„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile

„Război pe calea undelor”: cum au deturnat armatele tehnologiile de comunicații civile
© EPA-EFE/CLEMENS BILAN   |   141 / 5,000 Un vizitator trece pe lângă standul Starlink by SpaceX în timpul zilei de deschidere a celui de-al 100-lea târg comercial IFA din Berlin, Germania, 06 septembrie 2024.

Până în urmă cu câteva decade a existat o diferențiere foarte clară între tehnica de comunicații militară, inscripționată, de multe ori, cu celebra butadă „Atenție! Dușmanul ascultă”, și tehnica civilă, influențată și nu de puține ori dezvoltată din cea militară. Generalizarea conexiunilor la internet wireless, apariția telefoanelor inteligente care, cântărind doar câteva sute de grame, așează în mâinile utilizatorului mai multă putere de calcul decât toate supercomputerele din perioada Războiului Rece, ne plasează în mijlocul unei noi revoluții industriale. Acum se pare că tehnica de comunicații civilă ajunge nu doar să influențeze domeniul apărării, ci chiar să-și găsească aplicații militare dintre cele mai diverse, linia de demarcație între cele două sfere a devenit translucidă, războiul informațional și comunicațional este în plină desfășurare, iar câmpul său de bătălie este lumea întreagă.

Spionajul: de la sateliți orbitali la smartphone și roboți bionici

Satelitul constituie simbolul spionajului modern încă din anii ʾ60 ai secolului trecut. Capacitatea acestuia de a traversa la altitudine teritoriul inamic, lipsit de riscuri, și de a fotografia orice obiective, a reprezentat prima mare revoluție tehnologică în domeniul activității de culegere de informații. Apariția și răspândirea internetului reprezintă baza pe care s-a creat o infrastructură de spionaj fără pereche, până în acest moment, în istoria umanității, constituind cel de-al doilea mare salt tehnologic în domeniul spionajului.  Acest lucru a fost recunoscut, pentru prima dată, în anul 2016, de către coordonatorul de atunci al comunității americane de informații, James Clapper. Acesta a atras atenția și asupra faptului că Federația Rusă și China depășiseră, la momentul respectiv, Statele Unite în ceea ce privește capacitățile de război cibernetic.

În activitatea de spionaj, identificarea și urmărirea unei ținte reprezintă una dintre acțiunile de bază. Aceasta se poate realiza în zilele noastre prin utilizarea sistemelor de localizare oferite de telefonul inteligent al țintei sau a sistemelor de supraveghere video stradale sau private (CCTV). Mai există însă și o modalitate inedită de a supraveghea un obiectiv, este vorba despre manechinul bionic Eyesee, produs de compania italiană Almax. Acesta are introduse în interior o serie de sisteme de analiză conectate la un set de camere de filmat localizate în zona oculară a manechinului și prin care sunt obținute date biometrice fără alertarea posibilelor ținte. Tehnologia, destinată conform producătorului, pentru a obține date cu privire la profilul cumpărătorilor, se pare că este folosită, după mai multe surse, pentru activități de spionaj. Acțiuni care pot fi realizate fără informarea sau acordul operatorului oficial al sistemului, prin utilizarea unor softuri pirat.

Tot în categoria softurilor pirat de spionaj trebuie menționat și cel mai avansat sistem existent până la acest moment, despre care se știe public, denumit Pegasus. Softul, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, în cea mai recentă versiune a sa, se poate infiltra fără să fie detectat într-un dispozitiv de tip smartphone sau tabletă, ocazie cu care are acces la toată informația stocată pe dispozitiv și chiar mai mult decât atât, poate înregistra apelurile, copia mesajele și utiliza camera și microfonul pentru a filma în timp real. Alături de Pegasus, pe piață mai există o serie de softuri pirat cu capacități similare, dintre care Hermit se pare că este cel mai utilizat. Paternitatea acestuia din urmă ne duce la o companie italiană, după unele surse, aflată în strânsă legătură cu NSO Group, denumită RCS Lab.

În cadrul regimurilor totalitare însă, supravegherea populației se realizează (și) astăzi fără constrângerile păstrării unei anumite aparențe sau conspirativități specifică sistemelor democratice. Astfel, Republica Populară Chineză a implementat un sistem de supraveghere video a populației compus din aproximativ 700 de milioane de camere de filmat, aparate produse de companii civile și conectate prin servere la sisteme de inteligență artificială care folosesc, printre altele, algoritmi de recunoaștere facială. Situația are o componentă și mai distopică în Coreea de Nord unde autoritățile, folosind tehnologie importată din China, au montat camere de supraveghere, pe lângă spațiile publice, la majoritatea locurilor de muncă și în școli.

China nu se limitează însă doar la supravegherea propriei populații sau la vânzarea de echipamente care să le permită partenerilor și aliaților totalitari să facă acest lucru. Astfel, de la telefoanele inteligente cu funcție de cenzură, care blochează automat cuvinte precum „Tibetul liber” și „Taiwanul independent” , la celebra tehnologie de internet 5G bănuită de prezența unor portițe digitale care ar permite penetrarea rețelei de către terți și care a fost interzisă de la procurare în țări precum Statele Unite ale Americii, Australia și Vietnam , conducerea de la Beijing se pare că lucrează la întinderea la nivel internațional a unei veritabile „pânze de păianjen” informațională. Scopul acesteia este de a obține date dintre cele mai diverse, de la secrete de stat și inovații tehnologice, la informații personale sensibile cu privire la anumiți opozanți politici. Pe câmpul de bătălie virtuală și informațională Republica Populară Chineză și-a „masat trupele” și a făcut primele mișcări, rămâne să vedem dacă pentru răspuns Occidentul va părăsi paradigma defensivă în care se găsește acum pentru o serie de acțiuni mai hotărâte.     

Comunicațiile civile și identificarea inamicului

În cadrul războiului din Ucraina, pentru o perioadă importantă de timp, forțele rusești au utilizat pe scară largă și fără nicio reținere tehnologia de comunicații GSM și internetul mobil. Luni bune după momentul invaziei, forțele ucrainene și partenerii occidentali au folosit și au diseminat la nivelul presei hărți cu utilizarea în timp real a rețelelor de telefonie mobilă de către ruși în zonele ocupate. De la ofițeri superiori și până la simpli soldați toți utilizau, pe lângă apeluri telefonice, internetul mobil pentru a accesa rețele sociale și aplicații de chat de tipul Telegram. Toate acestea, atunci când nu au fost penetrate de hackeri adverși, conțineau de cele mai multe ori informații disponibile în mod public.

Postarea de fotografii de pe câmpul de luptă sau din spatele frontului, imagini cu tehnică militară, convoaie de aprovizionare și poziții de tragere ale artileriei, au oferit un material de importanță extraordinară analiștilor ucraineni care prin aceasta puteau observa direcțiile de concentrare și înaintare, punctele tari și slabe ale inamicului, prezența unor ținte prioritare în anumite zone etc.     

Popularitatea aplicației de mesagerie online Telegram în spațiul ex-sovietic a adus o serie de probleme pentru Ucraina odată cu atacul din 24 februarie 2022. Programul dezvoltat de către frații Nikolai și Pavel Durov în Rusia s-a dovedit a fi utilizat, conform autorităților ucrainene, pentru activități de spionaj online, motiv pentru care, începând cu luna trecută, Ucraina a interzis utilizarea platformei Telegram pe toate dispozitivele electronice și computerele aparținând statului.    

Încă din prima zi a invaziei internetul s-a dovedit absolut vital pentru forțele ucrainene, atât pentru păstrarea legăturii între unități și centrele de comandă, cât și pentru informarea și alertarea populației civile. Prăbușirea, în anumite zone, a rețelelor civile de internet, ca urmare a bombardamentelor și bruiajului realizat de ruși, părea să aibă efecte dintre cele mai dezastruoase. Implicarea companiei Starlink, la doar două zile de la debutul invaziei, a schimbat însă radical situația. Internetul de mare viteză oferit prin intermediul rețelei de sateliți ai lui Elon Musk nu doar că a reușit să păstreze coerența lanțului de comandă și control al armatei, ci mai mult decât atât, a oferit baza tehnică necesară pentru dezvoltarea unei noi categorii de arme revoluționare, dronele navale ghidate prin Starlink. Dintre acestea, modelul Magura V5 s-a dovedit a fi cel mai de succes, din cele 14 nave rusești lovite cu astfel de drone, 8 fiind scufundate. Importanța sistemului de internet mobil Starlink depășește limitele conflictului din Ucraina: eficiența sa în domeniul militar a convins Statele Unite de necesitatea utilizării unui sistem similar pentru comunicațiile militare, motiv pentru care compania SpaceX a demarat dezvoltarea programului Starshield.

Tehnologiile de comunicații civile (ca) arme în războiul contemporan

Identificarea țintei reprezintă doar primul pas în acțiunea de neutralizare. Până în urmă cu aproximativ un deceniu aceasta se realiza de regulă prin mijloace convenționale, de la clasica lovitură de artilerie la diferite rachete „inteligente”; astăzi însă sistemele de armament dispun și de metode de ghidaj pe cât de ieftine pe atât de eficiente și care se bazează pe tehnologia de comunicații civilă.

La finalul anului 2023, autoritățile ucrainene au descoperit, în interiorul unei drone Shahed-136 doborâte, o cartelă sim aparținând operatorului ucrainean de telefonie mobilă „Kyivstar”. Prin intermediul respectivei cartele se realiza conectarea dronei la rețeaua gsm din Ucraina și prin aceasta, ghidajul precis spre țintă. În timpul care a trecut de atunci cercetătorii ruși au continuat dezvoltarea acestui sistem inedit de ghidaj. Într-un articol publicat luna trecută, expertul britanic Jack Watling, atrăgea atenția asupra faptului că rușii au montat sisteme de antene pe aceste drone și că prin intermediul rețelei GSM ucrainene sunt trimise datele telemetrice care sunt utilizate ulterior pentru calibrarea geospațială a următorului val de drone.

În legătură cu acest tip de drone sinucigașe o situație aparent bizară a fost întâlnită luna trecută atunci când, în timpul atacului din 25 septembrie, forțele ucrainene au doborât o dronă Geran (versiunea rusească a funestei Shahed) care era echipată cu un terminal de internet mobil de tipul Starlink. Conform experților ucraineni, este foarte posibil ca respectivul echipament de telecomunicații să fi fost capturat în Ucraina și reutilizat de către ruși ca instrument de asigurare a ghidajului pentru dronă.  

Transformarea tehnologiei de comunicații civile în arme a atins un nou nivel în urmă cu doar câteva săptămâni, atunci când pe 18 septembrie, la ora locală 03:30, sute de pagere au explodat simultan în Liban. În ziua următoare, un număr similar de stații radio de emisie-recepție, celebrele „walkie-talkies”, au explodat de asemenea, lăsând în urmă zeci de morți și sute de răniți. În spatele acestei operațiuni, după cum s-a bănuit încă din primele clipe, s-au aflat Forțele de Apărare ale Israelului.

Cum au fost însă militarizate aceste dispozitive civile? Chiar dacă detaliile din spatele acestei operațiuni nu sunt pe deplin cunoscute încă, se pare că, după atacul de pe 7 octombrie 2023,  Hassan Nasrallah ar fi ordonat membrilor Hezbollah să înceteze utilizarea telefoanelor inteligente de teama interceptării. În schimb, liderul grupării a ordonat utilizarea unui sistem în mare parte considerat vetust și abandonat în Occident, și anume pagerele. Organizația nu dispunea de cantitatea necesară, motiv pentru care au recurs la achiziționarea unui număr important de noi aparate de pe piața internațională. Firma de la care Hezbollah a cumpărat pagerele își are sediul social în Budapesta însă, conform publicației New York Times, nu era altceva decât un paravan realizat de către serviciile de informații israeliene pentru a fi utilizat în această operațiune.

