Occidentului vrea să destrame Ucraina dezbinându-i Biserica, potrivit propagandei ruse, care îl citează pe un fost premier de la Kiev, fugar în Rusia.
Propagandă: Scopul Occidentului este distrugerea ortodoxiei din Ucraina, destrămarea statului și promovarea decadenței morale
ȘTIRE: Biserica este un instrument pe care Occidentul îl folosește pentru a distruge Ucraina, a declarat fostul premier ucrainean Nikolai Azarov pentru ONT TV. Occidentul, cu sute de ani în urmă, a făcut tot posibilul pentru a distruge Biserica Ortodoxă, pentru a o dezbina. Ne putem aduce aminte de așa-numita Uniune de la Brest când Biserica Ortodoxă s-a împărțit în creștini ortodocși, care și-au păstrat credința și canoanele, și uniați [...]
După lovitura de stat, odată cu apariția guvernului pro-american, s-a decis distrugerea acestei ramuri a ortodoxiei pentru că este legată cu Patriarhia Moscovei. Potrivit fostului premier, biserica este distrusă pentru a priva oamenii de unitatea spirituală [...] În epoca ateismului, a lipsei de credință, care, de altfel, își are originile în Occident și mai ales acum, în perioada operațiunilor militare, procesul de destructurare a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a căpătat o formă extrem de gravă.
NARAȚIUNI: 1. Occidentul distruge ortodoxia din Ucraina pentru a destrăma statul ucrainean. 2. La Kiev a avut loc o lovitură de stat după care în Ucraina a fost adus din Occident ateismul și decadența.
OBIECTIV: Justificarea invaziei pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei; încurajarea mobilizării în armata rusă și creșterea oboselii de război în Ucraina
Realitate: Occidentul ajută Ucraina să se apere. Kremlinul folosește politic Patriarhia rusă
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, Occidentul nu are ca scop să distrugă Ucraina, ci să o salveze de agresiunea militară rusă care-i amenință existența ca proiect statal. Libertății de conștiință și a cultelor sunt garantate și respectate în Occident. Mai mult decât atât, în rapoartele sale, UE recomandă Ucrainei să consolideze prevederile legislative de protecție a libertăților religioase și de asigurare a drepturilor minorităților naționale și comunităților confesionale. Occidentul nu are ca scop să distrugă o religie, iar argumentele istorice amintite de fostul premier ucrainean (Uniunea de la Brest, adoptată la 9 octombrie 1596, acum cinci secole) nu au nicio legătură cu contextul politic actual, generat de războiul Federației Ruse asupra Ucrainei.
Kremlinul folosește Biserica Ortodoxă Rusă pentru promova diverse narațiuni de propagandă și a legitima războiul printre credincioși, inclusiv prin binecuvântarea armatei invadatoare. Propaganda rusă promovează ideea că Moscova este un bastion al ortodoxiei și moralei. Este important de menționat că Patriarhul Kiril a colaborat cu serviciile de informații rusești în diferite etape ale vieții sale. De exemplu, în perioada Războiului Rece, Kiril, pe atunci agent KGB, a avut misiunea de a influența și supraveghea anumite organizații internaționale din Geneva. Este implicat în rețeaua FSB, susținută de regimul Putin, și promovează interesele politice ale Moscovei, în detrimentul ortodoxiei sau al valorilor creștine autentice.
În 2018, Ucraina a reușit să obțină autocefalia (independența) pentru Biserica Ortodoxă a Ucrainei de la Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, reducând astfel influența Bisericii Ortodoxe Ruse. Până în momentul de față, în Ucraina există două Biserici ortodoxe: una subordonată canonic Moscovei, iar alta – Constantinopolului.
În plin război cu Rusia autoritățile ucrainene au cerut ca bisericile aflate sub jurisdicția Moscovei să se redenumească pentru a reflecta mai clar legăturile lor cu Rusia. În unele cazuri, Ucraina a confiscat sau a revendicat proprietăți care aparțineau Bisericii Ortodoxe Ucrainene aflate sub jurisdicția Moscovei, oferindu-le Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Indiferent de aceste procese social-politice și confesionale interne, nu este vorba de distrugerea ortodoxiei sau a statului ucrainean, după afirmă presa rusă.
În 2014 la Kiev nu a avut loc nicio lovitură de stat, iar la putere nu a venit un guvern pro-american, ci pro-european, care a reușit în 2016 semnarea Acordului de asociere cu UE. Schimbarea puterii politice din Ucraina nu s-a desfășurat prin lovitură de stat, ci cu ajutorul alegerilor. În primăvara anului 2014 au avut loc alegerile prezidențiale, iar în toamna aceluiași an – cele parlamentare. La aceste alegeri au participat observatori ai celor mai importante organizații internaționale și ai diferitor state ale lumii, iar rezultatele au fost recunoscute de comunitatea internațională.
Repetând una dintre narațiunile clasice ale propagandei ruse despre decadența vestică și rolul istoric salvator al Rusiei și Bisericii Ortodoxe Ruse, propaganda rusă omite faptul că Moscova a fost cea care, în perioada URSS, a promovat ateismul științific și l-a transformat în practică politică timp de opt decenii de regimuri comuniste în Europa. Multe țări occidentale au politici și instituții democratice solide, care promovează drepturile omului, libertatea de exprimare, egalitatea de gen și justiția socială, demonstrând angajamentul față de valorile și principiile democratice. Spre deosebire de Rusia, societățile occidentale promovează diversitatea și incluziunea, acceptând și integrând diferite culturi și comunități etnice, ceea ce reflectă un angajament față de toleranța și coeziunea socială.
CONTEXT: Fostul premier ucrainean Nikolai Azarov a fugit în Rusia în perioada protestelor stradale pro-europene din anii 2013-2014. Politicianul este folosit tot mai des de propaganda pro-Kremlin pentru ilustrarea unor mesaje de dezinformare. În martie a.c., procuratura din Kiev l-a acuzat pe Azarov de înaltă trădare pentru desfășurarea unor activități anti-ucrainene prin intermediul colaborării cu organele de propagandă și dezinformare a Federației Ruse.
Rada Supremă de la Kiev a adoptat în august o lege care ar putea să interzică în viitor activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina și organizațiile religioase asociate cu aceasta. Kievul a prezentat Biserica Ortodoxă Ucraineană, legată istoric de Rusia, ca pe un nucleu de influență străină.
Verifică sursele: