Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
© EPA-EFE/STEPAN FRANKO  |   Activiști de extremă dreapta ucraineni scandează sloganuri în fața Parlamentului ucrainean în timpul unei sesiuni parlamentare, la Kiev, Ucraina, 5 octombrie 2017.

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

ȘTIRE: „Există o epidemie în Ucraina. A început nu în 2020, ci în 2014. Și cel mai îngrozitor este  faptul că această epidemie este mai rea decât coronavirusul, deoarece afectează nu plămânii, ci creierul. Este vorba de nazism. […] Atmosfera depresivă este intensificată de criminalitatea în masă chiar în rândul militarilor – „eroi ai ATO” [Operațiunii Antiteroriste], ale căror „imagini strălucitoare” sunt folosite activ de propaganda militaristă ucraineană.

Infracțiunile militarilor reveniți din zona Operațiunii Antiteroriste au un caracter de masă: împușcarea oamenilor și confiscarea diferitor obiecte, dependența de droguri și alcoolismul, participarea la  activitatea grupurilor neonaziste și la crearea de bande criminale - toate acestea sunt o consecință firească a participării militarilor la un război fără sfârșit, al declinului general al statului  și bolilor mintale ale maselor populare din Ucraina. Cu alte cuvinte, cetățenii Ucrainei pot deveni o „victimă accidentală” a câinilor de război...

[…]

În vestul Ucrainei, activitățile de creare a unor grupuri de extremă dreapta au început cu sprijinul direct al diasporei ucrainene și al serviciilor speciale occidentale.

[…]

În procesul de feudalizare a Ucrainei care are loc astăzi, fiecare stăpân regional are nevoie de propriile detașamente militare, dar pur și simplu nu are unde să le găsească, cu excepția grupărilor de ultra-dreapta și a „soldaților vechi”.

[…]

Actualul regim de după Maidan reprezintă o amenințare foarte specifică pentru vecinii Ucrainei și pentru popor. Acest lucru este valabil mai ales pentru Rusia, deoarece există o problemă a Crimeii în relațiile dintre Federația Rusă și Ucraina […]. În același timp, Ucraina nu își ascunde intențiile de a profita teritorial în viitor, cu sprijinul Occidentului, în urma slăbirii Rusiei dacă aceasta va pierde concurența geopolitică, iar noile forțe din cadrul statului rus, care ar putea ajunge la putere, vor avea ca scop o conciliere cu Occidentul.”

NARAȚIUNI: 1. Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului; 2. Statul ucrainean reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei; 3. În Ucraina crește nivelul de criminalitate în urma războiului din Donbass.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  La începutul anului 2022, presa guvernamentală rusă a publicat o serie de articole cu scopul de a arăta că Ucraina este un stat nazist sau neonazist, aceste narațiuni fiind o continuare mesajelor din anii 2020-2021, amintite în spațiul public post-sovietic cu prilejul aniversărilor unor date importante din istoria URSS-ului.

După evenimentele din 2014 (Euromaidanul din Kiev, anexarea Crimeii de către Rusia și izbucnirea conflictului din Donbass), Kievul este catalogat ca nazist de presa de la Moscova mai ales când vine vorba de Ziua Victoriei, marcată cu mare fast de către Rusia. Începând cu 2014, Ucraina a renunțat la unele narațiuni sovietice privind cel de al Doilea Război Mondial, introducând în calendarul său oficial o sărbătoare de compromis – Ziua Memoriei și Concilierii – pentru a-i împăca atât pe urmașii veteranilor de război sovietici, cât și pe cei ai luptătorilor din Armata de Răsculați, compusă din naționaliști ucraineni. Kievul trece treptat la un calendar al sărbătorilor civice apropiat de cel european, iar presa rusă consideră preluarea acestor abordări de către Ucraina ca fiind o trădare, o încercare de a reabilita și reînvia nazismul. Veridica a analizat în 2021 o serie de narațiuni false despre încurajarea de către Occident a dezvoltării ideologiei naziste în Ucraina și despre ștergerea din memoria colectivă a imaginii eroice și de eliberator a Uniunii Sovietice în cel de al Doilea Război Mondial.

În contextul discuțiilor la nivelul internațional despre concentrarea trupelor rusești la granițele Ucrainei, presa guvernamentală rusă a reluat aceste narațiuni false despre Occidentul care „încurajează ideologia nazistă din Ucraina” și care a uitat de eroismul URSS (al Rusiei) în timpul eliberării Europei de naziști.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a arăta opiniei publice din spațiul post-sovietic că în urma apropierii de Occident și ruperii de „lumea rusă” Ucraina a devenit nazistă, periculoasă pentru statele vecine, iar viața civililor este în pericol în urma activității unor grupări paramilitare neonaziste, necontrolate de autorități.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Autorul articolului publicat de Ukraina.ru, care face parte din trustul guvernamental de presă „Russia Today", scrie despre o înflorire a nazismului în Ucraina fără să ofere argumente sau dovezi, în afară de enumerarea unor crime comise de foști militari ucraineni care s-au întors din zona Operațiunii Antiteroriste din Donbass. După ce sunt amintite crimele de acest gen reflectate de presa ucraineană, autorul trage concluzia că Ucraina este un stat nazist, bazat pe o ideologie de extremă dreaptă, care se bucură de susținerea populației. Potrivit datelor statistice oficiale, începând cu 2016 are loc, dimpotrivă, o descreștere a nivelului criminalității în Ucraina, iar forțele care se declară oficial ultranaționaliste nu au trecut pragul electoral la alegerile parlamentare din 2019.