Generalizarea utilizării tehnologiilor de comunicații civile în scopuri militare aduce cu sine „ieftinirea războiului” în paralel cu creșterea letalității unor sisteme de armament lipsite de complexitate și care, de multe ori, sunt preluate și adaptate din simple produse industriale disponibile pe piața liberă. Dependența majorității oamenilor contemporani de mijloacele de comunicare și divertisment digitale ne pune în fața posibilității unor evoluții distopice, liberul arbitru și gândirea critică fiind în pericol de a fi amorțite de propaganda și dezinformarea provenite de la actori statali autoritari sau totalitari.   

Alte opinii
Poate Ucraina să obțină bomba nucleară?

Poate Ucraina să obțină bomba nucleară?

Ucraina a renunțat la armele nucleare în schimbul unor garanții de securitate încălcate de Rusia odată cu invazia din 2014. Președintele Zelenski a declarat recent că țara sa ar putea să își refacă arsenalul nuclear.

Veridica.md: Maia Sandu este primul președinte ales prin vot direct pentru un al doilea mandat

Veridica.md: Maia Sandu este primul președinte ales prin vot direct pentru un al doilea mandat

Care este importanța scrutinului care s-a încheiat ieri pentru Republica Moldova? Editorialiștii de la Veridica.md încearcă să răspundă la această întrebare.

Veridica.md: „Republica Moldova în războiul hibrid lansat de Rusia: armele nu sunt nici pe departe egale”

Veridica.md: „Republica Moldova în războiul hibrid lansat de Rusia: armele nu sunt nici pe departe egale”

Mesajele pro-Kremlin, răspândite prin rețele de influență și politicieni de la Chișinău, funcționează ca o „picătură chinezească” menită să erodeze încrederea publicului în viitorul european al țării, se arată într-o analiză Veridica.md a narațiunilor false utilizate de Rusia pentru a deturna Moldova de la parcursul European.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Belarusul, tot mai dependent economic de Rusia. Navigând către un viitor dificil
Belarusul, tot mai dependent economic de Rusia. Navigând către un viitor dificil

Iluzia suveranității economice a Minskului pare să se erodeze rapid. Deși conectarea la Rusia poate părea benefică pe termen scurt, pe termen lung va frâna creșterea economică a Belarusului.

Un scandal în rândul emigranților ruși aruncă o umbră asupra instituțiilor juridice din Letonia
Un scandal în rândul emigranților ruși aruncă o umbră asupra instituțiilor juridice din Letonia

Un atac împotriva unui colaborator al lui Alexei Navalnîi a scos la iveală corupția din poliţia letonă, diviziuni în rândul opoziției ruse și rezervele societăţii letone în ceea ce o privește pe aceasta din urmă.

Rusia sfidează Occidentul și alege escaladarea în Ucraina, Moldova și Georgia
Rusia sfidează Occidentul și alege escaladarea în Ucraina, Moldova și Georgia

Rusia implică și Coreea de Nord în războiul cu Ucraina și își intensifică operațiunile în Moldova și Georgia. Moscova pare să pregătească confruntarea finală cu Occidentul.

Cosmin Popa
29 oct. 2024
Reforma educației din Estonia se confruntă cu provocări
Reforma educației din Estonia se confruntă cu provocări

În septembrie, în Estonia a început etapa finală a trecerii la predarea în limba estonă pentru școlile cu predarea în rusă. Problema e că mulți elevi și profesori încă nu stăpânesc estona.

Caucazul de Sud, regiunea strategică destabilizată de Rusia, Turcia și Iran
Caucazul de Sud, regiunea strategică destabilizată de Rusia, Turcia și Iran

Caucazul de Sud ocupă o poziție strategică între Asia și Marea Neagră, dar stabilitatea – și prosperitatea sa – sunt blocate de cele trei puteri care își dispută influența acolo: Rusia, Turcia și Iranul.

Republica Moldova - Imperiul contraatacă?
Republica Moldova - Imperiul contraatacă?

Referendumul pentru aderarea la UE din Moldova a fost un eșec din cauza rezultatului strâns, scrie presa ucraineană. Printre cauzele acestui eșec se numără acțiunile directe ale Rusiei și faptul că în Moldova nu a avut loc o de-rusificare.

Ihor Lubianov
22 oct. 2024