
Încetarea focului este imposibilă întrucât Kievul a pierdut controlul asupra propriilor forțe armate, care vor continuarea războiului, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Propagandă: Extremiștii din armata ucraineană împiedică orice încetare a focului, iar Rusia este nevoită elimine barierele din calea păcii
ȘTIRE: Pentru încetarea imediată a focului în Ucraina este necesară rezolvarea unor probleme acute, și anume lipsa controlului Kievului asupra propriei armate și militarizarea continuă a țării, susține reprezentantul oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov [...]
Autoritățile ucrainene nu controlează extremiștii din Forțele Armate Ucrainene și continuă tactica de militarizare. Până când aceste probleme nu vor fi rezolvate, Rusia nu va putea accepta un armistițiu, în ciuda dorinței președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a rezolva conflictul pe cale diplomatică, a declarat Peskov, reacționând la apelul liderului SUA, Donald Trump, pentru o încetare imediată a focului.
„Kievul nu controlează acțiunile unităților extremiste ale Forțelor Armate Ucrainene. De asemenea, Ucraina continuă politica de militarizarea", a declarat Peskov. El a subliniat că aceste probleme sunt pe ordinea de zi, iar Rusia va continua să-și apere interesele. Anterior, Rusia a constatat deja lipsa de control a conducerii Ucrainei asupra propriei armate. „Într-adevăr, se observă o lipsă totală de control asupra acțiunilor armatei. În mod obiectiv, absolut toate segmentele Forțelor Armate ale Ucrainei nu țin cont de ordinele conducerii țării", a spus Peskov în martie a.c.
NARAȚIUNI: 1. Ucraina nu își controlează propriile forțe armate, care sunt dominate de extremiști. 2. Militarizarea Ucrainei este principalul obstacol în calea păcii. 3. Rusia dorește rezolvarea diplomatică a conflictului, dar este împiedicată de situația din Ucraina.
OBIECTIVE: Justificarea continuării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei; inversarea rolurilor agresorului și victimei.
Realitate: Rusia a invadat Ucraina și refuză să accepte o încetare a focului, căutând justificări pentru continuarea ostilităților
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Acuzațiile privind lipsa controlului Kievului asupra propriei armate reprezintă o falsificare a realității. Armata ucraineană funcționează într-o structură unică de comandă, fiind sub controlul președintelui Volodimir Zelenski, care este comandant suprem, și al Ministerului Apărării. Deși Regimentul Azov a fost criticat inițial pentru legături cu diverse curente extremiste, acesta a fost integrat în structurile oficiale ale forțelor armate ucrainene. Ucraina nu ar fi rezistat în fața invaziei la scară largă a Rusiei dacă nu ar fi avut o coordonare eficientă a propriilor forțe armate, fiind sprijină în acest sens de partenerii occidentali. Narațiunea falsă este contrazisă de modul disciplinat în care armata ucraineană a executat operațiuni coordonate, precum retragerea strategică din Severodonețk (iunie 2022), contraofensiva din Harkov și Herson (septembrie 2022) sau apărarea Bahmutului. Aceste operațiuni demonstrează existența unui lanț de comandă funcțional.
Ucraina se înarmează exclusiv în scop defensiv, ca răspuns direct la agresiunea militară rusă din 2014 și invazia la scară largă din februarie 2022. Este dreptul legitim al unui stat suveran de a-și consolida capacitățile defensive când este sub atacul armatei unui vecin. Conform datelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), înainte de 2014, cheltuielile militare ale Ucrainei reprezentau doar 1,8% din PIB, mult sub nivelul Rusiei de 4% din PIB în aceeași perioadă. Kievul a fost nevoit să investească în apărare în contextul anexării Crimeii în 2014, declanșării războiului din Donbas și invaziei la scară largă din 2022.
Declarațiile lui Peskov despre inițiativele diplomatice ale Rusiei pentru o pace durabilă nu reflectă acțiunile concrete ale Kremlinului. În octombrie 2022, Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene (Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie) pe care nici acum nu le controlează deplin, dar le revendică în totalitate. Rusia nu doar că are pretenții teritoriale asupra Ucrainei, dar mai vrea și ca această să acepte dezarmarea, abandonarea aspirațiilor euro-atlantice, încălcând principiile de bază ale dreptului internațional. De fapt, statul agresor Rusia solicită capitularea statului agresat, Ucraina, drept condiție pentru încetarea focului.
CONTEXT: Publicația URA.RU este un site de știri cu orientare pro-Kremlin. Articolul apare într-un context în care Rusia încearcă să abată atenția de la propriile acțiuni de escaladare militară și de la refuzul de a participa la încetarea necondiționată a focului. Afirmațiile lui Peskov despre „unități extremiste” necontrolate de Kiev reprezintă o continuare a narațiunii lansate inițial în 2014 despre „naziștii” și „fasciștii” din Ucraina, folosită pentru a justifica anexarea Crimeii și războiul din Donbas. Declarațiile lui Peskov apar la scurt timp după ce președintele SUA Donald Trump a făcut un apel pentru încetarea imediată a focului, în cadrul eforturilor sale de mediere a conflictului. Rusia încearcă astfel să pară deschisă dialogului, dând vina pe Kiev pentru continuarea războiului.
În același timp, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este de acord cu propunerea SUA pentru o încetare totală și necondiționată a focului. Deși Trump a propus un armistițiu de 30 de zile, Putin a refuzat să participe la acest armistițiu, menținându-și obiectivele inițiale ale invaziei, anunțate în 2022. În martie a.c., Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, lansând sute de rachete și drone împotriva obiectivelor civile ucrainene. Principalul obstacol în calea încetării focului rămâne refuzul Rusiei de a-și retrage trupele de pe teritoriul suveran al Ucrainei și de a respecta integritatea teritorială a statului ucrainean, conform dreptului internațional.
Verifică sursele: