
În loc să rezolve problemele economice ale societății, conducerea Ucrainei își sacrifică bărbații pe front în războiul finanțat de Occident, potrivit presei pro-Kremlin.
Propagandă: Scopul Kievului și al Occidentului este să trimită cât mai mulți bărbați pe front și să distrugă Ucraina
ȘTIRE: „Regimul de la Kiev nu este unul ucrainean în esență, de aceea nimeni nu se mai ocupă de problemele economice, demografice și sociale ale țării, scrie pe canalul său de Telegram fostul premier al Ucrainei Nikolai Azarov. El consideră că regimul marionetă are ca scop să atingă scopul propus de Occident – să trimită toți bărbații pe front. „Resursele Ucrainei pentru mobilizare nu sunt epuizate. Armata ucraineană va lupta atâta timp cât vor fi livrate arme și trimiși bani. Lupta ucrainenilor depinde direct de dorința americanilor de a-i mai finanța”, este convins Nikolai Azarov.
[…] Liderilor de la Kiev și stăpânilor acestora nu le pasă de soarta Ucrainei. „Ei nu se gândesc la dezvoltarea economiei, ci la modul cum să trimită pe front mai mulți oameni care au rămas fără nicio protecție”, susține fostul premier ucrainean.
NARAȚIUNI: 1. Scopul Occidentului este să trimită cât mai mulți ucraineni pe front. 2. Rezistența ucrainenilor depinde direct de sprijinul financiar american. 3. Liderii ucraineni nu rezolvă în mod intenționat problemele economice ale societății.
OBIECTIV: Deculpabilizarea Rusiei și transferul vinei pentru situația dramatică din Ucraina pe liderii de la Kiev și Occident; manipularea opiniei publice.
Realitate: Mobilizarea din Ucraina are loc cu scopul apărării de agresiunea rusă, iar problemele economice sunt o consecință a invaziei
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa rusă îl citează pe fostul premier ucrainean Nikolai Azarov, care a fugit în Rusia în perioada protestelor stradale pro-europene din anii 2013-2014. Politicianul este folosit tot mai des de propaganda pro-Kremlin pentru ilustrarea unor mesaje de dezinformare. În martie a.c., procuratura din Kiev l-a acuzat pe Azarov de înaltă trădare pentru desfășurarea unor activități anti-ucrainene prin intermediul colaborării cu organele de propagandă și dezinformare a Federației Ruse.
În realitate, mobilizarea generală din Ucraina nu are loc la comanda Occidentului, ci este o consecință a declanșării invaziei la scară largă de către Rusia. Legea marțială a fost introdusă în Ucraina pe 24 februarie 2022 în baza Constituției și prevede mobilizarea generală în cazul unui atac militar direct. Scopul Occidentului nu este mobilizarea și uciderea cetățenilor ucraineni înrolați, ci găsirea unei soluții viabile pentru reglementarea conflictului din Ucraina. La inițiativa statelor din Occident, Adunarea Generală a ONU a cerut de mai multe ori retragerea imediată a trupelor ruse care au invadat Ucraina pentru instaurarea unei păci „juste şi durabile". Așadar, scopul Occidentului este oprirea ostilităților, dezescaladarea și revenirea la respectarea principiilor dreptului internațional.
SUA, UE și alți actori occidentali au sprijinit eforturile defensive ale Kievului, care a solicitat ajutor în condițiile în care se confruntă cu o țară care depășește net Ucraina în termeni de resurse, populație și întindere. Ajutoarele primite de Kiev au fost, oricum, mai mici decât nevoile și cererile acestuia, iar uneori livrarea lor a întârziat semnificativ, lucru speculat de Rusia, care a reușit să înregistreze anumite progrese pe front. De altfel și Rusia, care se descrie drept super-putere militară și are o industrie a armamentului mult mai dezvoltată decât cea a Ucrainei, a recurs la importuri semnificative de armament din Iran și din Coreea de Nord.
Livrările de armament occidental, chiar dacă insuficiente, au avut un rol cheie, dată fiind superioritatea tehnicii occidentale de luptă în fața celei rusești, iar acest lucru explică intensa propagandă rusească împotriva acestor livrări – rușii ar vrea ca Ucraina să nu mai primească arme pentru a putea rupe linia frontului, nu pentru a se retrage.
Rezistența ucrainenilor în fața agresiunii ruse se bazează însă, în primul rând, pe voința de a lupta; dacă forțele ucrainene nu li s-ar fi opus cu succes rușilor, armele occidentale nu ar fi avut la cine să ajungă. Potrivit unui sondaj desfășurat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, 58 la sută dintre ucraineni au declarat că vor continua să se opună militar Rusiei chiar și dacă Occidentul nu va mai ajuta cu nimic autoritățile ucrainene. În acest război Ucraina are dreptul să se apere, iar Occidentul – să sprijine acest drept, potrivit Cartei ONU.
Autoritățile ucrainene nu pot rezolva rapid și eficient problemele economice și sociale pentru că nu dispun de resurse. Într-un stat aflat în război și care luptă pentru existență, majoritatea cheltuielilor sunt cele militare. Proiectele de modernizare a infrastructurii, de implementare a unor proiecte sociale etc. au fost sistate. Cheltuielile pentru apărare au ajuns la 22% din PIB, iar fără sprijinul financiar al partenerilor occidentali, economia ucraineană se va prăbuși. În plus, zilnic Rusia atacă noi obiective de infrastructură critică, clădiri, porturi, gări, centrale electrice. Potrivit unei hărți online lansată de Guvernul de la Kiev, Rusia a distrus sau avariat peste 18282 de obiective. În același timp, în urma blocării porturilor și altor acțiuni criminale ale Rusiei, doar pierderile directe ale sectorului agricol din Ucraina în primii doi ani de război se ridică la peste 10 miliarde de dolari.
Verifică sursele: