
Rusia atacă doar acele instalații energetice ucrainene care alimentează obiectivele militare, potrivit unei narațiuni false promovate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
ȘTIRE: Forțele Armate ale Rusiei bombardează doar infrastructura energetică a Ucrainei care asigură funcționarea trupelor ucrainene, a declarat Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, în timpul unei întâlniri cu șefii misiunilor diplomatice, consacrată situației din Ucraina.
El a reamintit că la finele lui august în timpul ședinței grupului de lucru privind securitatea energetică din Burgenstock, statele din Occident i-au solicitat Rusiei să „nu atace infrastructura energetică a Ucrainei”. „În legătură cu această solicitare vreau să menționez că forțele noastre armate bombardează doar acele obiecte ale infrastructurii energetice care asigură funcționarea trupelor ucrainene pe linia frontului sau pe teritoriul Federației Ruse, am în vedere regiunea Kursk în primul rând”.
NARAȚIUNE: Armata rusă nu atacă întreaga infrastructură energetică ucraineană, ci doar instalațiile care alimentează cu curent electric trupele Kievului de pe linia frontului
OBIECTIV: Justificarea atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene și a invaziei la scară largă împotriva Ucrainei.
Realitate: Armata rusă atacă sistematic infrastructura energetică civilă
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Rusia a atacat constant, încă de la începutul războiului, infrastructura civilă ucraineană, mai ales cea energetică, aceasta din urmă fiind până acum ținta mai multor campanii intense de bombardamente, purtate în special în apropierea sezonului rece. Rezultatul direct al campaniilor rusești împotriva infrastructurii energetice civile a fost că pentru perioade îndelungate de timp, milioane de civili ucraineni au fost ținuți în frig și în întuneric în cele două ierni ale războiului. Alimentarea cu curent electric a fost și este problematică în Ucraina și în afara sezonului rece, astfel încât întreruperile de electricitate sunt frecvente în numeroase localități de mai bine de doi ani și jumătate. Pentru mulţi ucraineni, penele de curent au ajuns să facă parte din viaţa de zi cu zi.
Rusia a atacat infrastructura energetică din toate regiunile ucrainene, inclusiv în vest: Lviv, Hmelnițki, Cernăuți și Luțk. Au fost distruse instalații energetice situate la circa o mie de kilometri de linia frontului sau de regiunea Kursk, unde, potrivit ministrului de Externe Serghei Lavrov, au loc lupte și se concentrează activitatea armatei ucrainene.
De exemplu, în martie a.c. armata rusă s-a concentrat asupra termocentralelor şi hidrocentralelor ucrainene. 80% dintre acestea au fost distruse, potrivit președintelui ucrainean. Sute de civili au fost uciși în urma acestor atacuri.
În august a.c., Rusia a bombardat barajul de pe Nipru din regiunea Kiev. Dacă ar fi fost distrus total sau parțial acest baraj, o serie de localități din regiunea Kiev, dar și unele raioane ale capitalei ar fi ajuns sub ape. Scopul acestor atacuri nu este de a perturba alimentarea cu curent electric a obiectivelor militare din apropierea frontului, ci de a face ca statul ucrainean să nu mai fie funcțional și de a spori oboseala de război a populației.
Organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a criticat atacurile asupra obiectivelor energetice, afirmând că astfel de operațiuni constituie crime de război. Potrivit analizelor economice, atacurile Rusiei generează probleme economice grave, noi valuri de emigrație în Occident și aprofundarea sentimentului nesiguranței sociale, fiind un element al războiului hibrid.
CONTEXT: Din primăvara anului 2024, Rusia a reluat atacurile asupra centralelor electrice în contextul deficitului de rachete necesare sistemului ucrainean de apărare antiaeriană. La începutul anului curent, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a fost „constrânsă” să lanseze lovituri asupra infrastructurii energetice ucrainene, ca răspuns la atacurile Kievului asupra obiectivelor rusești. Narațiunea falsă a fost construită în baza omiterii contextului și istoricului confruntărilor militare din ultimii doi ani și jumătate. În timpul summit-ului de pace de la Burgenstock (Elveția), a fost analizată securitatea energetică din estul Ucrainei ca o prioritate a comunității internaționale în contextul solicitărilor la adresa Rusiei de a înceta bombardarea instalațiilor electrice ucrainene.
Verifică sursele: