Președintele care înfruntă Visul Georgian

Președintele care înfruntă Visul Georgian
© EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE   |   Președintele georgian Salome Zourabichvili vorbește presei în timpul unei manifestații de sprijin față de aspirațiile UE ale Georgiei la Tbilisi, Georgia, 16 iunie 2022.

Președintele georgian, Salome Zurabișvili, se distanțează din ce în ce mai mult de partidul de guvernământ, Visul Georgian, care a ajutat-o ​​să câștige alegerile. Zurabișvili se opune retoricii din ce în ce mai anti-occidentale a partidului și pare gata să-i arunce mănușa Visului Georgian fondând o nouă mișcare politică care ar aduce Georgia mai aproape de UE.

Diplomata georgiano-franceză devenită critic al lui Saakașvili și apoi președinte cu ajutorul Visului Georgian

Salome Zurabișvili a fost aleasă al 5-lea președinte al Georgiei în noiembrie 2018, cu 59,52% din voturi. Mulți au numit victoria ei istorică, având în vedere că a fost prima femeie care a candidat la președinția Georgiei și a și câștigat.  În campania sa electorală, Zurabișvili, care subliniază în mod repetat originea sa europeană, a promis că va ajuta Georgia să se integreze în NATO și UE și să „unească societatea georgiană”.

Zurabișvili provine dintr-o cunoscută familie georgiană, s-a născut în Franța într-o familie de emigranți politici și a lucrat ca diplomată în Ministerul francez de externe timp de aproximativ 30 de ani. A venit în Georgia în 2003 ca ​​ambasadoare al Franței la Tbilisi, iar un an mai târziu a devenit ministrul de externe al Georgiei, funcție pe care a ocupat-o până în 2005, când noul președinte al țării, Mikheil Saakașvili, a concediat-o.

Zurabișvili a revenit în politică în 2016, când a fost candidată independentă la alegerile parlamentare. Deși Zurabișvili nu a fost afiliată oficial Visului Georgian, partidul de guvernământ a susținut-o pe deplin și nu i s-a opus în regiunea Mtatsminda, deschizând astfel calea pentru intrarea sa în parlament. Este de remarcat faptul că, în calitate de deputat independent, ea nu a manifestat o rezistență serioasă față de politicile și inițiativele partidului de guvernământ.

Ca ministru de externe, Zurabișvili a negociat cu succes retragerea bazelor rusești de pe teritoriul georgian, o realizare pe care mulți o consideră cea mai importantă. În ciuda acestui fapt, când s-a întors în politică a trebuit să se confrunte cu un val de acuzații cu privire la opinii de-ale sale catalogate drept pro-ruse, și asta din cauza declarațiilor pe care le-a făcut despre războiul din august 2008. Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, ea spusese că Rusia a început un război împotriva Georgiei în urmă cu o sută de ani, dar Georgia s-a lăsat atrasă într-o provocare rusească, care a dus la o nouă rundă de conflicte. Ea a explicat ulterior că Rusia a acționat ca agresor în 2008, dar a spus că Saakașvili și anturajul său au jucat cartea Moscovei, răspunzând militar provocării ruse. Rusia a folosit acest lucru ca pretext pentru a începe un război împotriva Georgiei.

„A fost o crimă uriașă împotriva poporului și statului georgian comisă de către Saakașvili și Mișcarea Națională și este datoria noastră civică să ne amintim acest lucru”, a scris ea. Asta a oglindit punctul de vedere exprimat de Visul Georgian de guvernământ, și anume că Rusia a fost agresorul și inițiatorul războiului din 2008, dar dacă nu ar fi fost abordarea aventuroasă a guvernului Saakașvili, Moscova nu ar fi reușit.

Victoria lui Zurabișvili la alegerile prezidențiale nu a fost o surpriză pentru cei mai mulți: campania ei electorală a costat 7 milioane ₾ (2,6 milioane de dolari), aproape de trei ori mai mult decât cea a rivalului său, Grigol Vașadze.

Din punct de vedere tehnic, candidatura ei a fost independentă, în condițiile în care buletinele de vot nu indicau că este membră a Visului Georgian. De fapt, Visul Georgian a făcut la fel de multe eforturi pentru a o ajuta să câștige cât a făcut pentru propriii candidați. În august 2018, Visul Georgian a anunțat că nu își va desemna un candidat la președinție, ci o va sprijini pe Salome Zurabișvili. Decizia a fost explicată prin nevoia ca Georgia sa aibă președinte imparțial, care să fie dincolo de orice conflicte de partid.