Cu alte cuvinte, tezele narațiunii de pe site-ul Ukraina.ru nu numai că nu ilustrează nazismul ucrainean, ci sunt absolut false.  În realitate,  nu putem vorbi despre vreo renaștere sau reabilitare a nazismului în Occident sau în Ucraina. Ideologia nazistă a fost condamnată și este interzisă în Ucraina, ca și ideologia comunistă.

Nu e adevărată nici teza despre încurajarea de către Occident a nazismului din Ucraina, iar informația despre sprijinul grupărilor de extremă dreapta de către „serviciile speciale occidentale” nu sunt altceva decât o invenție a autorului. De notat că atât politicienii ruși, cât și presa guvernamentală de la Moscova, cataloghează orice elemente ale renașterii național-lingvistice sau culturale din spațiul post-sovietic ca fiind naziste sau neonaziste. Practic, narațiunile de acest tip echivalează naționalismul și/sau asumarea unei identități naționale cu nazismul.  Mișcările naționaliste ucrainene sunt numite naziste pentru că promovează insistent în spațiul public ideea de rupere a legăturilor cu tradițiile geopolitice ale „lumii ruse”. Este și cazul forțelor politice din Republica Moldova, Letonia, Lituania sau Estonia care se pronunță pentru o revenire la rădăcinile etnice de până la anexarea sovietică a acestor teritorii, numite de presa pro-Kremlin naziste / fasciste / xenofobe /  trădătoare  ș.a.

Fără a aduce vreun argument pentru afirmațiile false privind nazismul din Ucraina, atât presa rusă, cât și politicienii de rang înalt de la Moscova, vor să genereze emoții negative în mentalul colectiv post-sovietic. De precizat că în Ucraina a fost adoptată „Legea privind condamnarea regimurilor totalitare comuniste și naziste și simbolisticii lor”, pe când în Rusia are loc în momentul de față reabilitarea stalinismului. În manualele de istorie din Rusia este subliniat rolul de mare importanță al lui Iosif Stalin în consolidarea Uniunii Sovietice, iar crimele pe care le-a comis au fost „din necesitate istorică”.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Subiectul integrării dificile a veteranilor de război în viața societății este o temă mai veche de cercetare în sociologie și psihologie. Deseori, militarii demobilizați revin cu greu la viața normală și sunt afectați de sindromul post-traumatic (PTSD) și au nevoie de asistență specializată. Acest lucru este însă valabil pentru veterani din toate țările, inclusiv de cei ruși. Problemele acestora din urmă sunt ignorate de Moscova sau de presa pro-guvernamentală; de altfel Veridica a scris recent că mercenarii care au luptat în Donbass devin o povară pentru Kremlin. Aceștia sunt judecați și apoi extrădați. Ei nu se pot integra în societatea rusă, se organizează în diferite grupuri paramilitare, devin elemente ale unor grupuri criminale organizate, reprezentând un pericol pentru autorități și ordinea publică. Un caz reprezentativ este extrădarea lui Oleg Snidinov, un criminal care a luptat în cadrul trupelor republicii autoproclamate Lugansk. Rusia a decis să-l extrădeze în Ucraina.

În Ucraina există, într-adevăr, și adepți ai extremei drepte, iar unii dintre ei au luptat și în Donbass, în special în batalionul Azov, format ca o miliție distinctă și încorporat ulterior în Garda Națională. Politicienii care reprezintă extrema-dreapta nu beneficiază, însă, de o susținere semnificativă și nu se află la putere.


 • Publicație / Media:
  Ukraina.ru
 • Data publicării:
  08/01/2022
 • Limba / Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Rețele de socializare, alte organe de presă ale trustului „Russia Today"
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina este condusă de fasciști care au dat o lovitură de stat în 2014

FAKE NEWS: Ucraina este condusă de fasciști care au dat o lovitură de stat în 2014

Ucraina e condusă de elemente fasciste, care au venit la putere în 2014. Narațiunea, utilizată deja de 7 ani, a fost reactivată în preajma zilei de 9 mai, când „lumea rusă” marchează victoria împotriva nazismului. Se face, totodată, asocierea și cu ciocniri care au avut loc pe 9 mai între separatiști și forțe pro-guvernamentale în Mariupol, oraș care în cele din urmă a rămas sub controlul Kievului.

FAKE NEWS: Ucraina e un stat artificial și destrămarea sa va continua

FAKE NEWS: Ucraina e un stat artificial și destrămarea sa va continua

Rusia continuă să promoveze teoriile privind destrămarea Ucrainei lansate în perioada Euromaidanului și bazate pe conceptul de „stat artificial”.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

Marin Gherman

11 Jan 2022
Marin Gherman

Timp de citire: 6 min
 • Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului; 2. Statul ucrainean reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei; 3. În Ucraina crește nivelul de criminalitate în urma războiului din Donbass.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a arăta opiniei publice din spațiul post-sovietic că în urma apropierii de Occident și ruperii de „lumea rusă” Ucraina a devenit nazistă, periculoasă pentru statele vecine, iar viața civililor este în pericol în urma activității unor grupări paramilitare neonaziste, necontrolate de autorități.
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Jan 2022
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

Republica Moldova se pregătește să renunțe la statutul său de neutralitate și să îi cedeze NATO controlul asupra fortelor sale armate, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă. De fapt, e vorba doar de reînnoirea periodică a Planului de acțiuni cu NATO, care nu are vreo legătură cu neutralitatea sau aderarea la Alianță.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 Jan 2022
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022