
Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă: Situația economică din Rusia s-a îmbunătățit ca urmare a „operațiunii militare speciale” în Ucraina și a mobilizării parțiale
ȘTIRE: „A trecut aproape un an de la anunțarea mobilizării parțiale în cadrul operațiunii speciale din Ucraina. Această decizie a influențat nu numai situația de pe front, ci și pe cea din interiorul țării [...]. Mobilizarea parțială a generat o creștere a celor ce doresc să încheie un contract cu Ministerul Apărării. Au devenit mai mari cheltuielile, dar s-a redus șomajului”, a declarat conferențiarul Departamentului de Economie Politică și Modificări Economice a Universității de Administrație Publică, Maksim Cirkov.
„Operațiunea militară specială a influențat piața muncii și economia rusă. Datorită operațiunii speciale și a mobilizării parțiale s-a redus șomajul [...]. Peste 300 de mii de persoane au încheiat un contract cu Ministerul Apărării. Ei primesc salarii mult mai mari comparativ cu perioada anterioară”, a spus specialistul.
[...] Economia rusă în anul 2023 o depășește de câteva ori pe cea a Uniunii Europene și SUA. La acest capitol nu concurăm cu Occidentul, ci cu liderii clasamentului, inclusiv multe țări BRICS și, în special, China.
NARAȚIUNE: Cu războiul din Ucraina și mobilizarea parțială, Putin a salvat Rusia de șomaj și sărăcie.
OBIECTIV: Narațiunea falsă a fost lansată în spațiul informațional pentru a justificate măsurile luate de Kremlin în contextul războiului și a consolida încrederea populației în autorități.
Realitate: Economia Rusiei este în declin sigur, iar mobilizarea reprezintă o lovitură serioasă asupra mediului de afaceri și a stabilității
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Mobilizarea parțială și declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei nu a determinat o creștere economică în ansamblu a economiei – chiar dacă unele sectoare, legate de efortul de război, au înregistrat creșteri. Concluziile expertului citat de presa rusă conțin o serie de contradicții logice. Mobilizarea este lăudată pentru că a dus la creșterea „cheltuielilor” statului, fără să fie arătate sursele financiare pentru acoperirea acestor cheltuieli. În același timp, încheierea unui contract cu armata este prezentată ca o modalitate de a stimula economia.
Reducerea șomajului, prezentată ca un mare succes al lui Putin, ascunde, de fapt, o mare problemă pentru economia rusă – o criză de forță de muncă. Potrivit unui raport al Băncii Centrale a Federației Ruse, mobilizarea are efecte negative asupra mediului de afaceri și economiei naționale. „A apărut o criză de personal la o serie de întreprinderi”, potrivit Băncii Centrale, care constată o creștere a inflației. De teama mobilizării în armată, sute de mii de persoane și-au părăsit locurile de muncă și au fugit din Rusia, problema afectând o serie de domenii cheie – inclusiv, de pildă, IT.
Însăși publicația URA.RU, care distribuie această narațiune falsă, scria în octombrie 2022 că Rusia trebuie să organizeze o „mobilizare economică” drept răspuns la sprijinul oferit de Occident Ucrainei. În contextul sancțiunilor impuse Rusiei și sistării cooperării economice la mai multe capitole cu Occidentul, a avut loc o mutilare a economiei Rusiei, rubla fiind aruncată în aer. Rezistența ucrainenilor forțează Rusia să-şi sporească cheltuielile militare în condițiile în care sancțiunile erodează veniturile din exporturile de energie, creând un amplu deficit bugetar care pune presiune pe cursul de schimb.
Economia Rusiei este în scădere în contextul sancțiunilor occidentale care, potrivit UE, au drept obiectiv slăbirea capacității Moscovei de a finanța războiul și care vizează în mod specific elita politică, militară și economică responsabilă de invazie. Potrivit șefei FMI, Kristalina Georgieva, perspectivele economice ale Rusiei sunt din ce în ce mai sumbre, menționând într-un interviu pentru CNN că emigrarea, sancțiunile și absența accesului la tehnologiile occidentale blochează orice dezvoltare.
Rusia reprezintă doar 3,4 la sută din economia globală, potrivit analizei World Economics. Lider al clasamentului celor mai mari economii este China (18,2%), urmată de SUA (12,4%), India (8,7%) și Japonia (3,5%). Rusia nu concurează cu China, SUA sau cu toate statele UE, după cum spune propaganda pro-Kremlin, fiind inclusă în clasamentul „tip C”, care înseamnă aflarea țării într-un declin.
De cele mai multe ori, economiștii ruși analizează doar aceste cifre care descriu situația generală, însă dacă este analizat PIB-ul pe cap de locuitor, Rusia ocupă locul 56 din lume. Chiar dacă în unele sectoare creșterea economică se produce, aceasta nu va rezolva problemele rușilor. Economia rusă are o structură mutilată pentru că mai mult de o treime din PIB este în mâinile marilor oligarhi, iar creșterea se referă la un grup restrâns de oameni.