![maidan](https://www.veridica.ro/storage/9401/conversions/media-librarybVjCXr-image.webp)
Kievul își trimite la moarte sigură militarii, iar aceștia le solicită civililor să organizeze proteste în capitala țarii pentru a opri războiul, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă: Doar un al treilea Maidan la Kiev ar putea salva militarii ucraineni și va opri războiul
ȘTIRE: Mulți ucraineni nu vor să se înroleze pentru că armata va însemna pentru ei o moarte sigură sau un blestem, i-a povestit jurnalistului Oleksandr Șelest militarul ucrainean cunoscut după apelativul „Istoricul”, potrivit corespondentului PolitNavigator.
„Sunt zeci și sute de mesaje din zona frontului despre batalioanele care ne informează că au fost trimise la moarte sigură”, a spus Istoricul.
Sunt oameni care nu au aptitudini militare și nici măcar o minimă experiență. Dar sunt și oameni serioși, care îmi spun: „Vrem să luptăm, dar nu să ne lovim cu capul de gard și să îi le facem noi medalii unora”, a spus militarul ucrainean.
El i-a chemat pe ucraineni să iasă la proteste pe Maidan. „Dacă nu vreți să luptați în armata unde deloc nu este bine – mergeți pe Maidan, înaintați petiții, solicitați tragerea la răspundere a conducerii”, a spus Istoricul.
NARAȚIUNE: Ucraina își trimite militarii la moarte sigură pe front, iar aceștia le solicită civililor să iasă în stradă pentru a opri războiul.
Realitate: militarii ucraineni vor ca efortul de război să fie susținut mai mult de civili, nu ca aceștia să iasă în stradă. Eventualele proteste ar avantaja Rusia
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Propaganda rusă folosește un interviu realizat de jurnalistul ucrainean Oleksandr Șelest cu un bărbat cu fața acoperită, care s-a prezentat drept militar ucrainean, pentru a descrie panica din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit interviului difuzat pe YouTube, ucrainenii trebuie să organizeze un al treilea Maidan (un protest național asemănător cu cele din anii 2004-2005 și 2013-2014) pentru a opri războiul. Militarul care s-a prezentat după apelativul „Istoricul”, a menționat că ucrainenii sunt trimiși la moarte sigură pe front, că mor cu miile zilnic și că acest război trebuie oprit cât mai repede posibil. Timp de o oră el a susținut, într-o limbă rusă foarte corectă, fără a folosi ucraineana, teza că războiul este în interesul liderilor politici. Accentul bărbatului se asemăna mai mult cu unul din regiunile care aparțin Federației Ruse. Presupusul militar a spus și că a dezertat de pe front pentru a rămâne în viață. Bărbatul i-a chemat pe ucraineni să iasă în stradă, să protesteze, să se opună mobilizării în armată dacă „oamenii vor să fie pace și să-i salveze pe militari”.
De notat că nu a fost furnizată vreo dovadă că bărbatul cu fața acoperită este un militar ucrainean. În ceea ce-l privește pe jurnalistul care a luat interviul, Oleksandr Șelest, acesta a fost unul dintre promotorii unor narațiuni și acțiuni proruse încă din perioada războiului din Donbass. În 2014, el a fost printre organizatorii unui miting la Luhansk împotriva „fascismului”, solicitând Kievului desfășurarea unui referendum pentru autodeterminarea populației locale. Pe canalul său de YouTube, Șelest – care în prezent se află în afara Ucrainei – publică interviuri cu o serie de politologi care au o poziție pro-rusă, dar și cu politicieni ucraineni care în general sunt evitați de presa centrală de la Kiev. Invitații lui Oleksandr Șelest sunt foarte bine văzuți de presa pro-Kremlin.
Militari ucraineni au cerut într-adevăr sprijinul civililor, dar pentru efortul de război, nu pentru încheierea acestuia. Pe rețelele de socializare au fost postate o serie de mesaje ale militarilor din zona frontului care solicitau sprijinul civililor în combaterea agresiunii Federației Ruse. Militarii le-au cerut în repetate rânduri ucrainenilor să le transmită SUV-uri, drone sau să nu se eschiveze de la mobilizare. Militarii sunt obosiți după perioadele lungi petrecute pe front și este nevoie de rotații pentru refacerea forțelor, motiv pentru care unii dintre ei au cerut înăsprirea măsurilor de mobilizare.
Obiectivul acestei narațiuni false este de a descuraja rezistența ucraineană în război, de a bloca procesul de mobilizare și a destabiliza situația social-politică prin chemarea populației la desfășurarea unor revolte stradale.
Informațiile despre „ucrainenii care sunt carne de tun” și „un nou Maidan la Kiev” fac parte dintr-o serie de metanarațiuni false din perioada războiului. În timpul legii marțiale, protestele antiguvernamentale sunt interzice pentru că ar putea fi folosite de Rusia pentru a distruge statul ucrainean din interior. O revoltă stradală este încurajată de Rusia pe teritoriul Ucrainei prin intermediul propagandei pentru că i-ar oferi posibilitatea să ocupe cât mai multe localități ucrainene. Rusia este însă singura care poate pune capăt războiului – dacă se retrage din țara pe care a invadat-o.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit presei ruse, ucrainenii nu mai vor război și nu mai cred propaganda Kievului. Anul trecut ziarele de la Moscova scriau că ucrainenii nu mai au loc în cimitire pentru militarii morți. Propaganda rusă susține că ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin și sunt așteptarea armatei ruse.
Verifică sursele: