
Autoritățile georgiene au primit cu bucurie declarațiile recente ale președintelui american Donald Trump, care practic a acuzat Ucraina că a declanșat războiul cu Rusia. Visul Georgian și-a resuscitat vechea narațiune despre ceea ce spune că e una dintre principalele sale realizări: „salvarea țării de la război”. După ce derapajele sale anti-democratice și anti-ucrainene i-au compromis relațiile cu Occidentul, Visul Georgian speră să își poată „reseta” relațiile cu SUA, acum că aceasta este condusă de Donald Trump. Opoziția georgiană, însă, privește situația cu mai puțin optimism.
Partidul de guvernământ al Georgiei a repetat narațiunile rusești despre războiul din Ucraina. I-ar ajuta asta să se pună bine cu administrația Trump?
În perioada preelectorală, partidul de guvernământ Visul Georgian al oligarhului Bidzina Ivanișvili a folosit în mod activ subiectul războiului din Ucraina pentru a insufla teama că Georgia ar putea fi târâtă în conflict. În septembrie 2024, partidul a lansat o campanie cu bannere și clipuri video în care orașele ucrainene distruse de trupele ruse erau prezentate în contrast cu „viața pașnică” din Georgia. Pe afișe scria: „Alege pacea!”, „Spune nu războiului!”.
Mai mult, după începutul războiului din Ucraina, Visul Georgian a justificat refuzul de a susține sancțiunile împotriva Federației Ruse și prin necesitatea „evitării scenariului ucrainean”. Partidul a declarat că opoziția, susținută de Occident, încearcă să tragă Georgia în război pentru a deschide un al doilea front și pentru a schimba guvernul. Atunci Visul Georgian a început să vorbească despre un anume „Partid al Războiului Global”.
Pe fondul comentariilor critice despre Volodimir Zelenski și Ucraina făcute de Donald Trump și membrii echipei sale, oficialii Visului Georgian au readus la viață narațiunea conform căreia politica lor „pragmatică” față de Moscova a ajutat țara să evite războiul. Liderul majorității parlamentare, Mamuka Mdinaradze , a declarat că ei au spus în repetate rânduri că Ucraina ar fi putut evita războiul.
„Și când am vorbit despre asta, ne-ați reproșat, pentru că erați implicați într-o campanie de război și nu i-ați cruțat nici pe copiii voștri, nici pe cei ai altora de gloanțe și moarte. Și astăzi faceți la fel”, a mai spus Mdinaradze.
Una dintre cele mai influente personalități din politica georgiană, vicepreședintele Parlamentului Thea Tsulukiani a declarat pentru postul TV proguvernamental Imedi că partidul știa de mult – dar nu putea vorbi deschis – că problema ucraineană va fi rezolvată „fără se a lua în calcul cât de puțin părerea autorităților ucrainene, ceea ce este tragic pentru poporul ucrainean”.
„Marile state vor lua deciziile, iar noi – în procesul acestei remanieri – trebuie să continuăm politica noastră pragmatică și națională care ne-a adus până aici, o cale grea, dar pașnică.”
Tsulukiani a remarcat că administrația lui Trump exprimă ceea ce au spus liderii Visului Georgian încă din primăvara lui 2022.
„În realitate, Ucraina – un stat puternic – a fost distrusă de un lider superficial, clovn de profesie, ca să o spun direct. Și aceasta este o situație lamentabilă pentru că națiunea ucraineană nu merita acest lucru și ne aștepta aceeași soartă, și chiar mai rău – pentru că noi nu avem o resursă atât de mare precum o avea cândva marea Ucraina.”
Un alt membru al parlamentului georgian, Levan Machavariani, împărtășește poziția lui Trump: „Nu pot eu să apreciez acum dacă Zelensky este dictator sau nu. Dar, desigur, sunt de acord cu domnul Trump că Zelensky ar fi putut evita acest război. Trump spune deja deschis că Ucraina ar fi putut evita asta, doar că Zelensky a fost instigat și stimulat de așa-numiții „băieți mari”.
În spatele tuturor acestor declarații există speranța că administrația Trump va fi de acord cu o resetare a relațiilor dintre SUA și Georgia. Acestea se află în prezent la cel mai scăzut nivel, în urma deciziilor Visului Georgian de a reinițializa legea agenților străini și apoi de a suspenda aderarea țării la UE. Administrația Biden a impus sancțiuni împotriva a zeci de oficiali georgieni și a familiilor acestora, precum și personal împotriva oligarhului Bidzina Ivanișvili. În plus, Washingtonul a anunțat încetarea parteneriatului său strategic cu Tbilisi.
După victoria lui Donald Trump în alegeri, propaganda pro-guvernamentală a susținut că noua administrație americană va corecta greșelile trecutului și va înfrânge „statul paralel”.
Cu toate acestea, până acum nu au apărut semne clare că Washingtonul intenționează să-și revizuiască politica față de Tbilisi. În administrația lui Donald Trump nu se spune nimic despre o posibilă anulare a sancțiunilor împotriva oficialilor georgieni sau restabilirea unui parteneriat strategic.
Politicienii și experții din opoziția georgiană cred că Trump repetă narațiunile Kremlinului
În opoziția georgiană, declarațiile președintelui SUA au fost întâmpinate cu critici. Irakli Tsulaia, reprezentant al partidului „Gakharia pentru Georgia”, consideră că Trump a început să facă politica Rusiei în Statele Unite.
Potrivit fostului ministru de externe Nino Kalandadze, este posibil ca liderul de la Casa Albă să nu fie suficient de informat sau să se bazeze doar pe narațiunea rusă.
Și politologul Gia Khukhashvili spune că declarațiile lui Trump repetă tezele propagandiste ale Kremlinului. În opinia expertului, dacă liderul american continuă în aceeași manieră, asta ar putea duce la punerea lui sub acuzare și transformarea sa într-o figură irelevantă.
„De ceva vreme, urmărind declarațiile detestabile ale lui Trump, am avut impresia că este vorba despre o chestiune de tactică politică tipică lui chiar și în timpul primului său mandat: pe de o parte, era în ofensivă pentru a obține o poziție mai bună de negociere, iar pe de altă parte, începea să vorbească despre anumite concesii și compromisuri.
Dar astăzi a mers prea departe. S-a trecut peste orice limită. Ceea ce am auzit de la Trump este retorică pur rusească. Chiar și la nivel de cifre, când a vorbit despre un sprijin de 4% pentru Zelensky și l-a declarat dictator.”
Mai mult, potrivit lui Khukhashvili, atât Trump – care a făcut o serie de declarații extrem de ambigue – cât și Visul Georgian, care a susținut aceste izbucniri, se pot confrunta cu consecințe. În acest context, politologul a atras atenția asupra propunerii autorităților de a reintroduce în Codul Penal articolul despre „trădare”. Având în vedere retorica partidului lui Ivanișvili, articolul se poate întoarce împotriva lor.
„Visul Georgian spune că Ucraina nu ar fi trebuit să se apere, ci ar fi trebuit să se predea Rusiei și să ofere tot ceea ce Rusia a cerut. Asta arată deformarea mentală a guvernului nostru. Ei sunt pregătiți în interior să capituleze în fața Rusiei.
Imaginați-vă, ei vorbesc despre trădare și, în același timp, visează că Trump și Putin vor discuta ceva în cadrul „politicii reale”. Și asta implică o împărțire a lumii în sfere de influență. Trădarea este atunci când acționezi împotriva intereselor țării tale. Având în vedere că Visul Georgian susține în prezent negocierile dintre Trump și Putin, înseamnă că Trump și Putin trebuie să împartă lumea în sfere de influență. Ce credeți, unde va ajunge Georgia în cele din urmă?”
Pe fondul posibilei inițieri a negocierilor dintre Ucraina și Rusia, experții georgieni notează că procesul de negociere poate afecta și Tbilisi. Politologul Gia Khukhashvili crede că „ Georgia va fi afectată direct de ce se va întâmpla cu Ucraina”.
„La urma urmei, destinele noastre sunt de fapt inseparabile. Ambițiile Rusiei vizează restaurarea unei Uniuni Sovietice sau unui Imperiu Rus transformat, modernizat. În acest context, Georgia și Ucraina sunt luate la pachet.
Rusia vorbește efectiv cu Trump nu despre Ucraina, ci despre sferele sale de influență – aceasta este realpolitik. Putin crede că face politică adevărată (deși acesta este un anacronism după standardele secolului XXI) când țările mari le împart pe cele mici pe sfere de influență. Și, desigur, Ucraina și Georgia, ca parte a spațiului post-sovietic, sunt luate la pachet.”
Expertul în politică externă Tornike Sharashenidze nu exclude ca Trump și Putin să ajungă la anumite înțelegeri, conform cărora spațiul post-sovietic, inclusiv Georgia, ar fi recunoscut ca făcând parte din sfera de influență a Moscovei. Cu toate acestea, Sharashenidze consideră că nu există niciun motiv pentru ca americanii să abandoneze Georgia.
„De ce ar renunța Trump pur și simplu la Georgia? Ce i-ar putea oferi Putin lui Trump? Americanii aici au o influență foarte puternică, la care nu sunt pregătiți să renunțe. Cel mai probabil Georgia va ajunge același stat suspendat în care ne-am trezit după războiul din 2008: nu avem garanții de securitate, nu suntem membri NATO”.
Planul Rusiei de a forța SUA și UE să iasă din regiunea Caucazului de Sud
La Moscova se crede că declarațiile lui Trump privind Ucraina se vor traduce în beneficii pentru Visul Georgian. Propagandistul Alexander Dugin, care în ultima vreme a lăudat adesea guvernul de la Tbilisi, a declarat că poporul georgian a „salvat” țara votând pentru actualul guvern la alegerile parlamentare.
Încă o dată, guvernul georgian a fost lăudat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. El a declarat că se bazează pe interese naționale și a propus încă o dată ca Georgia să se alăture formatului de negociere „3+3”. Această platformă ar trebui să unească trei țări din Caucazul de Sud (Georgia, Armenia și Azerbaidjan) și trei puteri regionale (Rusia, Turcia și Iran).
„Faptul că „3+3” funcționează în interesul tuturor participanților este clar. <…> Apropo, acest lucru a stârnit invidie, nu îndoieli, în administrația anterioară a SUA, care a încercat în schimb să promoveze un format ‘3+1’, adică trei țări transcaucaziene și oameni ai fostului președinte american Joe Biden, care i-ar fi condus”, a spus Lavrov.
În același timp, experții georgieni notează că formatul „3+3” este văzut ca un mijloc de a forța țările occidentale, precum UE și SUA, să iasă din Caucazul de Sud. În Tbilisi, unde s-a refuzat în mod constant participarea la activitatea platformei, pentru prima dată aderarea la aceasta nu a fost exclusă. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului Gia Volsky, în această etapă nu există nimic care să trezească interesul Georgiei pentru platformă, dar în opinia sa, poziția viitoare a Georgiei va fi determinată de „procesele care au loc în lume”.