalul Stefan Ianev, consilier pentru probleme de apărare al președintelui, este destul de puțin cunoscut publicului larg, nu este afiliat niciunui partid și în același timp are multă experiență politică și înclinații euro-atlantice.

Ianev s-a născut în satul Popovița lângă Plovdiv în 1960. A deținut mai multe funcții în cadrul Ministerului Apărării de la mijlocul anilor 1990 și până la finalul anilor 2000, inclusiv postul de Director de Politică de Apărare și Securitate între 2009-2010. De asemenea, Ianev a ocupat funcții și în străinătate – a fost șeful Departamentului de Tranziție în cadrul Centrului de Excelență în Apărare împotriva Terorismului al NATO de la Ankara, între 2005 și 2007, și a lucrat ca atașat de apărare în cadrul Ambasadei Bulgariei la Washington din 2011 până în 2014.

Nu este prima dată când serviciile îi sunt solicitate: în perioada ianuarie-mai 2017, Ianev a fost prim vice-ministru al Apărării iar apoi ministru al Apărării în Guvernul interimar al lui Ognian Gerdjikov. Prima lui decizie majoră a fost să îi înlocuiască cei trei vice-miniștri din cadrul Ministerului de Interne.

Decizii întârziate

Această perioadă de tranziție poate să avantajeze partidele de opoziție, care acum capătă avânt în fața omniprezenței GERB, un lucru care poate avea și unele efecte nocive. Cum scena politică bulgară e dominată de incertitudini, mai multe decizii importante au fost amânate.

Ministrul interimar al Muncii și Politicii Sociale, Galab Donev, declara deja că strategia GERB prin care întreprinderile care au înregistrat pierderi în urma pandemiei beneficiază de măsuri compensatorii se încheie la final de iunie, iar Planul Național de Redresare și Sustenabilitate al Bulgariei trebuie să fie urgent revizuit. S-a discutat foarte puțin în ultimele luni și în campania electorală despre măsuri compensatorii pentru turism și inovații în sănătate.

Cum planul național de redresare a fost paralizat de situația actuală, la fel s-a întâmplat și cu strategia națională a Bulgariei privind Pactul Verde European, un alt subiect rareori discutat de politicienii bulgari.

Deși în Bulgaria sunt administrate vaccinurile AstraZeneca, Pfizer / BioNTech și Moderna, fără întârzieri semificative înregistrate în livrarea dozelor, vaccinarea continuă să avanseze foarte greu. Peste 685.000 de oameni s-au vaccinat, dintre care 388.000 cu ambele doze. Măsurile restrictive de combatere a coronavirusului sunt de-acum aproape simbolice, ceea ce îi face pe epidemiologi să se aștepte la un nou val de infecții la finalul verii sau începutul toamnei. „Este foarte posibil să vedem un nou val de infecții, deși nu la scara pe care o vedem în India”, spunea inspectorul sanitar șef Angel Kuncev pe 11 mai.

Bulgaria încă nu a ratificat acordul semnat cu România pe 18 martie la Ruse, care permite aeronavelor NATO să traverseze fără restricții spațiul aerian bulgar. Consiliul Atlantic din Sofia a cerut „măsuri urgente în vederea ratificării protocolului” pentru a consolida securitatea spațiului aerian bulgar, în contextul în care mii de trupe și echipamente rusești se află la granița dintre Rusia și Ucraina.

Secrete scoase la lumină

Lumea se așteaptă de la guvernul interimar să continue să examineze cu atenție activitatea GERB din ultimul deceniu. După alegerile din 4 aprilie, Maya Manolova, lidera partidului „Ridică-te.BG! Afară cu mafioții!” a înființat o comisie care să analizeze cheltuielile guvernului, în special cele din infrastructură.

Comisia are un motiv întemeiat să-și continue activitatea în cadrul guvernului interimar, după ce mai mulți oameni de afaceri au făcut dezvăluiri privind modul în care au fost escrocați de-a lungul anilor.

Un caz notabil este cel al omului de afaceri Svetoslav Ilchovski, care pe 5 mai a relatat cum GERB, prin apropiați de-ai lui Borissov, amenința și storcea de bani latifundiari și oameni de afaceri, iar presiunea devenise de nesuportat în ultimii ani. „Am dat bani de bunăvoie, am pierdut bani, am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a trage de timp și a aștepta ca ei să plece [de la putere]”, spunea Ilchovski, adăugând că a fost obligat să nu mai cumpere pământ, i s-a cerut să-și vândă produsele la preț redus și să cumpere rezerve de apă la suprapreț, sub amenințarea că va fi urmărit de un procuror apropiat al partidului dacă face cum i se spune. Ilchovski mai declara că i s-a arătat o înregistrare cu un alt om de afaceri, Minio Staikov, în care era abuzat sexual pentru că nu urmase ordinele întocmai. Într-un interviu pentru ziarul săptămânal Capital, acesta mai declara că GERB este implicat și în afaceri dubioase în industria producătoare de carne, forțându-i pe producători să exporte.

Borissov a respins acuzațiile, catalogându-le drept un atac plătit la adresa reputației partidului. Staikov a declarat că nu el este persoana din înregistrarea violentă arătată lui Ilchovski.

Pe 14 mai, Ilchovski a fost audiat de Biroul de Apel al Procuraturii Speciale.

Liniștea dinaintea furtunii: revenirea extremei drepte

Această perioadă de tranziție de putere oferă dreptei radicale oportunitatea de a-și face auzit glasul. Niciunul din partidele de extremă dreaptă nu a trecut pragul electoral de 4%, nici măcar IMRO, foștii parteneri de coaliție ai GERB. Se așteaptă acum lansarea unei noi alianțe a partidelor de extremă dreaptă. Pe 13 mai, liderul IMRO, fostul Ministru al Apărării, Krassimir Karakaceanov, a cerut deschis o uniune care să combată „ideologia de gen, nihilismul și iresponsabilitatea națională”, în timp ce partidul ultranaționalist pro-rus  „Vazrajdane” s-a axat pe organizarea unui protest în contrapartidă în Burgas, acolo unde sâmbătă este anunțat un eveniment LGBT.

O extremă dreaptă mai puternică nu înseamnă însă un potențial partener pentru GERB la următoarele alegeri, întrucât relația dintre aceste partide și Borissov a devenit mai rece spre sfârșitul celui mai recent mandat al acestuia. Participarea la următoarele alegeri va duce, probabil, la un parlament la fel de fragmentat ca în primăvară - ceea ce va servi doar potențialei reveniri a GERB la putere, în ciuda faptului că reputația formațiunii a fost afectată. Un factor care va influența rezultatul va fi, de asemenea, că zeci de mii de bulgari vor călători probabil pentru vacanța lor în vară, mai ales în Grecia - aceasta ar putea fi o problemă pentru alegătorii Bulgaria Democrată și Stand Up Bg, care majoritatea sunt tineri de clasă mijlocie și un test dacă își pot repeta performanța, impulsionată de valul de proteste anti-guvernamentale din 2020.

Scenariul care se prefigurează pare a fi o coaliție de partide rivale sau atingerea unor compromisuri care nu au fost făcute în primăvară.

Ajută Veridica.ro
Alte articole
Presa rusă independentă, despre oligarhi nemulțumiți de Putin, sabotajele din Rusia și transformarea țării într-un lagăr digital

Presa rusă independentă, despre oligarhi nemulțumiți de Putin, sabotajele din Rusia și transformarea țării într-un lagăr digital

Elita economică este tot mai nemulțumită de politicile lui Putin, dar nu îndrăznește să îl critice public, scrie presa rusă independentă. Aceasta abordează și despre sabotajele din Rusia și transformarea acestei țări într-un lagăr digital cu ajutorul instrumentelor biometrice.

Presa rusă independentă, despre lupta regimului Putin cu criticii săi

Presa rusă independentă, despre lupta regimului Putin cu criticii săi

Incriminarea „rusofobiei” e noul instrument pe care regimul Putin îl pregătește împotriva criticilor săi, scrie presa independentă rusă. Aceasta abordează și cazul unui profesor încarcerat pentru că a criticat războiul.

Presa independentă rusă, despre jihadiștii angajați de Moscova, atacarea opozanților Kremlinului și civilii ucraineni capturați de ruși

Presa independentă rusă, despre jihadiștii angajați de Moscova, atacarea opozanților Kremlinului și civilii ucraineni capturați de ruși

FSB a recurs la jihadiști ISIS pentru a se infiltra în Ucraina, scrie presa independentă rusă. Veridica a notat și articole despre încercările Moscovei de a-și elimina opozanții în afara țării și despre civilii ucraineni deținuți ilegal de Rusia.

Svetoslav Todorov

15 May 2021

Actualizat la: 15 May 2021 11:19:42
Svetoslav Todorov

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 9 min
  • Bulgaria se pregătește pentru noi alegeri parlamentare pe 11 iulie, ceea ce alimentează incertitudinea din viața politică a țării și ridică anumite semne de întrebare – va reveni GERB pe o poziție de putere sau de inferioritate? Își va continua ascensiunea politică Slavi Trifonov, cântăreț celebru și gazda unui talk-show televizat, după ce a ieșit pe locul doi în alegerile din aprilie? Va înregistra extrema dreaptă o revenire după rezultatele neașteptat de slabe obținute? În timp ce politicienii încearcă să ajungă la un consens, campania de vaccinare lentă a Bulgariei, efectele pandemiei de coronavirus, Pactul Verde al UE și cheltuielile anterioare ale guvernului rămân chestiuni nerezolvate.
  • Această perioadă de tranziție poate să avantajeze partidele de opoziție, care acum capătă avânt în fața omniprezenței GERB, un lucru care poate avea și unele efecte nocive. Cum scena politică bulgară e dominată de incertitudini, mai multe decizii importante au fost amânate.
  • Participarea la următoarele alegeri va duce, probabil, la un parlament la fel de fragmentat ca în primăvară - ceea ce va servi doar potențialei reveniri a GERB la putere, în ciuda faptului că reputația formațiunii a fost afectată.
Presa rusă independentă, despre lupta regimului Putin cu criticii săi
Presa rusă independentă, despre lupta regimului Putin cu criticii săi

Incriminarea „rusofobiei” e noul instrument pe care regimul Putin îl pregătește împotriva criticilor săi, scrie presa independentă rusă. Aceasta abordează și cazul unui profesor încarcerat pentru că a criticat războiul.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
25 May 2023
Presa independentă rusă, despre jihadiștii angajați de Moscova, atacarea opozanților Kremlinului și civilii ucraineni capturați de ruși
Presa independentă rusă, despre jihadiștii angajați de Moscova, atacarea opozanților Kremlinului și civilii ucraineni capturați de ruși

FSB a recurs la jihadiști ISIS pentru a se infiltra în Ucraina, scrie presa independentă rusă. Veridica a notat și articole despre încercările Moscovei de a-și elimina opozanții în afara țării și despre civilii ucraineni deținuți ilegal de Rusia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 May 2023
Presa rusă independentă, despre haosul din armata lui Putin și armele acesteia „din vremea bunicului”
Presa rusă independentă, despre haosul din armata lui Putin și armele acesteia „din vremea bunicului”

Schimbările frecvente ale conducerii forțelor ruse din Ucraina și scandalurile cu Evgheni Prigojin sunt legate de înfrângerile de pe front și jocurile politice ale lui Putin, scrie presa independentă rusă. Tot aceasta notează că armata a început să folosească obuziere din epoca lui Stalin și observă cât de săracă a fost parada militară din Piața Roșie.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 May 2023
Presa rusă independentă, despre oligarhi nemulțumiți de Putin, sabotajele din Rusia și transformarea țării într-un lagăr digital
Presa rusă independentă, despre oligarhi nemulțumiți de Putin, sabotajele din Rusia și transformarea țării într-un lagăr digital

Elita economică este tot mai nemulțumită de politicile lui Putin, dar nu îndrăznește să îl critice public, scrie presa rusă independentă. Aceasta abordează și despre sabotajele din Rusia și transformarea acestei țări într-un lagăr digital cu ajutorul instrumentelor biometrice.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
04 May 2023