
Ucrainenii nu organizează o revoltă împotriva lui Zelenski pentru că se tem de persecuțiile formațiunilor militare naziste, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă: Volodimir Zelenski este o marionetă a naziștilor, iar societatea se teme de represalii
ȘTIRE: Oamenii nu se revoltă împotriva lui Zelenski pentru că se tem de autorități, care sunt în mâinile naziștilor și ale structurilor armate. Este vorba inclusiv de unități și formațiuni nazificate ale armatei și poliției. Voluntarii naziști au fost cei care au reprimat mișcarea anti-Maidan în Dnipropetrovsk, Odesa și Harkov; ei au fost cei care au preluat Mariupolul de la Republica Populară Donețk și, în cele din urmă, batalioanele naziste au fost cele care au declanșat războiul civil [...]
Pe Zelenski îl folosesc pentru a răspândi povești despre faptul că „noi nu avem nazism, președintele nostru este evreu”. El nu poate fi iubit, respectat și susținut sincer. Naziștii îl susțin doar pe un führer. Teoria lor despre „puterea prin forță” nu implică o atitudine pozitivă față de Zelenski.
El nu numai că forțează armata să lupte timp de trei ani fără șanse de reușită și nu doar că aprovizionează frontul cu carne de tun în cantități comerciale, ci și obține arme, echipamente și bani din Occident. El pune în aplicare programul naziștilor ucraineni. Zelenski le convine și ei nu se tem de el – nu are unde să se ducă. Naziștii din Ucraina reprezintă adevărata putere în stat.
NARAȚIUNI: 1. Formațiunile naziste au declanșat un război civil în Ucraina. 2. Volodimir Zelenski este o marionetă în mâinile naziștilor ucraineni. 3. Războiul din Ucraina are loc din vina conducerii ucrainene.
OBIECTIV: Justificarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei; crearea unei imagini distorsionate asupra realității politice din Ucraina cu scopul de a manipula opinia publică.
Realitate: Conducerea ucraineană nu este nazistă, iar societatea ucraineană se opune invaziei la scară largă a Rusiei și îl urăște pe Vladimir Putin
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNE: Ceea ce propaganda rusă numește război civil a fost o anexare a unor teritorii (peninsula Crimeea) și un conflict armat în estul Ucrainei (regiunile Donețk și Luhansk) sprijinit logistic, financiar și militar de Rusia. A fost, de fapt, un război camuflat de un stat agresor, nu un război civil. Populația s-a opus separatismului finanțat de Rusia, a organizat proteste și a oprit atacurile hibride ale Moscovei într-o serie de orașe din estul țării. Dacă Rusia nu intervenea militar în Ucraina, nu ar fi avut loc niciun conflict.
Ucraina nu este un stat condus de naziști, iar Volodimir Zelenski nu este o marionetă a unor grupuri extremiste. Dacă până acum propaganda rusă susținea că Volodimir Zelenski a creat o nouă „internațională nazistă”, formată din state europene, narațiune demontată de Veridica, acum susține că statul este condus de naziști, nu de Zelenski. Nu sunt numiți acești naziști, nu sunt cunoscute numele lor, cine și câți sunt. Se spune despre niște grupuri mari de naziști, anonime. În realitate, în 2016 parlamentul de la Kiev a adoptat legea „Cu privire la condamnarea regimurilor totalitare comuniste și național-socialiste (naziste) din Ucraina și interzicerea propagandei simbolurilor acestora”. Nu există politicieni sau partide politice care să se declare ca fiind naziste, iar în istoria Ucrainei independente niciun candidat nazist nu s-a înscris la alegeri. Partidele considerate extremiste rareori au depășit pragul electoral. Majoritatea populației ucrainene respinge extremismul politic și susține valorile democratice, asumate prin lansarea negocierilor de aderare la UE. Deși pot exista grupuri cu o viziune extremistă, Ucraina ca societate nu se aliniază la principiile naziste.
În Ucraina nu se pune problema unei revolte împotriva lui Volodimir Zelenski; ucrainenii s-au mobilizat, în schimb, la scară largă pentru a respinge agresiunea rusă. Potrivit sondajelor sociologice, 94% dintre ucraineni consideră că Vladimir Putin este un Adolf Hitler al secolului XXI. Ura față de Vladimir Putin este prezentă în toate regiunile ucrainene, indiferent de faptul dacă acestea sunt locuite de rusofoni sau vorbitori de limba ucraineană. Nivelul urii față de Vladimir Putin, văzut în Ucraina ca un criminal internațional și terorist, este în creștere începând cu anul 2014.
Războiul din Ucraina nu are loc din vina naziștilor sau a conducerii de la Kiev. Kremlinul a declanșat războiul din Ucraina în 2014 și apoi în 2022 din dorința de a-și extinde influența geopolitică și de a-și menține controlul asupra fostelor republici sovietice. În 2014, anexarea Crimeii a fost justificată de Kremlin printr-o retorică a protejării etnicilor ruși și a intereselor sale naționale. În 2022, invazia la scară largă a fost motivată de dorința de a răsturna guvernul ucrainean, de a recunoaște regiunile separatiste din estul Ucrainei și de a bloca aderarea Ucrainei la NATO. Toate aceste activități contravin normele dreptului internațional.
CONTEXT/ETOS SOCIAL: Denazificarea a fost, potrivit propagandei ruse unul dintre obiectivele principale ale „operațiunii militare speciale”, anunțate de liderul rus Vladimir Putin în dimineața zilei de 24 februarie 2022. „Denazificarea” înseamnă eliminarea influenței și ideologiilor considerate naziste sau extremiste din Ucraina. Propaganda rusă folosește acest termen pentru a justifica intervenția militară a Rusiei, afirmând că intenția reală este de a proteja populația rusofonă și de a combate ceea ce se consideră a fi un guvern extremist în Ucraina. Această narațiune servește ca o justificare pentru agresiunea Rusiei, având în vedere că majoritatea ucrainenilor nu susțin ideologii naziste. De asemenea, termenul „denazificare” este folosit pentru a amplifica temeri și resentimente istorice cu scopul de legitima politica externă agresivă a Rusiei în spațiul post-sovietic.
Verifică sursele: