PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a atacat Cernobîlul, Zaporojie și Harkovul pentru a împiedica Ucraina să producă arme nucleare

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia a atacat Cernobîlul, Zaporojie și Harkovul pentru a împiedica Ucraina să producă arme nucleare
© EPA-EFE/Zaporizhzhya NPP / HANDOUT   |   O captură de ecran făcută dintr-o înregistrare a unei camere de supraveghere a CNE Zaporojie, publicată pe YouTube, o rachetă care lovește la centrala nucleară Zaporojie în timpul bombardamentelor, Ucraina, 4 martie 2022.

Rusia ar fi atacat unele obiective din Ucraina pentru a împiedica Ucraina să producă arme nucleare. În această cheie sunt descrise, de presa rusă, atacurile împotriva Harkovului, capturarea centralei nucleare civile de la Zaporoje și ocuparea centralei dezafectate de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mai mare accident nuclear din istorie.

ȘTIRE: „În ultimii ani Kievul a manifestat un interes activ pentru exploatarea și îmbogățirea uraniului, solicitând ajutor companiilor străine, a declarat pentru RIA Novosti un reprezentant al departamentului rusesc competent. Potrivit acestuia, Ucraina a intensificat explorarea straturilor adânci de pe teritoriul minelor de uraniu. De asemenea, a fost începută dezvoltarea zăcămintelor de uraniu care sunt situate în regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Kirovograd. În plus, autoritățile au folosit zona centralei nucleare de la Cernobîl pentru a desfășura lucrări de separare a plutoniului și crearea unei bombe „murdare”, a spus sursa.

[…]

În plus, există motive să credem că Statele Unite au transferat la un anumit moment plutoniu Kievului, care era folosit pentru crearea unei încărcături nucleare. Kievul se afla în stadiul cel mai apropiat de crearea unei încărcături nucleare pe bază de plutoniu. Acest lucru s-ar fi încheiat doar peste câteva luni. Rolul principal în procesul de creare a unui dispozitiv exploziv nuclear a aparținut Institutului de Fizică și Tehnologie din Harkov.

După cum a remarcat interlocutorul publicației, confruntările active la centrala nucleară Zaporojie au loc din motivul că acolo se păstrau documente privind activitatea de creare a armelor nucleare de către Kiev”.

NARAȚIUNE: Ucraina vrea să obțină arme nucleare, ceea ce reprezintă un pericol existențial pentru Rusia, care a fost nevoită să intervină militar.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  În momentul de față Ucraina nu are arme nucleare și nu există vreo probă că ar fi încercat să producă astfel de arme. Narațiunea de propagandă despre pregătirile de îmbogățire a plutoniului sau uraniului, dar și despre documente clasificate din Cernobîl, Harkov sau Zaporojie sunt doar un pretext pentru a justifica o invazie Ucrainei. De altfel, opinia publică din Rusia a fost pregătită din timp pentru astfel de narațiuni. În februarie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu poate să nu reacționeze la pericolul nuclear din partea Ucrainei.

Centrala de la Cernobîl este dezafectată și a fost ocupată de militarii ruși care au invadat dinspre Belarus în direcția Kiev. Echipamentele grele aduse de ruși au ridicat praful în zonă, ceea ce a dus la o creștere a nivelului de radiații.

Armata rusă a capturat, în urma unor lupte, și centrala de la Zaporoje, unde în cursul ciocnirilor a izbucnit și un incendiu, ceea ce a dus la denunțarea acțiunilor Rusiei la nivel internațional. Ulterior, contrar normelor de siguranță din domeniu, rușii au impus comanda armatei la centrală.

Pentru a oferi informației mai multă credibilitate în ochii rușilor, alimentați cu temeri despre „imperialiștii americani”, mai este amintit „sprijinul” SUA. În realitate, Ucraina achiziționează combustibil nuclear de la Westinghouse (SUA) pentru a completa propriile rezerve necesare funcționării stabile a centralelor nucleare.

Ucraina a deținut arme nucleare, moștenite de la URSS, la care a renunțat în schimbul angajamentului SUA, Marii Britanii și al Rusiei că suveranitatea și integritatea teritorială nu îi vor fi încălcate.  Rusia este cea care a încălcat și acest angajament încă din 2014, când a invadat și ocupat peninsula ucraineană a Crimeii și a susținut, cu echipamente și oameni, insurecția din Donbass. Moscova a încălcat din nou acest angajament în 2022.

Timp citire: 2 min