
Societatea germană este revoltată de decizia UE de a oferi asistență financiară Kievului în contextul războiului, nemulțumirea fiind reflectată în paginile ziarelor naționale, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei pro-Kremlin. În realitate, au fost selectate doar câteva comentarii din ziarul Die Welt și prezentate ca opinia tuturor germanilor. De asemenea, știrea tradusă în rusă a fost prezentată intenționat greșit.
ȘTIRE: „Germanii au criticat decizia UE de a trimite miliardele regimului de la Kiev. Cititorii ziarului german Die Welt critică decizia Uniunii Europene de a trimite Kievului 18 miliarde de euro în pofida opoziției Ungariei care a încercat să blocheze inițiativa, potrivit multiplelor comentarii postate pe site-ul publicației [...]
Comisia Europeană a subliniat că și-a propus să transfere resursele financiare Ucrainei în ianuarie. A fost, însă, necesar acordul tuturor statelor membre ale UE și Parlamentului European. Ungaria s-a opus acestei decizii, potrivit Die Welt. Drept rezultat, UE a luat decizia să depășească opoziția Ungariei, alocând bani nu din bugetul UE, ci din rezervele statelor-membre [...]
„UE mai ține cont de vreun principiu? Propriile noastre reguli sunt încălcate, membrii Comisiei Europene sunt arestați pentru corupție... De ce ne-am legat cu UE?”, a scris Walter I.
„De ce un stat care nu este membru obține banii UE? Este o irosire a fondurilor! Domnul Zelenski trebuie să-și trimită banii de pe conturile sale înapoi în Ucraina, unde ar trebui acestea să fie păstrate acum”, a cerut Peter P.”.
NARAȚIUNE: Germanii sunt dezamăgiți de decizia UE de a sprijini financiar Ucraina.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea, care mai apare și sub titlurile „Germanii revoltați de decizia UE de a trimite 18 miliarde de euro Ucrainei” sau „De ce ne-am legat cu ei? Germanii au pierdut speranța în UE în legătură cu Ucraina” prezintă unele comentarii din ziarul german Die Welt ca fiind opinia întregii societăți. În realitate, în paginile ziarului german găsim foarte multe comentarii pro-ucrainene și anti-maghiare. Presa rusă a selectat 4-5 comentarii convenabile Kremlinului (posibil scrise chiar de trolii plătiți de Moscova), ignorând celelalte peste 500 de păreri, multe dintre ele foarte echilibrate. În același timp, luarea în calcul a tuturor comentariilor cititorilor ziarului nu înseamnă o sondare reală a opiniei publice germane. Sunt niște comentarii traduse în limba rusă care nu justifică titlurile apărute în presă despre „germanii revoltați” și „cetățenii dezamăgiți de UE”.
Presa rusă prezintă poziția Ungariei ca fiind una îndreptată împotriva statului ucrainean, care nu ar avea nici un drept să beneficieze de ajutoarele financiare ale UE. În realitate, Budapesta a legat aceste negocieri de o dispută mai veche privind înghețarea fondurilor UE pentru Ungaria. De fapt, acest lucru este menționat și în paginile ziarului german Die Welt, fiind omis de presa guvernamentală rusă.
În realitate, premierul ungar Viktor Orban a refuzat să-și dea acordul pentru ajutorul financiar acordat Ucrainei în cazul în care planul de redresare și fondurile de coeziune prevăzute pentru țara sa erau blocate de UE. Budapesta refuzase să accepte și un impozit minim de 15% pentru marile corporații multi-naționale.
La 13 decembrie a.c. președinția cehă a Consiliului UE a anunțat că s-a ajuns la un compromis pentru deblocarea fondurilor UE pentru Ungaria, rezolvând și problema acordării unei asistențe de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. Germania a fost printre susținătorii acestei asistențe financiare. Un sondaj din vara anului curent arată că 66% dintre germani consideră Rusia principala responsabilă de războiul din Ucraina, iar 57% sunt în favoarea ruperii tuturor legăturilor economice cu Rusia.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina și atitudinea organizațiilor internaționale. Propaganda rusă susține că politicienii ucraineni vor război ca să facă bani și nu le pasă de suferințele poporului. Potrivit presei pro-Kremlin, Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. De asemenea, presa rusă a scris că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați. Potrivit narațiunilor false ale Kremlinului, Rusia arată reținere în războiul din Ucraina, mai ales când atacă obiective civile și are ca scop să-i apere pe toți rusofonii de genocidul comis de ucraineni.
Verifică sursele: