Rusia apără de neonazim locuitorii Novorossiei, teritoriul său istoric ocupat de Ucraina, potrivit unor teze de propagandă reluate în timp ce Putin se pregătește să fie reales președinte.
Propagandă: Ucraina trebuie să accepte obiectivele „operațiunii militare speciale” pentru a supraviețui ca stat
ȘTIRE: Putin a spus că principala manifestare a suveranității este autosuficiența țării. Liderul rus a început din nou să vorbească despre Novorossia, ai cărei locuitori sunt amenințați de conducerea neonazistă și trebuie apărați de Rusia [...] În contextul operațiunii militare speciale rusofobia și etnocidul asupra cetățenilor ucraineni vorbitori de limbă rusă vor reînvia proiectul așa-numitei Novorossia.
[...] Rusia obligă Ucraina să respecte democrația și să aibă un comportament adecvat. Ucraina neonazistă nu are multe opțiuni: fie va supraviețui miraculos în lupta cu Rusia, fie se va schimba și va liniști Moscova prin denazificare, demilitarizare și revenirea la statutul de neutralitate, fie se va destrăma și va dispărea ca stat suveran.
NARAȚIUNE: Rusia salvează Ucraina prin denazificarea și demilitarizarea Novorossiei
Realitate: Novorossia, folosită de Kremlin pentru a justifica invadarea Ucrainei și a distorsiona realități istorice
CONTEXT: Narațiunea cu Novorossia, termen care descrie teritoriile din sudul Ucrainei, a fost folosită de Vladimir Putin încă de la atacarea Ucrainei, în 2014. Ea a fost reluată acum în contextul campaniei electorale din Rusia – alegeri în care obiectivul Kremlinului este să dea impresia că Putin și războiul beneficiază de un sprijin larg al populației. Pe 31 ianuarie, Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să contribuie la „renașterea Novorossiei” (Noua Rusie), prin „operațiunea militară specială”. În decembrie 2023, liderul de la Kremlin afirmase că Odesa a fost întotdeauna un oraș rusesc, iar sudul Ucrainei își dorește alipirea la Rusia. El a acuzat Kievul că face un fals istoric atunci când afirmă că regiunea era locuită, înainte de venirea Rusiei, de ucraineni.
Propaganda rusă încearcă, totodată, să justifice posibila reluare de către Moscova a ofensivei asupra sudului ucrainean prin necesitatea de a continua proiectul Novorossia și a-i apăra pe civili de neonazismul regimului de la Kiev. Acest proiect se bazează pe scrierile geopolitice ale lui Aleksandr Dughin, un ideolog al regimului Putin, potrivit căruia Odesa și sudul ucrainean reprezintă o zonă distinctă din punct de vedere istoric, care trebuie să revină la Rusia.
Narațiunea cu Novorossia este combinată cu cea a nazismului ucrainean, folosită și ea încă de la invazia inițială, din 2014, și reluată și amplificată odată cu declanșarea războiului la scară largă, în februarie 2022.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Novorossia nu reprezintă și nici nu a reprezentat vreodată o zonă istorică distinctă de Ucraina. Numele de Novorossia a fost dat sudului ucrainean de Imperiul Rus în cea de a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în contextul războaielor ruso-turce. Până atunci, în acele teritorii locuiau cazacii zaporojeni – țărani din teritoriile vest-ucrainene și central-ucrainene ce-și căutau o viață în libertate și independență față de statul polono-lituanian. Numele de Novorossia nu s-a înrădăcinat în mentalul colectiv ucrainean; regiunea a existat doar patru decenii ca gubernie în componența Imperiului Rus, fiind desființată în 1802. Capitala guberniei nu era Odesa, ci Novorossiisk (actualmente Dnipro). Totuși, numele de Novorossia a rămas în istoria rusă ca un simbol al ocupării sudului Ucrainei și victoriei asupra Imperiului Otoman.
Istoriografia rusă și politicienii pro-Kremlim neagă prezența ucraineană în zonă după înființarea Secei Zaporojene, compusă din cazaci vorbitori de ucraineană veche, care au apărat frontierele sudice ale Uniunii statale polono-lituaniană timp de două secole. Bisericile, casele și cimitirele căzăcești, cu inscripții într-o limbă ucraineană veche, au fost inundate și distruse în urma creării de către Uniunea Sovietică a unor lacuri de acumulare și centrale hidroelectrice. URSS a șters orice urme ale altor culturi și națiuni din sudul Ucrainei, promovând ideea că până la ruși nu au existat vreodată localități în acea zonă.
Este falsă și teza că populația care trăiește în prezent în sud-estul Ucrainei își dorește alipirea regiunii la Rusia. Acea populație presupus rusofilă din regiunile ucrainene sudice ocupate de Rusia a opus o rezistență enormă trupelor ruse și au avut loc o serie de proteste stradale în primăvara anului 2022, când rușii au ocupat o parte din sud. După ce s-a convins că populația nu era în așteptarea „eliberatorilor”, Moscova a trecut la persecuții. Cel puțin 20 de camere de tortură au fost operate direct de FSB-ul rusesc în Herson pentru a reduce la tăcere orice mișcare anti-Moscova. În ceea ce privește nazismul, încă din 2015 Ucraina a interzis prin lege ideologia nazistă și comunistă. Mai mult decât atât, de la proclamarea independenței statului ucrainean niciun partid sau candidat nazist nu s-a înscris la alegeri.
Denazificarea și demilitarizarea propuse de Rusia nu sunt o cale de salvare a Ucrainei, ci de distrugere a unei națiuni. Prin aceste noțiuni Rusia încearcă să ascundă agresiunea militară lansată împotriva unui stat suveran și independent, dar și crimele de război comise pe teritoriul ucrainean. În martie 2023 Curtea Penală Internațională a emis un mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război. Adunarea Generală a ONU a cerut în repetate rânduri retragerea imediată a trupelor ruse care au invadat Ucraina, solicitând o pace „justă şi durabilă".
Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei guvernamentale ruse privind dreptul Kremlinului de a ocupa teritorii ale Ucrainei. Propaganda rusă scria că Odesa și sudul Ucrainei sunt ale Rusiei, în timp ce autoritățile de la Kiev ar fi renunțat la Donbas și Crimeea. Potrivit presei pro-Kremlin, Rusia poartă un război de eliberare națională, menționând că Ucraina aparține Federației Ruse în baza normelor dreptului internațional.