„Dacă va câștiga candidatul partidului, președintelui îi va fi dificil să-și mențină neutralitatea politică și să-și îndeplinească în mod corespunzător funcțiile care îi sunt atribuite prin Constituție. Este și mai de nedorit să existe un candidat la președinție din partea partidului Visul Georgian, având în vedere că partidul are o majoritate covârșitoare în administrația centrală și locală”, a declarat Irakli Kobakhidze, președintele parlamentului georgian la acea vreme și, în prezent, președintele Visului Georgian.

În septembrie 2018 Kobakhidze le-a cerut georgienilor să voteze pentru Salome Zurabișvili. El a anunțat că Visul Georgian îi susține candidatura, spunând că ea provine dintr-o familie georgiană remarcabilă, [...] are o experiență diplomatică unică [...] și la un moment dat, în opoziție, a luptat pentru dreptate împotriva regimului Saakașvili”.

Partidul de guvernământ a participat la campania electorală a lui Zurabișvili. Membri ai partidului, inclusiv primarul orașului Tbilisi, Kakha Kaladze, prim-ministrul de atunci Mamuka Bakhtadze și chiar președintele Visului Georgian, Bidzina Ivanișvili, au făcut un videoclip în care o  susțineau pe Zurabișvili, iar reprezentanții Visului Georgian au apărut chiar și pe bannerele electorale ale lui Zurabișvili, iar asta a ridicat din nou întrebări cu privire la independența ei.

Președintele și Visul Georgian au început să se îndepărteze când acesta din urmă a încălcat un acord mediat de UE

A fost nevoie de trei ani de la preluarea președinției pentru ca Zurabișvili să ia o poziție publică împotriva Visului Georgian. A făcut acest lucru  după ce partidul de guvernământ s-a retras, la sfârșitul lunii iulie 2021, din acordul Charles Michel, creat cu medierea președintelui Consiliului European pentru a pune capăt confruntării de luni de zile dintre autorități și opoziție. Zurabișvili a avut un discurs în care a declarat că țara se află din nou la o răscruce între Occident și cei ale căror interese includ înstrăinarea Georgiei de valorile europene. Președintele nu a numit Rusia, dar era evident că vorbea despre vecinul de la nord al Georgiei.

Salome Zurabișvili a criticat partidul de guvernământ și în vara anului 2022, când Georgia nu a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În cadrul briefing-ului său, președintele a spus că autoritățile georgiene „au eșuat în a servi cauza” integrării europene și a spus că politicile lor pun țara în pericol de izolare. Ea a enumerat, de asemenea, pașii guvernului care au avut un impact negativ asupra procesului de integrare europeană a Georgiei. Printre aceștia, respingerea documentului Charles Michel și respingerea demonstrativă a împrumutului macrofinanciar al UE, în valoare de 75 de milioane de euro.

În plus, Zurabișvili a numit subiectul „al doilea front împotriva Rusiei”, ridicat de Visul Georgian, o ficțiune, menționând că nu au existat apeluri din partea SUA sau Europa pentru a deschide un al doilea front.

Ca răspuns la aceasta, președintele partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze, a declarat:

„Președintele Georgiei a spus că subiectul celui de-al doilea front este o ficțiune. Dorim să-i reamintim lui Salome Zurabișvili că 20% din teritoriul Georgiei este ocupat, și nu NATO, ci armata rusă este situată la 40 de kilometri de Tbilisi. Dacă am impune sancțiuni împotriva Rusiei și am trimite un avion cu voluntari în Ucraina, rezultatul ar fi exact un al doilea front. Salome Zurabișvili poate pune întrebarea cine a cerut să se facă acești pași. Nu spunem nimic despre retorica opoziției radicale, canalele lor TV, ONG-urile și partenerii străini care au căutat să modeleze această opinie. Am dori să-i spunem lui Salome Zurabișvili că, dacă cineva dorește să deschidă un al doilea front în Georgia, nu i se va raporta ei asta pentru că, din fericire, conform Constituției Georgiei, președintele nu are pârghiile necesare să deschidă un al doilea front”.

Protestele de masă care au adâncit ruptura dintre Salome Zurabișvili și Visul Georgian

În timpul protestelor în masă din martie 2023 împotriva unei legi de inspirație rusă privind agenții străini, președintele Salome Zurabișvili s-a adresat națiunii, exprimând sprijinul față de protestatari și amenințând cu veto împotriva proiectului de lege:

„Facem un apel către dumneavoastră, care vă aflați în această seară pe Bulevardul Rustaveli, așa cum am fost și eu în repetate rânduri. Sunt în New York, în spatele meu este Statuia Libertății. Acesta este un simbol pentru ceea ce Georgia a luptat întotdeauna, [iar eu] sunt alături de voi, pentru că astăzi reprezentați o țară liberă, Georgia, care își vede viitorul în Europa și nu va permite nimănui să îi răpească acest viitor. Acest viitor este al urmașilor noștri, acest viitor este ceea ce strămoșii noștri au pregătit, ceea ce am pregătit noi. Nimeni nu are dreptul să vă răpească viitorul, nimeni nu are dreptul să întindă capcane.

Acest proiect de lege, de care nimeni nu avea nevoie, care a apărut din neant, dacă nu cumva dictat de Moscova, această lege ar trebui desființată [...] Încă din prima zi, am spus că mă voi folosi de dreptul de veto. Voi spune nu. Nu mă interesează să fie luată în considerare, nu mă interesează conformitatea sa cu vechea lege americană, care, după cum știm foarte bine, servește unor cu totul alte scopuri. Mă interesează doar viitorul Georgiei, Constituția, al cărei garant sunt. Se spune că toate instituțiile statului, și în primul rând eu, dar și guvernul, autoritățile, sunt obligate să facă totul pentru ca Georgia să se regăsească în Europa.

Toți cei care susțin această lege astăzi, toți cei care au votat-o ​​astăzi încalcă Constituția, toți ne îndepărtează de Europa”, a spus președintele.

Înstrăinarea dintre partidul de guvernământ și președintele Salome Zurabișvili a culminat cu discursul ei anual în Parlament, la 31 martie 2023. Șeful statului a acuzat autoritățile că au schimbat cursul extern, amintind că, conform Constituției, acestea sunt obligate să ia toate măsurile pentru a asigura integrarea euro-atlantică deplină a Georgiei.

Președintele și-a început discursul exprimând solidaritatea cu Ucraina și cum se comemora un an de la tragedia de la Bucha, a onorat memoria celor decedați cu un minut de reculegere. Apoi ea s-a adresat majorității de guvernământ:

„În loc să se consolideze instituțiile statului ca piatră de temelie a democrației în țară, sistemul de partid unic și influența acestuia sunt întărite. Legile adoptate în modul accelerat nu servesc la întărirea democrației în țară sau a bunăstării cetățenilor, ci la întărirea și prelungirea puterii”. Zurabișvili a mai spus că reforma sistemului judiciar, esențială pentru integrarea în UE, „a ajuns într-o fundătură”, a denunțat influența tot mai mare a partidului de guvernământ asupra guvernului și Parlamentului și a afirmat că „partidul a devenit un spațiu decizional”.  De asemenea, ea a acuzat Visul Georgian că nu a obținut pentru Georgia statutul oficial de țară candidată la UE atunci când Ucraina și Republica Moldova l-au obținut.

După discursul lui Zurabișvili în parlament, dezamăgiți de președinte, membrii Visului Georgian s-au scuzat față de alegători pentru că le-au cerut sprijinul pentru candidatura lui Zurabișvili la alegerile prezidențiale din 2018.

„În raportul parlamentar al președintelui Georgiei au fost făcute multe declarații de neînțeles”, potrivit lui Irakli Kobakhidze.

„Este îngrijorător când președintele țării spune că anul trecut Georgia nu merita statutul de candidat, având în vedere că UE însăși a recunoscut că refuzul a fost nedrept. Când președintele spune că Georgia nu va merita statutul nici în acest an, ceea ce provoacă și îngrijorare. Aceasta nu este poziția unei persoane care ar trebui să aibă grijă de interesele de stat ale țării sale”, a spus Kobakhidze.

Kobakhidze a comentat, de asemenea, declarația președintelui conform căreia „Tbilisi și Moscova vorbesc aceeași limbă despre al doilea front”. Politicianul a sfătuit-o pe Zurabișvili să-și amintească propriile cuvinte despre începutul războiului din 2008.

„În ceea ce privește un alt subiect, se presupune că al doilea front este o conspirație. Aș dori să reamintesc doamnei Președinte declarațiile sale referitoare la războiul din 2008, pentru că a vorbit despre acest război, despre începutul lui. A fost o conspirație sau ce? Poate că își va aminti propriile declarații și apoi va vorbi despre conspirații privind al doilea front. Aceasta este cererea mea către președinte”, a spus Kobakhidze.

Potrivit președintelui Visului Georgian, discursul lui Zurabișvili demonstrează că s-a alăturat campaniei împotriva statutului de candidat al Georgiei la aderarea la UE.

Cu toate acestea, mulți experți subliniază că președintele Salome Zurabișvili începe să joace un joc din ce în ce mai independent. Presa a mai relatat că șeful statului are întâlniri cu femei deputat, intenționând să creeze o nouă forță politică pro-europeană.

Ar putea această mișcare politică nouă, emergentă, să pună capăt lungii perioade de putere a Visului Georgian – și să aducă Georgia încă o dată pe o cale fermă de integrare europeană?

Timp citire: 11 min