Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Refugiații afgani vor fi îndreptați de NATO către Republica Moldova și Ucraina

Dezinformare

În contextul preluării puterii în Afganistan de către talibani după retragerea militarilor americani, presa rusă continuă să promoveze o serie de narațiuni despre pericolul refugiaților pentru Europa, acuzând NATO că va îndrepta fluxul spre Republica Moldova și Ucraina.

ȘTIRE: „Expertul Centrului de Studiere a Afganistanului Modern Nikita Mendkovici a explicat cum Statele Unite le impun altor țări tabere de refugiați și cine ar putea trece frontiera dându-se drept refugiat.

Din păcate, probabilitatea pătrunderii refugiaților în Moldova există, având în vedere că vine un flux foarte mare de refugiați, care deocamdată este stăvilit doar de măsurile polițienești ale talibanilor, iar SUA și țările NATO, cu care acești oameni au cooperat timp de 20 de ani, categoric nu doresc să-i accepte. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova Nikita Mendkovici, expertul Centrului de Studiere a Afganistanului Modern și Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale.

"Au existat deja încercări de a le impune aceste fluxuri de refugiați țărilor din Asia Centrală, acum sunt destul de probabile încercările de a impune tabere de refugiați altor țări, pe care SUA le percep drept sateliți lor. Obiectul unor astfel de încălcări ar putea deveni inclusiv Ucraina și Moldova, dacă Republica Moldova nu va putea să le spună „nu” SUA și Uniunii Europene”, afirmă expertul.

Fanatici în rândul refugiaților vor fi într-adevăr, a continuat Mendkovici, deoarece au existat deja exemple când printre oamenii care au fost scoși de SUA s-au dovedit a fi și reprezentanți ai organizațiilor teroriste. În același timp, fluxul de refugiați va fi folosit de toți cei care vor dori.

 „În condiții de haos, fără acte ar putea să pătrundă refugiați adevărați care au colaborat cu americani, elemente criminale, teroriști și pur și simplu oameni care caută o viață mai bună în țări noi. Consider că fluxurile de refugiați din Afganistan pot deveni o problemă foarte mare pentru serviciile de migrație și Poliție", a conchis interlocutorul”, scrie Sputnik.md.

NARAȚIUNE: Refugiații afgani vor fi direcționați de NATO către Republica Moldova și Ucraina.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Presa pro-Kremlin a folosit subiectul retragerii trupelor SUA din Afganistan și capturării acestui stat de talibani pentru a descuraja eforturile euroatlantice ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova. Jurnaliștii ruși citau experți apropiați de Moscova, potrivit cărora NATO va lăsa țările care nu fac parte din Alianță singure în fața problemelor de securitate cu care se confruntă și doar Rusia are capacitatea de a proteja fostele state post-sovietice. Prin narațiunile despre incapacitatea SUA și NATO de a reacționa, de a-și apăra partenerii, de a avea grijă de securitatea continentului eurasiatic, Moscova încearcă să descurajeze aspirațiile euroatlantice ale fostelor state sovietice. Presa rusă prezintă Moscova ca unicul furnizor de securitate în zonă și arată „neputința” NATO.

Mai nou, criza din Afganistan a început să fie utilizată de presa rusă pentru a alimenta spaima și frustrările din Ucraina și Republica Moldova față de refugiați. Experții ruși susțin că refugiații afgani vor fi îndreptați de NATO către Republica Moldova și Ucraina, iar aceste state nu vor fi protejate de nimeni.  Veridica a analizat, de altfel, mai multe de narațiuni lansate în Republica MoldovaRomânia și Ucraina privind refugiații care bat la ușa acestor state. În Republica Moldova au fost deja identificare informații denaturate, care au avut ca scop să creeze panică în societate despre „invadarea” țării cu refugiați afgani și să inoculeze ideea că guvernarea pro-europeană îndeplinește ordine din exterior, în defavoarea propriilor cetățeni.

În egală măsură, cetățenii din Ucraina și Republica Moldova urmăresc evenimentele din Belarus și Lituania, foste state sovietice, unde, au apărut semnale clare ale creării unei crize a imigranților, folosită de Rusia pentru a realiza atacuri hibride împotriva Occidentului. Subiectul a fost analizat recent de Veridica. Criza din Afganistan reprezintă un prilej perfect pentru reanimarea frustrărilor mai vechi din perioada crizei refugiaților din Siria, care a zguduit UE, dar și unele state ale Parteneriatului Estic. Criza refugiaților din Siria a fost folosită de Rusia acum 6 ani pentru a lansa atacuri hibride împotriva unității europene.   

OBIECTIV: Scopul narațiunii este de a semăna frică și neîncredere în guvernele naționale în legătura cu un nou val al refugiaților și de a prezenta NATO ca o organizație internațională care va aduce afgani în fostele state sovietice.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Nu există vreun document sau declarație de presă a unor lideri NATO privind îndreptarea refugiaților din Afganistan spre Ucraina și Republica Moldova. Mai mult decât atât, statele post-sovietice nu au reprezentat vreodată o prioritate pentru refugiați, fiind, în unele cazuri doar teritorii de tranzit. Așadar, nici Ucraina și nici  Republica Moldova nu sunt o destinație atractivă pentru refugiați.

Expertul rus presupune, fără să existe probe concrete, că printre refugiați vor fi mulți teroriști și acuză SUA că a semănat haos în Afganistan. De precizat că expertul citat de Sputnik este Nikita Mendkovici, analist al Centrului de Studiere a Afganistanului Modern și Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale, dar și membru al Clubului Analitic Eurasiatic. La website-ul acestui centru face referire în mod regulat presa guvernamentală rusă pentru a oferi informațiilor publicate o „haină academică”.

Nici Republica Moldova și nici Ucraina nu trebuie să primească refugiați cu forța, la ordinul SUA, după cum se spune în narațiunea promovată de Sputnik.md.

De fapt, prin astfel de mesaje este continuată linia ideologică veche de a ponegri Occidentul, de a descuraja aspirațiile euroatlantice din zonă. Dacă în august presa rusă scria că NATO, UE și SUA au lăsat Afganistanul singur în fața propriilor probleme, menționând că vor fi „trădate” Ucraina, Georgia și Republica Moldova, acum cititorii află că Occidentul este „vinovat” de viitorul mare val de refugiați afgani, dintre care unii, afirmă autorii narațiunilor, ar putea fi teroriști! În acest mod, evenimentele din Afganistan sunt folosite în spațiul media pentru a slăbi sprijinul popular pentru apropierea de UE și NATO.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Există cu adevărat o temere în estul și centrul Europei cu privire la un posibil val al refugiaților din Afganistan. Recent, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că Viena a pregătit 18 milioane de euro pentru  a-i ajuta pe refugiații care rămân în țări vecine Afganistanului. Majoritatea liderilor politici din spațiul european nu consideră că ar putea fi afectate state din afara UE, care sunt mai puțin atractive pentru emigranți. O alternativă, potrivit liderilor din estul UE, ar fi ca europenii să apeleze, din nou, la președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care, în 2016, s-a angajat să găzduiască milioane de refugiați sirieni și să-i împiedice să plece spre Europa, în schimbul unui ajutor financiar din partea Bruxellesului.

 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  09/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba română din Republica Moldova, România și Ucraina
 • Amplificare:
  Evrazklub.ru, Rețelele rusești de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Refugiații afgani vor fi îndreptați de NATO către Republica Moldova și Ucraina
Marin Gherman

14 Sep 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 5 min
 • În contextul preluării puterii în Afganistan de către talibani după retragerea militarilor americani, presa rusă continuă să promoveze o serie de narațiuni despre pericolul refugiaților pentru Europa, acuzând NATO că va îndrepta fluxul spre Republica Moldova și Ucraina.
 • Presa pro-Kremlin a folosit subiectul retragerii trupelor SUA din Afganistan și capturării acestui stat de talibani pentru a descuraja opțiunile euroatlantice ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.
 • Nu există vreun document sau declarație de presă a unor lideri NATO privind îndreptarea refugiaților din Afganistan spre Ucraina și Republica Moldova. Mai mult decât atât, statele post-sovietice nu au reprezentat vreodată o prioritate pentru refugiați, fiind, în unele cazuri doar teritorii de tranzit. Așadar, nici Ucraina și nici Republica Moldova nu sunt o destinație atractivă pentru refugiați.
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021